Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2010 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aisak_89

4621

• naylaaa

4039

• gonia88811

3165

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Mini23 napisał(a):
Bagira napisał(a):
Mini23 napisał(a):
No od rana 😁 jeny jeszcze październik i wtedy my 😁 🤪 😮

A listopad 🤔

No widzisz Beatka jak mi się śpieszy 😁 a i tak myśle że nie które z nas początek grudnia koniec listopada pojadą na porodówke... 😁

Pewnie najpierw Ada, potem ja albo Ty bo za dużo się stresujemy no i mamy te nasze kochane pociechy które nie daja odpocząć. Ja bym na 6 się nie odbraziła z tym ze byłby 37 tydzień i 5 dni więc nieco za szybko.

• Mamusia
Cześć Wam 🙂
Witam nową koleżankę 🙂 Coś dużo zapylonych Agnieszek na grudzień 😁 Chyba numerki powinnyście dostać 🙂 Nie mam czasu nadrabiać, wpadłam tylko się przywitać.
Widziałam Adę w nowych włosach 🙂 Świetnie wygląda 🙂
Muszę się ogarnąć i wrócić na forum, bo jak to forum ma być żywe beze mnie haha 😉 Na razie ogarniam męża i torby które nazwoził.
Miłego dnia Grubaski 😁

• Mamusia
Mini23 napisał(a):
Bagira napisał(a):
Mini23 napisał(a):
Bagira napisał(a):
Mini23 napisał(a):
No od rana 😁 jeny jeszcze październik i wtedy my 😁 🤪 😮

A listopad 🤔

No widzisz Beatka jak mi się śpieszy 😁 a i tak myśle że nie które z nas początek grudnia koniec listopada pojadą na porodówke... 😁

Pewnie najpierw Ada, potem ja albo Ty bo za dużo się stresujemy no i mamy te nasze kochane pociechy które nie daja odpocząć. Ja bym na 6 się nie odbraziła z tym ze byłby 37 tydzień i 5 dni więc nieco za szybko.

No mi się też wydaje że kolejność się zmieni... Ada i ja bierzemy luteine i mamy się nie stresować... coś z tym cięzko... u Ciebie Beata też nie ciekawie więc kto wie... jeszcze niech moja mała posiedzi choć te 8 tygodni...

Jak bierzecie luteinę to będę pierwsza bo nie biorę nic a stres i to silny mam dzien w dzień, dokładając do tego ciśnienie... Wśród czerwcóweczek miałam być przed ostatnia a byłam jak dobrze pamiętam 3 🤪

• Mamusia
słuchajcie, zaczynam się rozglądać za torba do szpitala, jakie wymiary maja Wasze torby ? Nie wiem czy powiedzmy 50x40x30 byłaby ok czy za mala. Z Maksiem miałam taka walizkę na kółkach duuuuuża i jeszcze torbę dla siebie po czym mąż zabrał jedna bo była zbędna i ostatecznie została jedna na wpół pusta bo rzeczy były zbędne.

• Mamusia
u nas na szkole rodzenia dawali listę co trzeba przywieść ze sobą 🙂

Pomocnicza lista dobrze spakowanej torby:

DOKUMENTY:

- DOWÓD OSOBISTY LUB INNY DOKUMENT TOŻSAMOŚCI

- KSIĄŻECZKA UBEZPIECZENIOWA LUB INNY DOKUMENT ŚWIADCZĄCY O UBEZPIECZENIU (AKTUALNE)*
- KARTA PRZEBIEGU CIĄŻY

- WYNIKI OSTATNICH BADAŃ (MOCZ, MORFOLOGIA, HBS,WR, USG, GRUPA KRWI)

- OPISY EWENTUALNYCH KONSULTACJI (KARDIOLOGICZNA, OKULISTYCZNA ITP.)

