Skocz do zawartości

Fenoterol | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam, od tygodnia biorę fenoterol, trzęsą mi się po nim ręce, czasami też nogi i łomocze serce. Czy któraś też tak ma? Moja pani doktor kazała mi brać tabletki przez 2 tygodnie i potem odstawić a czytałam w internecie że jak już zacznie się brać to można je odstawić dopiero w 36 tygodniu, bo poród może wystąpić zaraz po zakończeniu ich działania.Już sama nie wiem co mam robić to dopiero 23 tydzień, boję się o moją dzidzię.

• Mamusia
Witam,
Ja biorę od tygodnia Cordafen. I mam podobne objawy. Lekarz uprzedzał, że może tak być i żeby się nie martwić. Takie objawy występują tylko na początku przyjmowania leku. A jeżeli chodzi o to ile czasu mam brać lek to przez 4 tygodnie a potem zobaczymy, możliwe, że do końca, możliwe, że nie będzie potrzeby.
Myślę, że powinaś bardziej ufać swojemu lekarzowi niż internetowi 🙂 Mój "zakazał" mi wogóle czytania czegokolwiek w sieci (jak widać tego zalecenia akurat nie słucham) :P a jeżeli coś mnie niepokoi to mam do Niego dzwonić w nocy o północy... I ufam Mu bezgranicznie bo inaczej groziłoby mi pewnie załamanie nerwowe.
Uszy do góry 🙂

• Mamusia
Bierzesz SAM fenoterol? Tak chyba nie można, ponieważ podwyższa ciśnienie i trzeba brać Isoptin na uspokojenie pracy serca. Ja dziś właśnie odstawiłam oba leki i zobaczymy jak to będzie, ale zazwyczaj po odstawieniu rodzi się bardzo szybko. Lepiej przejdź się do innego lekarza. Trząść będziesz się jeszcze kilka dni, ale to normalne. 😉 Najlepiej mi wychodziło jedzenie zupy pierwszego dnia po zażyciu leków 🤪

• Mamusia
Macie rację muszę albo ufać swojej gin albo udać się do innego na konsultację, mam jeszcze tydzień na zastanowienie. Co do fenoterolu to faktycznie nie biorę go samego tylko z isoptinem pół godziny wcześniej.
Po prostu zastanawiam się czy któraś z dziewczyn też stosowała fenoterol tylko przez krótki czas, do tej pory spotykam się tylko z opiniami, że przez całą ciążę.

• Mamusia
W 33tc zaczęła się u mnie akcja porodowa - czop odszedł, rozwarcie,silne skurcze, bóle krzyżowe, biegunka i niedobrze mi było. Ze względu na to, że na poród było za wcześnie powstrzymali mi go podając fenoterol + isoptin - tabletki hamujące skurcze. Brałam 2 tyg i dziś odstawiłam. Momentalnie brzusio mi opadło nisko i większość czasu jest twardy, czasem kobiety rodzą zaraz po odstawieniu tj. 2-3dni a czasem ciąża jest przenoszona. Nie ma reguły. Jedno jest pewne - wygląda się jak stary narkoman:laugh: Zwłaszcza początki są śmieszne. Całe ciało się trzęsie, serce wali jak oszalałe. Ciężko się je i pije, ciągle się ksztusiłam :laugh: ale nie odstawiaj gwałtownie leków, prawdopodobnie sam fenoterol odstawisz a isoptin i magne b6 będziesz brała do końca. Fenoterol jest dawany w ostateczności, potem łagodniejsze leki można brać aby wreszcie odstawić i... rodzić 🤪