Skocz do zawarto艣ci

Agresja u niemowlaka :( | Forum dla mam

kasia1986

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Drogie mamusie,
czy znacie skuteczne sposoby aby zwalczy膰 albo chocia偶 cz臋艣ciowo zniwelowa膰 agresj臋 u 14 miesi臋cznego ch艂opca? Synek obk艂ada pi臋艣ciami kogo si臋 da, rzuca wszystkim, szarpie.. t艂umacz臋 mu 偶e nie wolno, m贸wi臋 stanowczym tonem. Jak uderzy to trzymam mu r臋ce ale si臋 wyrywa. Niby przychodzi przeprasza膰, ale po chwili zn贸w bije..
jestem ju偶 bezradna i ca艂y czas chodz臋 poddenerwowana 馃槥 Czy to taki wiek przekory ?
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Mamusia
Posteujesz tak jak powinno sie postepowac z tak malymi dziecmi.
Nadia niestety tez mnie wali o twarzy, a jak owiem nie wolno, albo ja trzepe po labpkach to po prostu mi oddaje... akja chwytam mowie stanowczym tonem : ze mam臋 to boli..i jesli zaczyna rcze, a tak joest najczesciej.. odkladam ja w nasze miejsce kar no i siedzi i wyje jakis czas...

Dzisiaj uderzyla moja mame, a po tym jak zabroila jej bic ja ugryzla..

Niestety dzieci juz wchodza w taki wiek i probuja wszelakich sposobow na osiagniecie celu.. Konsekwentnie zachowuj sie tak jak teraz, a Grzesiowi w koncu przejdzie..jak zobacy, ze nie osiaga celu to w koncu go znudzi.. Niedlugo zaczna mowic i bedzie tez zdecydowanie latwiej..

Nue stresuj si臋 bo nie ma czego.. Grzes ine jest jedynym takim zlosnikiem...
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
sandroos napisa艂(a):
Posteujesz tak jak powinno sie postepowac z tak malymi dziecmi.
Nadia niestety tez mnie wali o twarzy, a jak owiem nie wolno, albo ja trzepe po labpkach to po prostu mi oddaje... akja chwytam mowie stanowczym tonem : ze mam臋 to boli..i jesli zaczyna rcze, a tak joest najczesciej.. odkladam ja w nasze miejsce kar no i siedzi i wyje jakis czas...

domy艣lam si臋 偶e nie jest jedyny, ale przez to 偶e on jest taki ja te偶 ca艂a chodz臋 w nerwach, wzajemnie si臋 nap臋dzamy. Ju偶 my艣l臋, czy nie bra膰 jaki艣 lek贸w na uspokojenie, 偶eby one mnie troch臋 wyciszy艂y to wtedy ma艂y nie b臋dzie ch艂on膮艂 tych moich emocji.
Tez odk艂adamy ma艂ego na pod艂og臋, jak zaczyna wpadac w histeri臋 to sadzamy go zwykle po chwili wstaje i jest zn贸w to samo.

Co do psychologa, to Grzesiu jest jeszcze za ma艂y, to pr臋dzej mi by si臋 przyda艂 馃槣
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Kasiu mo偶e z tym uspokojeniem najpierw siebie to jest trop? Maluchy czuj膮 nasze z艂o艣ci. M贸j nie jest jeszcze w tym wieku i tak zaawansowanym stadium agresji ( 馃槈), jednak gdy ja si臋 wkurz臋 i on robi si臋 z艂y to daj臋 sobie sekund臋 oddechu, wyluzowania, zanim zabior臋 si臋 za uspokajanie jego. Gdy oboje jeste艣my, jak to okre艣li艂a艣, "nakr臋ceni" nie uspokaja si臋 nikt. Cho膰 martwi臋 si臋, nie powiem, jak to b臋dzie wygl膮da艂o dalej. 馃槥 Zastanawiam si臋 dlaczego ma艂emu te偶 zdarza si臋 mnie uderzy膰, albo co gorsze siebie. Przecie偶 bity nie jest, nie oddaj臋 mu, nie pozwalam go bi膰 (chyba, 偶e osoby si臋 nim opiekuj膮ce, o zgrozo robi膮 co艣 bez mojej wiedzy i zgody? ale tu mowa o rodzinie, wiec mam nadziej臋, 偶e nie; ufam im). Nie ogl膮da tv, wi臋c st膮d nie czerpie wzorc贸w. I raczej 艣wiadkiem jakiej艣 patologi te偶 nie bywa. 馃え
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Hej.. ja co prawda nie mam az tak duzego dzieciaczka... ale my mielismy podobny problem z bratem... byly momenty ze wpadal w taki szal ze naczynka na twarzy mu pekaly 馃槷 wrzeszczal, rzucal sie na wszystkich... tak bez powodu czasami. tylko tyle ze byl ciutke starszy ale lekarka wlasnie kazala matce sie uspokoic albo innym go uspakajac , i zajmowac go czyns tak zeby przez dzien sie wyszalal( bo moja matka wrecz w 2 str to robila i go wyciszala spokojnymi zabawami itd) A on musial poprostu gdzies sie wyladowac.
Moze poszukaj w necie jakis zabaw dla niego, bo tez domyslalm sie ze nie jestes jedyna z takim problemem.
A tez duzo rad pokazane sa w programie super niani, tylko nie wolno wszytskich dzieci brac jednakowo bo kazdy ma inna psychike.