- WYPISY Z EWENTUALNYMI WCZEŚNIEJSZYCH POBYTÓW W SZPITALU

(uwaga! przy wypisie Paniom, które korzystają z zapisu Kodeksu Rodzinnego o "automatycznym" uznaniu ojcostwa męża potrzeby będzie akt małżeństwa - do wglądu. )

MAMA DZIECKA:

- DWIE WYGODNE KOSZULE (ROZPINANĄ Z PRZODU I T-SHIRT DO PORODU)

- BIUSTONOSZ DOBRZE PODTRZYMUJĄCY PIERSI

- SZLAFROK (CIENKI)- CIEPLE SKARPETY- KAPCIE I KLAPKI POD PRYSZNIC

- PRZYBORY TOALETOWE

- PIELUSZKI HIGIENICZNE ZAMIAST PODPASEK

- WODA LUB SOK DO PICIA

- WODA W AREOZOLU (DO ODŚWIEŻANIA TWARZY)

- ŁADOWARKA DO KOMÓRKI
- MONETY (drobne) DO AUTOMATÓW**

DZIECKO:

- DWIE CZAPECZKI- TRZY PARY SPIOSZKÓW ZAPINANYCH NA RAMIONACH

- TRZY KAFTANIKI BAWEŁNIANE CIENKIE

- TZRY KAFTANIKI GRUBE- CIEPŁY KOCYK- RĘCZNIK DLA DZIECKA

- PIELUCHY TETROWE - 5 SZTUK

- PIELUCHY JEDNORAZOWE - 1 OPAKOWANIE

- CHUSTECZKI HIGIENICZNE DLA NIEMOWLĄT

Warto także pamiętać, by OSOBA TOWARZYSZĄCA w porodzie miała ze sobą:
- wygodne obuwie (zwłaszcza zimą!)
- dres lub inne wygodne, elastyczne ubranie (poród to wprawdzie wydarzenie wyjątkowe ale panom zdecydowanie odradzamy garnitury i krawaty)

• Mamusia
Ja już się wykołdrowałam 😁 Teraz muszę znów z psem ale zaraz do Was wrócę 🙂 Ja też na szkole rodzenia dostałam taką listę co mam wziąć do szpitala ze sobą no ale wiadomo na standardy i wymagania Angielskie. I tam piszą m.in. aparat fotograficzny i błyszczyk do ust hahahaha 🙃 Oni są w tej Anglii tacy wyluzowani 🤨 🙃 Do nowej Agnieszki, kurczę trzeba Was dziewczyny jakoś pogrupować hihihi ja się cieszę, że w Anglii nie podają wagi dziecka chociaż się nie martwię, że moja Alicja za mało przybiera na wadzę. Przecież rodzą się dzieci po niecałe 3 kg i też jest dobrze i nie są uważane za chore albo wcześniaki także myślę, że za bardzo nie ma co się martwić poza tym to jest waga podawana przez badanie a nie trzymanie dziecka na wadze także może tez być niedokładna. Ja tak myślę 🙂 Poza tym mamy jeszcze 10 tygodni albo i więcej na podpasienie tych naszych Pociech 😁

• Mamusia
Beatka co do walizki to ja mam coś takich wymiarów jak Ty i myślę, że się zmieszczę mam zrobioną już swoją listę z rzeczami do szpitala 🙂 A ja chce urodzić 19 grudnia !! 😁 😁 Ale coś czuję, że ta moja pipa wyjdzie nowym roku bo drugą datę mam na 30 grudnia 🙃 🤨 Nowa Aga i Beata potrzebuje wasze dane do tabelki 😁
- Ile macie na plusie i ogólna waga
- ile macie w pasie na dzień dzisiejszy
No i napiszcie który to tydzień bo na brzuszku to nie raz jest zły podany 😁
A ja zaczęłam dzisiaj ostatni tydzień z dwójką- 29 !!!!!!!! 🤪 🤪 🤪 🤪

• Mamusia
Ja nie musiałam mieć żadnych dokumentów bo wystarczy książka ciążowa, pieluszek, podpasek, wacików i tym podobnych rzeczy tez nie bo szpital fundował, przydała się koszula chociaż fundowali swoją, ręcznik tak samo a szlafrok nie założyłam bo siedziałam cały czas w pokoju bo i tak mi wszystko przynosili. Wodę miałam swoją a na twarz to ręcznik był lepszy jak woda w spraju. Kosmetyki wiadomo no i ciuszki dla małego tak ze praktycznie z małe czego korzystałam.

