Skocz do zawartości

OSPA | Forum dla mam

Domi

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Na pewno odczuwa, ale nie tak jak starsze dzieci. Myślę że cierpi mniej niż np. kilkulatki. Moja córcia przechodziła ospę w tamtym roku i było nienajgorzej, chociaż nie uniknęła zapalenia oskrzeli - częstego powikłania po ospie. Podobno chłopcy mają o wiele gorzej bo z temperaturą itp. Ja natomiast zachorowałam równo 2 tygodnie odkąd wysypało moją córkę - no i to była tragedia, wysoka gorączka, ogólne osłabienie organizmu, czułam się fatalnie. Tak to jest jak się nie przechoruje w dzieciństwie.

• Mamusia
Wlasnie goraczki nie ma, ale tak bidula niespokojnie spi.Rzuca sie chyba ja swedzi:-(
Cierpie razem z nia.
Powiklania, wlasnie wydaje mi sie ze zaczela kichac? Czy zawsze wystepuja powiklania? Czy z ospa mozna wychodzic z domu, jak jest cieplo na dworze?
Dzieki za rady 😞

• Mamusia
Nie wolno wychodzić z domu, dopiero gdy strupki wyschną i zaczną odpadać, bo można doprowadzić do ponownego rzutu krost. Niestety musisz się przemęczyć ok.2 tygodnie. Kichanie to jeszcze nie powikładnie, jeśli zacznie kasłać to do lekarza. Kontroluj też temperaturę ciała :-)

Pierwsze choroby dzieci są naprawdę straszniejsze dla rodziców niż samych dzieci :-) Każda matka to przeżywa, ale głowa do góry i za parę dni wszystko wróci do normy :-) Zdrówka dla maleństwa i cierpliwości dla Ciebie Domi :-)