Skocz do zawartości

KOLKI U DZIECI | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Od 3 tyg.

Suszarka,taniec z dzieckiem,śpiewaniu mu,szum radia,noszenie na kangurka,odbijanie po każdym posiłku,dużo spokoju ze strony rodziców gdyż dziecko wyczuwa każde zdenerwowanie i nie uspokoi się.

• Mamusia
Moj synek mial od samego poczatku kolki, pomagalo noszenie go na rece tak ze głowke miał na zgieciu lokciowym, a brzuszek w dloni , a no i kladlismy go na udo brzuszkiem do dolu i jezdzilismy mu brzuszkiem po udzie tak jakbys walkowala ciasto .
A podawalismy mu bobotic i tez mu pomagał.

A przed to albo sie prężył albo podkurczał nóżki.

Anitek a są jakieś objawy? patrz ja nawet nie wiedziałam.Nic takiego nie zauważyłam,po prostu przyszła i już i czekam obecnie na Sab Simplex,podaję też debridat.

MyCloud no wlasnie nie wiem czy sa jakies objawy przedkolkowe przez to pytam 🙂
u Nas kolek nie ma narazie Olaf ma 20dni i jedyne co zauwazylam to wieczorem steka strasznie i sie prezy jakby chcial kupke zrobic ale nie robi...i tak czasem 2-3godz ale nie placze ani nic przez to sie zastanawiam czy to nie jest czasem objaw zblizajacej sie kolki...
ja narazie podaje espumisan 3x po 2krople i czekam na sab simplex bo zamowilam...MyCloud a Ty gdzie zamawiasz?
Gosiaczek dziekuje za rade wlasnie w ksiazce jest napisane o tym noszeniu i kladzeniu na udzie na pewno zastosuje choc mam cicha nadzieje ze nie bedzie takie potrzeby...

• Mamusia
Anitek a zaczełas podawac na wzdecia bo prezył sie bardzo i plakał? no bo wiesz ze jak od samego poczatku zaczniesz mu pomagac to pozniej moze miec problemy z robieniem kupki.

mojemu jeszcze kapiel pomagała.

a jak sie tak prezy to pomasuj mu brzuszek i poruszaj nozkami moze latwiej mu bedzie baczki puszczac 🙂

Moj ma espumisan bo tak zalecil pediatra od poczatku zeby dziecko nie mialo problemow.
I z tego co wiem nie wplywa to na pozniejsze wyproznanie sie.
Gorzej jak ktos uzywa tych wlasnie rurek na odgazowanie dziecka...bo podobno po nich moze miec pozniej dziecko problem.
Moj Synus nie placze tylko sie tak prezy i steka sobie ale placzu nie ma stad wlasnie nie wiem czy to objaw zblizajacych sie kolek czy tylko lekki problem z kupcia ktory go nie boli...bo wiadomo gdyby bolalo to by plakal...
Mam debridat ale mu nie podaje bo nie ma sensu jak to nie sa kolki.
Zamowilam sabsimplex i mu bede podawac tak do ok 3miesiaca a wtedy to juz minie ten okres kolkowy i powinno byc ok 🙂

• Mamusia
Polcem na kolki INFACOL, co prawda jest o 1 miesiąca, ale jak Twój maluszek skończy miesiąc, można mu spokojnie podać. łatwo się dozuje, ma przyjemny smak i redukuje kolki.
Jesli karmisz piersią, można pić rumianek - trochę przeleci z mlekiem do dziecka, a rumianek znany jest ze swoich łagodzących właściwości

• Mamusia
Anitek85 mój maluszek miał kolki po jakiś dwóch tygodniach od urodzenia, strasznie silne i to się okazało, że z powodu alergii pokarmowej. Teraz nie miewa, poza dwoma wypadkami (kiedy wprowadziłam do swojej diety coś nie tak). Co wtedy pomogło? Masaż brzuszka całą otwartą dłonią w prawą stronę, ciepła kąpiel (ciepłe okłady w ogóle są polecane na brzuszek), dużo spokoju jak już ktoś wspominał, miłości i tulenia (choć to wtedy nie łatwe), na przemian prostowanie a później zginanie i leciutkie dociskanie nóżek do brzuszka. Zapobiegawczo kładzenie chociaż chwilkę na brzuszku przed każdym posiłkiem, a także dbanie o odbicie po.

