Skocz do zawartości

wzrok w ciąży i po porodzie | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam. Troche nurtuje mnie temat wady wzroku w ciąży. W ciągu ostatnich kilku dni zauważyłam znaczne pogorszenie dotychczasowej wady (o ile tak można powiedzieć o 2 dodatkowych dioptriach). Zastanawiam się czy to może wrócić do normy po porodzie. No i czy dość duża wada (aktualnie koło minus 4,75) zmusza mamusie do cesarki.

• Mamusia
witam 🙂
U mnie podczas pierwszej ciąży pogorszył mi się trochę wzrok teraz jestem drugi raz w ciąży z znów zaczynam gorzej widzieć jak jakby przez mgłę ale zdarza mi się to jak mam przemęczone oczy u mnie powód to nadciśnienie podobno zobaczymy jak to będzie acha mi po ciąży wzrok się samoistnie nie poprawił a co do cesarskiego cięcia to już pogadaj z lekarzem bo nie ma reguły jak zostaniesz potraktowana 🙂
Ja np.przy dosyć wysokim nadciśnieniu rodziłam naturalnie.

• Mamusia
dziś odwiedziłam moją ginekolog - poinformowała mnie, że w przypadku dalszych problemów (jeżeli będzie ise dalej pogarszać) to trzeba będzie pomyśleć o cesarce 😞 jak na razie to czeka mnie kilka badań okulistycznych 😞

• Mamusia
Monic87 mnie również pogorszył się wzrok w ciąży... Jednak miało to miejsce znacznie w późniejszych miesiącach (widzę, że jesteś w 9tc). 🤨Po porodzie, nie od razu, ale po jakimś czasie wzrok wrócił do poprzedniej wady. Z tym też, że moja krótkowzroczność nie jest aż tak głęboka jak u Ciebie. Najlepiej posłuchaj się swojej ginekolog (oraz okulisty) w tej sprawie. Zrób badania i nie panikuj na zapas. 😉 Może uda Ci się jednak uniknąć cesarki (jeśli jej nie chcesz)? 🙂

• Mamusia
No i po kolejnej wizycie lekarskiej (tym razem okulista). Zalecenia - nowe okularki i badania co trzy miesiące. Jak na razie nie muszę się obawiać cięcia cesarskiego bo nie ma takiej konieczności.

Sathi bardzo bym chciała rodzić naturalnie 🙂

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
Niestety w ciąży wzrok bardzo się pogarsza to fakt. Ja już przed ciążą nosiłam okulary ale jeszcze mogłam chodzić też bez okularów dużo czasu. Teraz nie mogę bez nich usiedzieć nawet sekundy bo wzrok na lewe oko (tylko to mam chore) strasznie się rozmazuje. Pozdrawiam