• Mamusia
aisak_89 napisał(a):
No moja ma coś z tego co pamiętam około 60 wysokość, 55 szerokość i z 30-40 grubość. Bo niedawno ją mierzyłam i tak mi się wydaję, że były takie a więc jest taka średnia ale mam jeszcze torby jakby co 😉

Masz walizkę czy torbę ? Ja miałam walizkę i jak sie okazało nie potrzebnie chociaż te 3 dni w szpitalu spędziłam.

• Mamusia
Mi sie tego typu podoba i chyba taka kupię, powinna straczyc spokojnie.
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250621936294&var=550005226990&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
Przyda sie na później jak gdzies z dzieciakami będziemy jechać bo i pieluszki i zarełko wejdzie a jeszcze swoje rzeczy pomieszczę tak ze jest praktyczna. Mam sporo różnych toreb ale one sa czarne a ja mam ochotę na coś kolorowego i ładnego 😁
Ok, zmykam, do kościoła niedługo jedziemy.

• Mamusia
Wiesz te wymiary ma walizka i pewnie ją wezmę bo jest nie za duża i wygodnie będzie ją ciągnąć bo ma rączkę i kółeczka chociaż i tak nie ja będą ją taszczyć tylko mąż hahaha 🙂 Okaże się w praniu co muszę wziąć czy wystarczy mała torba czy walizka jak zacznę listę do szpitala pakować. U mnie położna powiedziała, że lepiej mieć swoje rzeczy takie jak podpaski, koszule itp. Znajoma w Northampton rodziła we wrześniu i tez musiała mieć wszystko swoje. Ale ja już mam wszystko kupione i podpaski i majtki jednorazowe itp. 😁

• Mamusia
Miałam tego typu ta najmniejsza http://cgi.ebay.co.uk/3-x-Sovereign-Lightweight-Quality-Suitcase-Luggage-Set-/370394430484?pt=UK_Tickets_Travel_Luggage_CA&var=&hash=item95033be052
Ale jak sie okazuje za duża i nie potrzebna sie okazała. Fakt teraz w zimie więcej trzeba zabrać ale tez nie wpadam w przesadę szczególnie że nie mam daleko do szpitala.
Podpaski, majtki i Tantum Rose mam z poprzedniego razu więc nie muszę kupować tylko kupie puste pojemniczki na kosmetyki typu szampon i zel i już. Fotelik mamy, pampersy tez bo wykorzystałam kupon co był w tych gazetkach od poloznej. Tak ze tylko torba i ciuchy dla małej zostały. Zrobiliśmy małe przemeblowanie w sypialni i chyba jednak łóżeczko kupimy bo sporo sie miejsca zwolniło a wygodniej mi będzie jak je zsunę z naszym łóżkiem bo będzie spała z nami ale na swoim 🙂

Pakujecie torby do szpitala 😁...ja mam spakowaną,tylko parę rzeczy jeszcze-koszula,żel pod prysznic itd 🙂

Aga mój mały waży 1300 i lekarz powiedział,ze za mało 😞,więc spytaj lekarza.

Ciekawe która z nas pierwsza urodzi? 😁,Oskar idzie na 2-gie urodziny narzeczonej Nicole 😉 ze mną na zamkniety plac zabaw 20 listopada...a ja czuję,ze albo sie rozpakuję szybiej albo stamtąd mnie zawiozą albo po tym jakoś parę dni,ale najbardziej czuję,ze niedoczekam 20 🤪

Beatka a co Ty myślisz o włosach????