Ze specyfików? No chociażby właśnie ten Espumisan, można podać też odrobinkę herbatki koperkowej (albo też samemu pić). Ktoś wspomniał także Infacol, też dobre.

Jednak Anitku z tego co wiem, to póki nie daje dziecko żadnych oznak, że je coś boli to ono ma prawo sobie tak postękać podczas pracy jego brzuszka. 🙂

Gosiaczek mi lekarz doradzil te krople i mu daje zeby wlasnie nie mial tych kolek i to raczej nie ma wplywu na pozniejsze oproznianie bo przeciez nie stosuje czopkow itd.
Ja karmie butelka od poczatku.
a co do rumianku lekarz nie kazal dawac rumianku ani tez go uzywac np do przemywanie oczek bo moze powodowac alergie.
Herbatki z kopru nie dalam mu od wczoraj bo po niej prezyl sie jeszcze bardziej i widzialam ze sie meczy biedak.
Ale on nie placze wogole podczas tego stekania stad wiem ze to nie kolki.
Brzusia masuje i podgrzewam suszarka jak tak steka i jest mu lepiej ale za kilka minut to samo. I tak sobie postekuje czasem kilka godzin i tyle. Ale na szczescie nie placze wiec to go raczej nie boli 🙂

• Mamusia
Na usprawnienie pracy jelitek możesz małemu też podawać Lacidofil. Tylko trzeba otworzyć kapsułkę i zawartość wymieszać, najlepiej na łyżeczce i z mleczkiem lub wodą (co nie jest niestety łatwe, bo specyfik nie specjalnie się rozpuszcza). Ja mojemu długo podawałam, z zalecenia lekarza. I to mały jeszcze nie miał skończonego miesiąca.

Kochane ja mam dicoflor ale wlasnie nie podaje od 2dni zeby zobaczyc czy bez tego bedzie lepiej no i jest lepiej...Maly prezy sie o wiele mniej...
a ja karmie butelka i tam sa probiotyki prebiotyki itp plus witaminy i wszystko co dziecko potrzebuje.
Nawet wit D podaje co drugi dzien takie zalecenie lekarza z racji tego ze butla karmie. a wit K wogole mam nie podawac.
Dicoflor skonsultuje raz jeszcze z lekarzem bo tak jak napisalam zauwazylam ze po nim meczy sie bardziej 😞

• Mamusia
Wiesz tak jak mowi moj pediatra, to ze mozna podawac rozne leki ale tak naprawde to zaden nie musi pomoc, po prostu maluszek musi sam dojrzec, jak on to mi okreslil nie ma złotego srodka na kolki ale mozna probowac,
Jak lepiej malemu bez tego to nie podawaj, moze jak karmisz butelka i podajesz jeszcze dodatkowo to za duzo dla niego jest...
Jak to mówia ze trzeba poeksperymentowac zeby znalezc najlepsze rozwiazanie, szkoda tylko ze kosztem maluchów,

A moj do dzisiaj sie pręzy i ma problemy z kupka i baczkami czasem, ale ja mu juz nic nie podaje i jakos jest w miare.

• Mamusia
Anitek85 ja karmię i piersią i sztucznym mleczkiem, także z prebiotykami. I też jakiś czas musiałam dodatkowo podawać właśnie Lacidofil na uspokojenie brzuszka. Witaminy K również nie podaję - także z zalecenia lekarza. Jednak wiadomo co maluch to innaczej - a lekarz będzie wiedział najlepiej, myślę. 🙂

Sathi ale Ty karmisz piersia i butla a ja tylko butelka a to roznica 🙂
Dzwonilam dzis do lekarza i pytalam o ten dicoflor i herbatke i mowil ze skoro tak reaguje na to to najwidoczniej juz ma wystarczajaca ilosc z mleka i zeby nie podawac narazie i mam podawac Debridat 3xdziennie po 2,5ml bo Maly dodatkowo duzo ulewa i przez to co chwile chce jesc. No i na szczescie moj Tatko przylatuje w niedziele to mi przywiezie Nutriton zeby zagescic to mleczko troszke.
Gosiaczek trzymam kciuki zeby kupki i baczki wrocily do normy 🙂