Skocz do zawartości

Masaż szyjki macicy w 38tc - tak czy nie? | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Sathi napisał(a):
Karola83 napisał(a):
Ja miałam termin na 15.09 a urodziłąm dzień później bez żadnych "wywoływaczy" czy to naturalnych czy farmakologicznych, przyjdzie czas to zaczniesię poród, lepiej dac naturze zrobić swoje.

No też bez popadania w skrajności, są czasem przypadki, gdzie ten poród jednak trzeba wywołać, bo już jest na tyle po terminie, że mogą się pojawić problemy.
No ale o tym decyduje lekarz. 😉

ja miałam na myśli przedterminowe wywoływanie porodu.
Po terminie to co innego, u mnie tez bybły wywołany gdybym tydzien po termienie nie urodziła.

chciałyście poznać zdanie i opienie innych to napisałam, każdy robi jak uważa 😉

Sathi napisał(a):
Agaa, hm, ciężko powiedzieć. Niby sam zabieg nie zaszkodzi. Pewnie to w dużej mierze zależy od "widzimisię" lekarza. 😉 Może chcą w ten sposób sprawdzić czy coś "ruszy"?

on jest wręcz przekonany że dwa dni po tym urodzę! 🙂 nie powiedział mi wprost że akurat chodzi mu o ten masaż, więc mam nadzieje że za przeszło tydzień jak by co to mnie nie zaskoczy jakąś nowością 🙂
ciekawe czy robi tak każdej pacjentce czy sobie mnie upatrzył... 🙃

• Mamusia
KArola83, nie, no jasne, po to forum, by gadać. 🙂

Mnie też w sumie chodziło o to, że czasem nadgorliwi lekarze wywołują w terminie porodu (lub zaraz po), ale są też tacy, którzy są skłonni czekać (i obserwować) ten tydzień, czy dwa więcej. No i właśnie - to już chyba ktoś wcześniej wspomniał w tym wątku - opieramy się na wyliczonej z miesiączki dacie (czy też usg)... ale czasem przecież kobiety mają przed ciążą nieregularne miesiączki i wcale a wcale taka data nie musi być też pewna (a i usg nie raz się myli). 🤨 Hm, wtedy można by taki masaż traktować jako taką próbę wywoławczą? Tylko czy konieczną? 🤨

• Mamusia
Agaa napisał(a):

No wiesz, w różnych zawodach zdarzają się różne nawyki. 🙃 Może podpytaj, jak gdzieś możesz, czy ten lekarz nie robi tego po prostu w takich przypadkach rutynowo? 🙃

noooo otóż to!
ale komu ufać jak nie lekarzowi? jedynie sobie w przypadku nie zdecydowania się na taki krok.
a może takie masaże w gabinetach wykonywane są częściej tylko dziewczyny o tym nie piszą?

Sathi napisał(a):
Agaa napisał(a):

No wiesz, w różnych zawodach zdarzają się różne nawyki. 🙃 Może podpytaj, jak gdzieś możesz, czy ten lekarz nie robi tego po prostu w takich przypadkach rutynowo? 🙃

niespecjalnie mam możliwość kogo zapytać...

• Mamusia
Agaa napisał(a):
a może takie masaże w gabinetach wykonywane są częściej tylko dziewczyny o tym nie piszą?

Może. Może się wstydzą? Albo już urodziły i teraz inne tematy je absorbują, więc też na takie wątki nie zaglądają? 😉

Agaa napisał(a):
Sathi napisał(a):
Agaa napisał(a):

niespecjalnie mam możliwość kogo zapytać...

Szkoda. 😞

Ale czego tu się wstydzić? Jeśli miało by pomóc to chciałabym napisać o tym innym dziewczynom żeby wiedziały że w razie czego można z takiej 'przyjemności' skorzystać 🙂

• 11 lata później...