Skocz do zawartości

Fenoterol :( | Forum o ciąży

Jlink

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam wszystkie ciężarówki!!! Jestem na początku 8 miesiąca...
Nie wiem czy był już taki temat, ale na ostatniej wizycie u gin dowiedziałam się, że skraca mi się szyjka macicy i lekarka przepisała mi Fenoterol...
Czy ktoś miał przepisywany taki lek? Ubolewam, że muszę brac to świństwo, ale dziecko najważniejsze.

• Mamusia
Jlink Ja bralam ten lek, ale tylko 4 dni, ja ponoc mialam skurcze, a ktg ich nie wykazalo, poprostu bolał mnie bardzo brzuch, Fenoterol przepisuja aby nie bylo skurczy macicy, i na szyjke w sumie tez, ja po tym leku mialam kołatanie serca, trzęsące sie rece, nie spalam chyba ze 2 noce, bylo mi niedobrze, i duszno i poprosislam gina zeby mi je odsatwil bo to mocne leki, czesto stosowane w szpitalu dożylnie wlasnie na czynnosc skurczową.

• Mamusia
Dzięki za odpowiedź. Widze, że mój post nie ma wzięcia 🙂.
Ja na szczęście mam małą dawkę i faktycznie brzuch mi się już nie stawia i nie mam skurczów macicy. Chyba działają jak trzeba,chociaż pierwszego dnia faktycznie trzęsły mi się ręce i kołatało serce - teraz brak jakich oznak niepokojących. Biorę jeszcze 3-4 tygodnie i odstawiam - oby do 37 tygodnia ciąży....

• 2 miesiące później...
  • Mamusia
hej,
my dostalismy fenoterol w 29 tygodniu i bierzemy do konca,
oprocz tego oczywiscie staveran i pesser- krazek ktory podtrzymuje szyjke macicy.
I tak zabezpieczeni do 38 tygodnia mamy lezec 😞
Nie bylo zadnych objawow, ale tempo zycia, stres i aktywnosc tak podzialala.
Wiec teraz obijamy sie na kanapie ;-)

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
dziewczynki, a po ilu tabletkach twardnienie powinno ustapic?
Ja dzisiaj wzielam pierwsza tabletke skurcze ustapily na troche po 6h wzielam druga ale brzuch nadal twardy, za1,5 h biore 3 tabletke...czy to powinno odrazu ustapic?
Mam czekac czy sie juz martwic?

• Mamusia
Ja brałam fenoterol przez około 3 tygodnie-skrócona szyjka macicy i twardniejący brzuch.Fakt objawy uboczne są straszne,telepanie rąk i kołatanie serca ale dałam radę.Odstawiłam je w 37 tyg.a moją córcię urodziłam w 40 +3dni 🙂
Iaaf u mnie twardnienie ustąpiło chyba jakoś w 3 dniu zażywania-brałam 4 razy dziennie

• Mamusia
laaf Ja nie miałam twardnienia, tylko skracającą się szyjkę 😞
nadal jemy fenoterol, aż do 37 tygodnia.

zastanawiam się czy musimy przebookować bilety na powrót skoro widzę
że niektóre z was wcale a wcale nie urodziły od razu po odstawieniu tabletek ...
🤢
mamy też krążek dodatkowo.
muszę porozmawiać z lekarzem poważnie 🤨

a objawy takie jak trzęsawka rączek i te inne to dzien, dwa i po wszystkim ;-)

• Mamusia
u mnie z szyjka wszystko oki (chociaz tyle) 🙂

Vena po odstawieniu fenoterolu najczesciej albo sie szybko rodzi albo sie przenosi, wszystko zalezy od naszych organizmow 🙂 Wiecej opini slyszalam o przenoszeniu. Niech lepiej menzol wraca szybciej w miare mozliwosci 🙂

• Mamusia
Witajcie 🙂 ja też brałam fenoterol... miałam zbyt wczesne skurcze... odstawiłam w 37 tygodniu 🙂 A urodziłam równo w 41 😉 najbardziej dobijało mnie to, że nie mogłam zapanować nad trzęsieniem rąk... mi niestety nie minęło... dopiero blisko tydzień po odstawieniu 😉 nawet nie wiecie jak ryczałam, że w końcu mogę sobie sama posłodzić głupią herbatę :P lub zrobić kanapkę... bo wcześniej mi strasznie ręce latały... nic nie mogłam utrzymać... nawet kluczy nie potrafiłam włożyć w zamek... i ciągle miałam kołatanie serducha... 😉 ale brałam go w największe upały w ubiegłym roku to może to nasilało te objawy...

Pozdrawiam 🙂 i powodzenia brzuszki 🙂

• Mamusia
Ja Fenoterol biorę od 31 tyg.powód: bóle, podbrzusza, skrócona na maxa szyjka i rozwarcie,które ciągle się powiększa jak na początku brałam to mi pomagało, teraz mimo zwiększonej przez lekarza dawki łapią mnie delikatne skurcze i brzuch znów boli jak na okres 😞,ale biorę tylko do 23 kwietnia 😆 akurat skończymy 37 tydzień 😉 więc można rodzić 😉

• Mamusia
powiem Wam ze dzisiaj chcialam nawlec nitke na igle i jaka to walka nierowna byla 😁

ale rodzilyscie (mamusie juz po) naturalnie czy przez cc. Ja sie boje wlasnie tego ze jak przenosze to trzeba bedzie robic cc a zdecydowanie wolalabym urodzic sama (tak jak pierwsze dziecko).

