Skocz do zawartości

Odma a poród | Forum o ciąży

wasssup

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
troszkę mój gin mnie nastraszył, że może odma się u mnie wrócić podczas porodu i być może trzeba będzie robić cięcie. dodam jeszcze że mam astmę więc te płuca u mnie są w nie najlepszej kondycji. czy któraś z was ma może doświadczenie w tej materii?

• Mamusia
pierwszą odmę (samoistną) przeszłam ok 5 lat temu, teraz jednak lekarz mi wyjaśnił, że podczas parcia mogą popękać pęcherzyki i odma gotowa, wiadomo poród to nie spacerek. zagrożenie powstania następnej odmy jest zawsze... wiadomo, żadnego latania, nurkowania, wspinaczki wysokogórskiej, a nawet kaszel jest niebezpieczny.

• Mamusia
zdaj się na lekarzy - oni na pewno będą mieli na uwadze nie tylko Twoje zdrowie, ale też dziecka. W chwili, gdy Ty byłabyś niedotleniona, automatycznie dziecko również. Więc jeżeli jest ryzyko kolejnej odmy podczas porodu, to cięcie cesarskie wydaje się nie być głupim pomysłem. A cesarka w zasadzie taka straszna nie jest - ja po 2 tygodniach już normalnie ganiałam 🙂

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
byłam u pulmonologa a on stwierdził, że nie ma pojęcia jak to jest, że pewnie ginekolodzy bardziej się orientują itp... 😎 ech wygląda na to, że będę musiała zmierzyć się z tym sama i liczyć na szczęście podczas porodu 🤢

• Mamusia
wasssup napisał(a):
liczyć na szczęście podczas porodu 🤢

Mimo wszystko proponuję szczęściu pomóc, i jak znajdziesz się w szpitalu rodzić, to żebyś miała gdzieś przy sobie wyraźnie napisane, że masz astmę i jest dość duże prawdopodobieństwo wystąpienia odmy. Tak, żeby lekarz / pielęgniarka którzy Cię przyjmą na salę porodową w razie czego szybko mogli po kojarzyć i wiedzieli co robić.

• 1 miesiąc później...
wasssup napisał(a):
troszkę mój gin mnie nastraszył, że może odma się u mnie wrócić podczas porodu i być może trzeba będzie robić cięcie. dodam jeszcze że mam astmę więc te płuca u mnie są w nie najlepszej kondycji. czy któraś z was ma może doświadczenie w tej materii?
MAM TEN SAM PROBLEM BO MIAŁAM, ODME 10 LAT TEMU ODNOWIŁA MI SIE JAK BYŁAM W 3MIESIACU LEZAŁAM W SZPITALU 2TYG....W SZPITALU ODRAZU MI ZAPOWIEDZIELI ŻE NIE URODZĘ NATURALNIE TYLKO PRZEZ CC BO TO JEST ZAGROŻENIE ŻYCIA,ZA DUŻY WYSIŁEK ORGANIZMU TAKŻE JA JUŻ WIEM ZE BEDZIE NA 100% CESARKA,LEKARZ GIN MI TO POTWIERDZIŁ