• Mamusia
Hejka mamuśki 🙂 Witam nową koleżankę i od razu składam życzenia urodzinowe- Wszystkiego Najlepszego!!! U nas w szpitalu wymagają dla dziecka tylko chusteczek nawilżających + ewentualnie smoczek, resztę zapewnia szpital, natomiast kobitki muszą mieć wszystko o czym pisała Aga, tyle, że mówili w szkoel rodzenia o 3 koszulach, podpaski i wkładki zapewnia szpital. Tą torbę, o której dziewczyny mówicie też muszę przygotować ale chyba nie musi być w moim przypadku duża bo dla małej tylko chusteczki biorę więc rzeczy dla siebie muszę spakować. Ubranie dla męża do porodu kosztuje u nas 6,50 zł ale reszty nie wydają więc jak masz 50 zł to już dupa- tyle trzeba zapłacić 🥴 Także my sobie kupimy wcześniej w sklepie przyszpitalnym żeby juz ze strojem jechać so szpitala. A i mówiła położna, że od momentu odejścia wód do przyjazdu do szpitala nie powinno minąć dłużej niż 2 godziny, a jak jest u Was??? 🙂

P.S. Aga pytała o wagę dziecka- moja mała ważyła w 27 tygodniu 1227 kg więc teraz myślę, że jakieś 300 gram jej przybyło. Do lekarza idę dopiero 20 października więc wtedy podam aktualną wagę 🙂 😉

• Mamusia
Marta u mnie położna powiedziała, że kobieta może nawet do 4 dni chodzić po odejściu wód płodowych !!! Takie tu mają podejście do rodzącej- przecież to nie choroba !! 😠 🤪 Ale tłumaczyła też, że ja wody odejdą a nie ma bóli to jechać do szpitala- na pewno odeślą do domu ale wtedy jedzie się spowrotem na drugi dzień i już muszą przyjąć na oddział bo mam prawo się uprzeć, że mają mnie przyjąć i koniec ! Ja dla siebie biorę: podpaski, majtki jednorazowe, ręczniki mały i duży, szare mydło do podmywania, Rywanol i gazy wyjałowione do rany jakby co, dwie koszule, stanik, wkładki laktacyjne no i wiadomo jakiś żel do kąpieli, waciki i tonik do twarzy, szczoteczka i pasta, szczotkę do włosów, laktaor no i papcie, ciepłe skarpetki i laczki pod prysznic no i na pewno jakiś drobiazg jeszcze dojdzie typu lusterko czy coś 🙂 🙂 A dla Alusi: pieluszki tetrowe z 5 sztuk, pampersy, chusteczki nawilżone, body, śpiochy, czapeczki, skarpetki, niedrapki, rożek, kombinezon plus gruba czapeczka i ciuszki na wyjście, fotelik, koc, smoczek, gruszka, waciki, buteleczkę z jedną i coś do pępuszka 🙂 Taką mam zrobioną listę w moim magicznym zeszyciku 😁 😁

Ja tam gdzie rodziłam dla siebie miałam 2 koszule i przybory toaletowe,czyli norma,żadnych podpasek,bo dawali.Dla małego tylko na wyjście ze szpitala ciuszki,pieluchy i całą resztę zapewniają.
W innym,który biore pod uwage musze mieć chyba tylko chusteczki dla małego i ciuszki na wyjście.

Ja spakowałam: przybory toaletowe,laczki,4 pary skarpetek(po porodzie było mi strasznie zimno),szlafrok,majtki jednorazowe,kubek i sztuśce,długopis,2 ręczniki,niedrapki dla małego,laktator z butelką i smoczkiem,2 smoczki uspokajające(mam nadzieję,że nie użyję),herbatka na karmienie,2 staniki do karmienia,2 pieluszki tetrowe,aparat i baterie(spakuję,2 koszule(dopiero kupię),książkę,tel z ładowarkę(spakuję)...nie wiem czy nie zapomniałam o czymś 🤨 😁