Skocz do zawartości

Plusy i minusy porodu:) | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Ja miałam cięcie cesarskie w znieczuleniu podpajęczym. Najlepsze było to, że słyszałam pierwszy płacz Agniesi 🙂 ciut gorsze było to, że były pewne komplikacje przy znieczuleniu i długo nie mogłam dojść do siebie. I później bóle pleców nie były też zbyt miłe. Ale poza tym wszystko przebiegło zgodnie z moimi oczekiwaniami 🙂

Nusia ja rodziłam naturalnie bez znieczulenia 🙂 i powiem Ci, że nic nie było tak jak sobie wyobrażałam ale i tak było wspaniale 😁 Najważniejsze to weź ze sobą męża/partnera - Ty będziesz szczęśliwa bo to cholerna pomoc jak nie musisz być tam sama a 2 - on będzie wniebowzięty jak zobaczy jak przychodzi na świat jego dzieciątko 😉

• Mamusia
nusia27 napisał(a):
Hej mamusie 🙂 Piszcie prosze jakie sa waze przezycia zwiazane z porodem. Co bylo najgorsze, co najlepsze? Co sobie wyobrazalyscie i jak bylo w rzeczywistosci? Czy bylyscie z kims czy same? Itp.
Dzieki 🙂

Co do mnie..
Co było najgorsze podczas porodu? NIC 🙂 najgorsze było szycie, ale to po porodzie 🙂
Co było najlepsze? - To, że tak gładko mi poszło no i moment gdy położyli mi dziecko na brzuchu 🙂
Jak sobie wyobrażałam poród? - jako dłuuugie i bolesne chwile
Jak było na prawdę podczas porodu? - było miło, spokojnie, szybko 🙂
Czy rodziłam sama czy z kimś? - rodziłam z mężem, tzn przyjechał w ostatniej chwili, przyjechałam na porodówkę o 18.00, mąz wtedy też z domu przyjechał, a o 18.35 synek był juz z nami 🙂
ps. dzisiaj kończy roczek 🤪 🤪

• Mamusia
nusia27 napisał(a):
Hej mamusie 🙂 Piszcie prosze jakie sa waze przezycia zwiazane z porodem. Co bylo najgorsze, co najlepsze? Co sobie wyobrazalyscie i jak bylo w rzeczywistosci? Czy bylyscie z kims czy same? Itp.
Dzieki 🙂

Co do mnie..
Co było najgorsze podczas porodu? NIC 🙂 najgorsze było szycie, ale to po porodzie 🙂
Co było najlepsze? - To, że tak gładko mi poszło no i moment gdy położyli mi dziecko na brzuchu 🙂
Jak sobie wyobrażałam poród? - jako dłuuugie i bolesne chwile
Jak było na prawdę podczas porodu? - było miło, spokojnie, szybko 🙂
Czy rodziłam sama czy z kimś? - rodziłam z mężem, tzn przyjechał w ostatniej chwili, przyjechałam na porodówkę o 18.00, mąz wtedy też z domu przyjechał, a o 18.35 synek był juz z nami 🙂
ps. dzisiaj kończy roczek 🤪 🤪

• Mamusia
wg mnie
po porodzie - najpiekniejsze sa oczy Dziecka wpatrzone w Mame ...
najgorszy jest polog ...
ogolnie bylo zdecydowanie lepiej niz sobie wyobrazalam 🙂
porod przezylam z moim kochaniem
nigdy nie chcialabym rodzic sama
chociaz przed porodem mowilam zupelnie co innego 🙂

A CO JA MOGĘ POWIEDZIEĆ NA TEMAT PORODÓW BO MIAŁAM DWA OTÓŻ
JAK PRZY PIERWSZYM TAK I PRZY DRUGIM PLUSEM BYŁ SZCZĘŚLIWE PORODY 🙂
A MINUSY SĄ TYLKO DWA NACIĘCIE KROCZA PRZY PIERWSZYM PORODZIE PRZEZ CO PRZEZ DWA TYGODNIE NIE MOGŁAM USIĄŚĆ NA PUPIE 🤢
A PRZY DRUGIM DZIAŁANIE OXYTOCYNY (ŚRODEK WYWOŁUJĄCY SKURCZE) PO PORODZIE 😞 BARDZO MOCNO CZUŁAM OBKURCZANIE SIĘ MACICY 😞

