Skocz do zawartości

LISTOPAD 2010 | Forum o ciąży

anka888

Rekomendowane odpowiedzi

a Kub się nie przeziębił... tylko z siuśkiem mamy problem:/
jak miał 6 m-cy miał robiony zabieg bo mu się napletek nie odkleił i groziło to stulejką.. a nie fajnie by było jakby w przyszłości, że tak powiem nie mógł stanąć na wysokości zadania;p;p No i pomimo codziennej higieny wydaje mi się, że znów się przykleja.. i chcę to skontrolować u chirurga 😉

• Odpowiedzi 16,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• iwonka1

1891

• magda123

3961

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

ja bardziej martwię sie właśnie nogami i tyłkiem...tu mi sie najwięcej odkłada i trudno zrzucić ,boczki też zostają...bo z góry to wiem,że zlece szybko zawsze tak miałam ,największy problem od pasa w dół 🤨
ale to tylko i wyłącznie moja wina bo nie potrafię odstawić tych cholernych słodyczy ::blush 🥴 a to jest właśnie zgubne ...

No od pasa w dół też nie jest za ciekawie.. ale liczę na to, że te chłodne prysznice chociaż trochę pomogą - skóra się ujędrni, krążenie poprawi.. to już jakiś początek 😉 a potem.. potem się będzie myśleć 😉

Bo ja.. wstyd się przyznać nie umiem zrezygnować ze słodkiego na dłużej niż dwa dni;p;p a efekty widać:/ no ale już bliżej niż dalej 😉 mam nadzieję, że w końcu będę wyglądać jak człowiek.. moja mama zawsze była grubiutka a po urodzeniu 6 dzieci (w tym bliźniaków) od tyłu wygląda jak 14-latka;p a nogi i tyłek - każda by takie chciała... Może chociaż trochę tych lepszych genów po niej odziedziczyłam a nie tylko charakter;p;p

no Madzia ja chciałam mieć parke ale gdy okazało sie ze dziewczynka to też sie ciesze bo przynajmniej wiem co i jak robić 😜 a z panem to już inaczej sie dba o higienę...nie martw się Gosia Cię nauczy... 😜 😁

magda123 napisał(a):
Gocha nie strasz ,że tak trzeba o chłopaka dbać o jego siusiaka 🤨 nawet nie wiedziałam ,że można mieć takie problemy 🤨

Madzia bo to nie u każdego... niektórzy nawet nie muszą specjalnie naciągać tylko przy kąpieli i przewijaniu troszkę dokładniej wyczyścić... U nas w rodzinie takie rzeczy się zdarzały i przy Kubie niestety też... najlepiej poprosić położną, żeby dokładnie pokazała jak dbać od pierwszych dni życia - wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że tak się stanie 😉

I strasznie się boję, że Mateuszek będzie miał tak samo... Do końca życia nie zapomnę jak to wyglądało, kiedy lekarka robiła mu ten zabieg..

GoGr napisał(a):
No od pasa w dół też nie jest za ciekawie.. ale liczę na to, że te chłodne prysznice chociaż trochę pomogą - skóra się ujędrni, krążenie poprawi.. to już jakiś początek 😉 a potem.. potem się będzie myśleć 😉

Bo ja.. wstyd się przyznać nie umiem zrezygnować ze słodkiego na dłużej niż dwa dni;p;p a efekty widać:/ no ale już bliżej niż dalej 😉 mam nadzieję, że w końcu będę wyglądać jak człowiek.. moja mama zawsze była grubiutka a po urodzeniu 6 dzieci (w tym bliźniaków) od tyłu wygląda jak 14-latka;p a nogi i tyłek - każda by takie chciała... Może chociaż trochę tych lepszych genów po niej odziedziczyłam a nie tylko charakter;p;p

Gosia to tak jak moja mama ,waży 53 kg 😉 a urodziła 5 nogi ma jak dwa patyki...żadna z moich sióstr nie ma po niej figury, więc myśle ze może ja kiedyś w przyszłości...jak sie postaram.. 😁

i chyba podkradnę Twój sposób i zaczne się prysznicować zimną wodą... 😉

Iwonaa napisał(a):
no Madzia ja chciałam mieć parke ale gdy okazało sie ze dziewczynka to też sie ciesze bo przynajmniej wiem co i jak robić 😜 a z panem to już inaczej sie dba o higienę...nie martw się Gosia Cię nauczy... 😜 😁

Ja nie umiem ;p;p u nas to robi Grześ.. bo ja się boję.. bo to tak trzeba naciągnąć skórkę (jakby zedrzeć w dół z siusiaka) wystawić główkę na wierzch;p

Iwonaa napisał(a):
GoGr napisał(a):

Gosia to tak jak moja mama ,waży 53 kg 😉 a urodziła 5 nogi ma jak dwa patyki...żadna z moich sióstr nie ma po niej figury, więc myśle ze może ja kiedyś w przyszłości...jak sie postaram.. 😁

i chyba podkradnę Twój sposób i zaczne się prysznicować zimną wodą... 😉

Powiem Ci, że te prysznice to dobra sprawa - nie męczą wcale a szybko się idzie do nich przyzwyczaić 😉 No a myślę, że na początek dobre i to 😉

magda123 napisał(a):
a na czym ten zabieg polega ty byłaś przy tym??

Tak, byłam. Najpierw nakładają na siuśka taką maść znieczulającą (zaczyna działać po godzinie ale nie pamiętam jak długo) no i na żywca naciągają tą skórkę wierzchnią (tak jak później rodzice muszą). Tylko za pierwszym razem to wcale nie chce zejść bo po 1 - jest przyklejone, a po 2 - z reguły jest też bardzo zabrudzone. Widok mało przyjemny ale potem przynajmniej dziecko nie ma problemu np. z oddawaniem moczu...

A.. u większych dzieci robią to nacinając jakoś.. przy uśpieniu (małych się nie usypia).. To też zależy od lekarza.. bo jedni mówią, żeby robić od razu jak dziecko maleńkie inni, żeby nie ruszać przynajmniej do ukończenia 2 latek;

magda123 napisał(a):
aha i długo trzeba takie coś robić?? żeby mieć pewność ,że jest dobrze i już tak nie trzeba??

Właściwie to całe życie... ciotka swojemu synowi robiła do 2 roku życia a potem nauczyła jego jak o to dbać. W końcu całe życie mama tego robić nie może..