Skocz do zawartości

test na obciazenie glukoza | Forum o ciąży

Paaulina

Rekomendowane odpowiedzi

Hej 🙂 obciazenie glukoza powinno sie robic pomiedzy 24 a 28tyg ciazy. Na czczo powinni pobrac krew po tym powinnas wypic glukoze (no i to zalezy od lekarza bo ja mam odrazu stezenie 75 ale przewaznie pierwsze sie robi 50) i wlasnie po godzinie pobiera sie ponownie krew 🙂 bo po wypiciu 75 krew pobiera sie po 2godzinach. w tym czasie oczekiwania nie wolno chodzic nigdzie ani nic robic bo to moze wplynac na wynik z racji tego ze przy ruchu nastepuje spalanie cukru w organizmie.
Twoj lekarz powinien Ci powiedziec o tym. Z tego co widze co lekarz to inaczej bo u Nas prawie wszystkie lutowki mialy 50tki niektorym pobierana krew na czczo i po wypiciu a niektorym tylko po wypiciu... no i trzeba ograniczyc jedzenie slodyczy 2-3dni przed badaniem. Ale tak jak mowie zapytaj swojego lekarza 🙂

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
Zgadzam się z Anitek85, ja miałam test obciążenia glukozą robiony w 24 TC, stężenie 75g, i musiałam czekać 2 godzinki na tyłeczku w poczekalni bo nie wolno nigdzie chodzić z tego względu że spalanie wtedy wzrasta i wynik może być nieprawidłowy. Nie zgodzę się jednak że powinno się odstawić słodycze 2-3 dni wczesniej ponieważ wtedy wyniki mogą nie wyjść dobre (oszukasz samą siebie). Krew miałam pobieraną 3 razy, przed wypiciem, po godzinie, po 2 godzinach.

wszystko wyszło elegancko 🙂 Jesli sie obawiasz smaku to weż cytrynę albo 0.5L wody zwykłej do popicia 🙂

• Mamusia
No właśnie dziewczyny - fajnie że o tym piszecie 🙂
ja jutro mam wizytę i chyba się dowiem kiedy mniej więcej będę miała to badanie. A powiedzcie mi czy tą glukozę do picia to się gdzieś wcześniej kupuje, np w aptece czy jak? 😉 Czy dają na badaniach :P
Klaudia86 - mówisz żeby wziąć coś do popicia 🙂 to jak to smakuje?? 😁

Pozdrawiam 🙂

• Mamusia
Pszczola24 - Najczęściej niestety trzeba kupić sobie glukozę w aptece, jednak są placówki w których nie jest to wymagane. Musiałabyś albo zapytać swojego ginekologa albo zadzonić do labolatorium gdzie będziesz taki test robić. Podejrzewam iż będziesz musiała kupić. To nie majątek bo ok 4 zł 🙂

A smak jest poprostu przesłodki. I polecam albo cytrynkę albo wodę do popicia bo wiele z Nas bardzo mdliło po tym. A ten teat będziesz miała mniej wiecej w połowie ciąży najczęśćiej między 24-28 TC 🙂

Powodzenia 🙂

Mi to bardzo smakowalo 🙂 dodalam cala cytrynke i smakowala jak woda z cukrem i cytrynka 🙂
co do ogrniaczenia slodyczy 2-3dni przed to lekarzom chyba chodzi o powtorzenie badania w przypadku gdy obciazenie glukoza 50tka wychodzi za duze i trzeba powtorzyc 75tka to wtedy lepiej ograniczyc slodycze i znalazlam nawet o tym wzmianke w mojej ksiazce o ciazy. ale przed 50tka nie trzeba 🙂
ja np odrazu mialam robiona 75tke ale to zalezy od lekarza 🙂
Trzymam kciuki 🙂