Skocz do zawartości

Mała macica, tyłozgięcie | Forum o ciąży

Madalena

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Kiedys lekarz powiedział mi , że mam małą macice w dodatku w tyłozgięciu. Podobno mała macica może powodowac problemy z donoszeniem ciązy i poronienia. Czy ktoś z Was ma taki problem?
Niestety lekarz powiedział mi, że przez te problemy z małą macicą, tyłozgieciem i jak się jeszcze okazało z licznymi torbielami na obu jajnikach ( policystyczne jajniki) nie zajdę szybko w ciaze i że może to potrwac nawet 2 lata.
Na moje szczęście lekarz sie mylił i zaszłam w ciąże w pierwszym miesiącu w którym zaczelismy " działac".
Zastanawiam się tylko jak bedzie przebiegac ciąza i czy nie bede miała problemów z donoszeniem. Jak narazie boli mnie podbrzusze i mam dziwny śluz.
Jakie sa prawidłowe wymiary macicy?

• Mamusia
Wiesz... Mi w sumie powiedział lekarz to samo co Tobie (mała macica, tyłozgięcie, brak owulacji, pęcherzyki...) Leczyłam się prawie rok i nic....nawet miałam iść na laparoskopie.
W pewnym momencie olałam.... I parę miesięcy potem okazało się, że jestem w ciąży.
W sumie mi gin. na wizytach nic nie mówi teraz, że macica i że w tyłozgięciu to jakiś problem. Zresztą mam wizytę teraz 2 grudnia to sie podpytam jeszcze 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂

• 6 miesiące później...
  • Mamusia
Mała macica i tyłozgięcie nie ma żadnego znaczenia w ciąży. No może minimalne. Wiele ginekologów twierdzi ze będą problemy z zajściem w ciąże czy tez z donoszeniem ciąży. Dosyć dużo forum przebadałam w tym temacie i prawie żadna kobieta nie miała z tym problemu. Dzieciątka urodziły się zdrowiutkie