• Mamusia
Co do drżenia to miałam na początku, lekarz mnie uprzedził że coś takiego może nastąpić, ale po kilku dawkach zupełnie przeszło, nawet zwiększenie dawki nie powodowało już tego drżenia 😉 Właśnie boję się że przenoszę. Bierze się tabletki żeby dzidzia za szybko nie wyszła, potem odstawiasz bo już bezpieczny czas i maluszek może się rodzić a tu jak na złość nic 🤢 Słyszałam różne reakcje, niektóre rodzą w kilka godzin, dni po odstawieniu a niektóre noszą aż do 41-42t.c. Mam taką cichą nadzieję że szybko mnie chwyci bo powiem szczerze że już mnie strasznie boli miednica, kość łonowa i wogule cała tam na dole jestem obolała 😮

• Mamusia
Ja brałam fenoterol przez jakiś tydzień (zaczęłam w 30 tc) - lekarka mi go przepisała, bo miałam bardzo twardy brzuch i częste skurcze. Tydzień później poszłam do innego lekarza, który i tak stwierdził stawianie się macicy, dał skierowanie do szpitala i kazał odstawić fenoterol (bo przyspiesza akcję serca nie tylko u matki, ale też u dziecka, a że ja mam wadę serca, to fenoterolu podobno w ogóle brać nie powinnam). Więc tego samego dnia zgłosiłam się na izbę przyjęć, już z bardzo silnymi i bardzo częstymi skurczami macicy. Dostałam kilka kroplówek z nospy, nadal mam zakaz łykania fenoterolu - tym bardziej, że po nieprzyjęciu zaledwie jednej dawki miałam zagrożenie porodem przedwczesnym, więc coś było nie tak. Po 5 dniach wypisali mnie ze szpitala z prawidłową czynnością skurczową macicy, a jedynymi lekami, jakie biorę, jest 1 tabletka nospy 3 x dziennie.

Co do objawów niepożądanych fenoterolu, to strasznie trzęsły mi się ręce (na tyle, że kanapkę ciężko mi było zjeść) i serce bardzo kołatało. Tak było przez 4-5 dni. No ale ja nie brałam żadnych leków minimalizujących te objawy, więc organizm musiał sam sobie z fenoterolem poradzić.

• Mamusia
Rzeczywiście przyśpiesza tętno, ale jakoś mój Oliwier nawet jeszcze jak go nie brałam to tętno miał normalne 140-150 i teraz jak brałam feno, miałam wizyty co 2 tyg. tętno było takie samo 🙂moje tętno też w normalnych wartościach 82-90. A brałyście jeszcze Isoptin albo jakiś inny lek do Fenoterolu?? bo z reguły lekarze przepisują te dwa razem Fenoterol przyśpiesza akcję serca a np. Isoptin ja obniża, bo samo przyjmowanie Fenoterolu rzeczywiście mógłoby być niebezpieczne...

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
laaf - Nam lekarz powiedział że raczej na cc nie ma co liczyć 😉
pewnie dlatego że maluch ciśnie się głową w dół,
a przed krążkiem i fenoterolem się skracała na maxa ...
a macica kurczyła ...

u nas zaplanowany rodzinny naturalny 😉

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
Hej Dziewczyny,
kilka dni temu dołączyłam do Waszego grona. Biorę Fenoterol z powodu skurczy i skracającej się szyjki i Isoptin na złagodzenie dolegliwości po fenoterolu. No i oczywiście leżakowanie...

Zazdroszczę kobitkom, które są już na końcówce, ja dopiero zaczynam 33 tc 😞 mam nadzieję że wszystko się szczęśliwie zakończy.

• Mamusia
cześć dziewczyny,
ellie nie martw się ja jestem w 22tc a od tygodnia biore Fenoterol i Isoptin 40. Więc jakby nie patrzył jestem młodsza ciążą niż TY 🙂
podobnie jak Vena mam założony dodatkowo pessar i dodatkowo leki. W moim przypadku jest trzęsienie się rąk, co do ciśnienia i tętna to teraz mam prawidłowe tak miałam za niskie 🤔 ja czekam do końca sierpnia początków września żeby mi zdjęli to cudeńko a kiedy leki odstawią nie wiem...zobaczymy jestem dobrej myśli 😁
leki dostałam bo miałam skurcze i twardy brzucholek
pessar bo króciutka szyjka

• Mamusia
jednak troche sie martwie bo biore fenoterol 3 dni (dzis 4 sie zaczyna) i wczoraj nadal mialam czasami twardy brzuszek. a naprawde leze ile sie da, wstaje tylko do lazienki i na posilki. obawiam sie ze te skurcze powoduja caly czas skracanie sie szyjki. ja krazka nie mam wiec nic jej tam nie podtrzymuje, stad moj stres. no i oczywiscie kazdy minimalny dyskomfort w podbrzuszu poteguje niepokoj. chyba wariuje powoli 😞