MĄŻ BYŁ TYLKO PRZY DRUGIM PORODZIE I SZCZERZE POLECAM MĘŻA/PARTNERA ABY BYŁ BO POMAGA BARDZO PSYCHICZNIE 🙂

• Mamusia
Ja też obawiałam się, że będę miała ciężki poród trwający kilkanaście godzin, a okazało się zupełnie inaczej 🙂 🙂 🙂 Skurcze przesiedziałam w domu. Na porodówkę przyjechałam z 2,5cm rozwarciem i silnymi skurczami, zostałam podłączona pod KTG i skurcze się uspokoiły. A za jakieś 10 minut dostałam silnych bóli, między nogami pchał mi się pęcherz płodowy. Położono mnie na fotel i okazało się, że mam maksymalne rozwarcie 🤪 3 skurcze parte i nasza córeczka była na świecie 🤪 Także jak widać nie taki diabeł straszny 😜 Wiadomo, że ból jest duży ale naprawdę spodziewałam się czegoś straszniejszego 😉
Wadą mojego porodu było nacinanie krocza, bo przez dwa tygodnie po porodzie było ciężko z siadaniem 😮 Do tego przez ten czas towarzyszyły mi straszne upały 😲
Oczywiście mąż był przy mnie podczas porodu i przecinał pępowinę. Gorąco polecam poród z partnerem (jeśli oczywiście jest on chętny, bo nie uważam zmuszania) bo jest to niebywały komfort psychiczny!!!!!

• Mamusia
Poród miałam okolo 12 godzin, 6 skurcze rozwierające z czego tylko 4 godziny bolesnych i 6 godzin parłam. Rodziłam na żywca i tylko byłam bardzo zmęczona.
Obecność męża była ogromnym wsparciem fizycznym i psychicznym. To właśnie on po porodzie wziął małego bo byłam prawie nieprzytomna ze zmęczenia.
Co wspominam najgorzej ? Urodzenie łożyska. Niestety zostały kawałki i wypychanie ich było koszmarem. Tradycyjna metoda, czyli skakanie po brzuchu i wyciaganie czego się da. Tak jak mam wysoki próg bólu i poród wspominam dobrze to wyciąganie łozyska jako koszmar ! Teraz ąz mi sie nie dobrze robi na samą myśl ze może sie sytuacja powtórzyć.

• Mamusia
Mój poród ogólnie był na plus 😉 Zaraz powiem dlaczego... A minusy to były takie, że zrobiono mi głębokie nacięcie i tak jakby wygoniono męża, więc nie było go przy porodzie. A plus to, że rodziłam tylko 3,5 godziny i zaczęłam od razu mieć skurcze parte 😉 Na porodówkę dotarłam 30 minut przed porodem 😜 Miałam tylko znieczulenie krocza 🙂

• Mamusia
dla mnie plus ostatniego porodu to to, że był ze mną mąż, że trwało wszystko 2 godziny, że nie popękałam, miałam fajna położną, warunki w szpitalu były dobre a dziecko urodziło się zdrowe. wszystko wspominam pozytywnie. minus to nie odklejone całe łożysko, czyszczenie macicy na żywca bez żadnego znieczulenia, i te chore uciskanie brzucha z całych sił przez połozną co bardzo bolało i przy każdym ucisku chlustała ze mnie fontanna krwi.... z reszta tak jak przy pierwszej wizycie w ubikacji...
poprzednie porody wspominam pozytywnie, przy pierwszym miałam nacinanie krocza co było dla mnie potworne, a przy drugim poszło wszystko dobrze i bez żadnego nacinania...
w sumie minusem jest jeszcze połóg, ciężko go znosiłam, najgorsze nawały pokarmu, tym ostatnim razem aż płakałam, no i wahania nastroju...
Ale dziecko wynagradza wszystko z nawiązką 🙂

• Mamusia
edyta86 napisał(a):
Bagira 6 godzin parcia 🤢 😮 😲 🥴 Ogromne współczucia!!!!!!!!!! Ja parłam 10 minut i miałam dość, także jesteś wielka!!!!!!!!!

Edyta86, pewnie gdybym byla to poszlo raz dwa 🙃 a tak na poważnie to jakos syn się nie spieszył a na oksytocynę i nacinanie sie nie zgodziłam więc wypychałam małego potworka ile sił, szczęśliwie tętno miał jak młody Bóg więc nie było ryzyka cc.
Michalindzior, współczuję, wiem co to jest męczarnia z łożyskiem. Myślałam ze juz w niepamięć poszło skakanie po brzuchu ale niestety na własnej skórze a raczej brzuchach doświadczyłyśmy jak to jest. Oby nigdy więcej !!!