Skocz do zawartości

kłucie w okolicach serca - HELP | Forum o ciąży

Kamyk

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
witam wszystkie mamuśki

od ok godziny mam takiekłucie w oklicy piersi - nad sercem , bliżej pachy.
nie mogędo końca odetchnąć, strasznie mnie kuje
co to moze byc
jak sie tego pozbyc

boli jak diabli
mozna na to jakie s lekarstwo brac

pomózcie prosze

• Mamusia
Wiecz co powiem ci tak ja takie kucia mialam przed ciaza i w trakcie ciazy w chwili obecnej nie wystepuja jedynie czasami 🙂 ale po pierwsze poszlam od razu do kardiologa i babeczka zrobila mi usg powiedziala ze serce mam zdrowe jak u malucha i powinnam sie tak nie przejmowac i nie stresowac bo to tylko moga byc nerwobole kazala mi stosowac na to masci typu rozgrzewajace jak fastum czy tam inne juz nie pamietam dokladnie i to nie szkodzilo dziecku i najlepiej sie nie denerwowac 🙂.
Ale w twoim przypadku moga byc to nerwbole spowodowane przez stresy panike itp. Lecz radzila bym ci udac sie do kardiologa i zrobic podstawowe badania powiedziec o swoim problemie i to cie uspokoi a noz nc sie nie dzieje 🙂. Kochana zasuwaj do lekarza do twojej czystej spokojnej swiadomosci 🙂)

• Mamusia
ja uważam że to może być normalne ponieważ serce u kobiety w ciąży zwiększa swoją objętość nawet DWUKROTNIE!! więc może serce rośnie i nie bardzo ma tam miejsce, ale oczywiście nie zaszkodzi odwiedzić lekarza. Czasem sama miewam takie bóle ale po jakimś czasie przechodzi 🙂 a tak nawiasem nie radziłabym używania maści rozgrzewających 🙂 Pozdrawiam

• Mamusia
hmm okolice piersi , blizej pachy ?? wiesz ja mysle , ze to raczej nie serce a wlasnie piers i jej gruczoly. Piersi w ciazy powiekszaja sie kilkakrotnie i gwaltownie , towarzyszy im czesto wlasnie takie klucie , ktore promieniuje na pche , dlatego , ze tam sa laczenia gruczolow produkujacych mleko.

• Mamusia
Jeśli masz pewność że to kłucie w serduszku, to powinnaś zgłosić się do kardiologa, jak dziewczyny radziły w postach.
Warto by lekarz Cię osłuchał, ewentualnie zrobił usg i ekg. Czasem lekarz proponuje założenie holtera ekg (to bezbolesne badanie), przyczepia Ci elektrody na klatkę piersiową i przez 24 godz mały kompuetek ( wielkość jak telefon komórkowy) rejestruje prace serca. Potem się go ściąga i lekarz odczytuje wynik. Ale to w zasadzie robi się wtedy kiedy lekarz usłyszy jakieś dodatkowe pobudzenia w sercu. Ale nie masz się czym przejmować bo to naturalne w ciąży, że serce jest bardziej obciążone (pompuje większą ilość krwi której objętość w ciąży się zwiększa).
Ale gdy kłucia nie ustępują, pobolewa Cie w klatce piersiowej, masz duszności i kołatania serca to koniecznie umów się do kardiologa 🙂
Bez konsultacji lekarskiej nie zażywaj leków na serce, bo możesz zaszkodzić sobie i dziecku - nawet gdy są dostępne bez recepty. [img size=342]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/3_Bdzie_CRECZKA_5485-3244decf227618bac70741c657c0cc94.gif" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

• Mamusia
ja często miewałam takie bóle w okresie dorastania, strasznie bolało jak mocno nabierałam powietrze. Ale zauważyłam, że kiedy nabierałam powietrze do granic możliwości, to tak jakby mi jakiś przykurcz puścił, takie strzyknięcie i już potem nie bolało...

Często zdarzało się to gdy długo leżałam w jakiejś wykrzywionej pozycji... 🤨

Ale na Twoim miejscu skonsultowałabym to z lekarzem tak jak pisały dziewczyny...
Ja byłam z tym u kardiologa jeszcze w liceum i serce mam zdrowe...

• Mamusia
Ja mialam takie kolatanie serca jakby w drugim trymestrze ciazy. Zglosilam lekarzowi , a on powiedzial , ze w tym okresie ciazy serce popmuje raz wiecej krwi i musi pracowac dla dwoch osob , dlatego to kolatanie. I przeszlo po jakims czasie , serce unormowalo sie i nadazylo za wymaganiami organizmu , a raczej dwoch 🙂

• Mamusia
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 🙂
już mi przeszło, jeszcze dzisiaj rano ciut bolało ae juz jest ok

jutro będę na usg u lekarza to powiem o tych dolegliwosciach.
poza tym to musze troche przystopowac z pracą, czasem kilkanaście razy dzienie latam z góry na dół i na odwrót po tych schodach i moze pora tez zwolnić troszkę

mam nadzieje ze wszystko bedzie ok

pozdrawiam i dobrej nocki

kamyk 🙂