zycze powodzenia i wytrwalosci 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Witam
Je偶eli mog臋 to chcia艂abym wypowiedzie膰 si臋 w tej kwestii....
Zachowania agresywne jak to okre艣lacie u niemowl膮t nie s膮 rzadko艣ci膮 馃檪
My艣le,ze kazda Mama pr臋dzej czy p贸zniej musi sie z tym zmierzy膰 馃榿
Dziecko w tym wieku pr贸buje na co mo偶e sobie pozwolic....i tutaj jest dylemat?czy zwraca膰 na to uwage....czy ignorowac.....i jak zawsze jesli chodzi o wychowanie sa r贸偶ne szko艂y....
Ja jestem zdania,偶e ju偶 takiego malucha trzeba wychowywac .......a dziecko wychowuje sie przez socjalizacje....tak wiec zabierac Malucha w iejsca publiczne zeby mia艂 duzy kontakt z innymi ludzmi....obcymi....innymi dzie膰mi.....A jesli zdarzy sie mu atak agresji lub jak piszecie autoagresji(skierowany przeciwko samemu sobie0....to bez gadania bierzemy dziecko w odosobnione miejsce....do pokoju.....na w贸zek z dala od innych dzici i komunikujremy....NIE WOLNO BI膯 INNYCH DZIECI!!!!!!!...NIE WOLNO BI膯 MAMUSI!!!!1.My艣l臋 ,ze kilka takich pr贸b powinno przynie艣膰 efekt.....
A je艣li chodzi o psychologa to ka偶dy Psycholog Wam powie,ze to za wcze艣nie........Uk艂ad nerwowy nie jest jeszcze w pe艂ni rozwiniety i wiele dzieci tak w艂a艣nie sie pobudza
呕ycz臋 wszystkim Mamusia satysfakcji z wychowania Dzieciaczk贸w i piszcie czy jest jaka艣 poprawa
POZDRAWIAM
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Kasiu wieczorem bym podejrzewa艂a ju偶 przem臋czenie po ca艂ym dniu wra偶e艅, atrakcji, czy w og贸le aktywno艣ci... M贸j te偶 bardziej dokazuje pod wiecz贸r, mniej si臋 s艂ucha zwykle wtedy, itd. Rano za艣 potrafi nawet sam si臋 zabawi膰 w 艂贸偶eczku.

Cho膰 to nic i tak przy moim m艂odszym bracie, kt贸ry by艂 dzieckiem wra偶liwym bardziej na bod藕ce. Tu ka偶dy wiecz贸r by艂 tragiczny, a nawet ka偶de wyj艣cie z nim, gdy by艂 ma艂y do sklepu.

Dlatego te偶 chyba warto na to zwr贸ci膰 uwag臋: czy dziecko potrzebuje mniej czy wi臋cej wra偶e艅 (niekt贸re potrzebuj膮 wi臋cej i wtedy przy nudzie, wyciszaniu 藕le si臋 zachowuj膮 jak ju偶 zauwa偶y艂a Ania; zn贸w u innych nadmiar wywo艂uje z艂e reakcje, jak u mojego m艂odszego brata, gdy by艂 ma艂y).

No ale 艂atwo sobie napisa膰 a inaczej wychodzi praktyka. Czasem nie da si臋 unikn膮膰 tego wyj艣cia do sklepu, a kiedy indziej te偶 co dzie艅 wymy艣la膰 dziecku aktywno艣ci, bo te偶 s膮 inne obowi膮zki w 偶yciu, domu. 馃ゴ

Maxara owszem, t艂umacz臋 ma艂emu, 偶e nie wolno, ale te偶 ze zdrowym rozs膮dkiem - czasem widz臋, np., 偶e poci膮gnie mnie za w艂osy, ale w efekcie, 偶e tak nazw臋 "badawczym" - bo np. mam akurat mokre i on musia艂 je sprawdzi膰. 馃槈
To jest do艣膰 w艂a艣nie dla mnie nie jasne, tzn. zale偶ne od sytuacji. Czasem dziecko robi co艣 bo naprawd臋 nie wie, 偶e boli, jest za ma艂e na to. A czasem robi to tak jakby robi艂 specjalnie... A偶 si臋 wierzy膰 nie chce... bo w tym wieku (10 miesi臋cy)? 馃槷
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Witam
Sathi w艂a艣nie 馃榿....z tymi w艂osami to chyba wszystkie dzieciaki tak maj膮....zw艂aszcza ch艂opcy......ci膮gn膮....wyrywaj膮....m贸j te偶....ale to normalne w tym wieku 艣wiat poznaje si臋 wszystkimi zmys艂ami....wi臋c chyba musimy zacisn膮膰 z臋by i to przetrzyma膰.....najwy偶ej jak nam ju偶 niewiele zostanie tych w艂os贸w to znajdziemy jak膮艣 dobr膮 od偶ywk臋 na porost 馃榿.....M贸j bratanek ma 3 lata i zasypia bawi膮c si8臋 w艂osami swojej mamy....Tylko,ze moja bratowa ma strasznie du偶o w艂os贸w....a ja?....co tu du偶o m贸wi膰....niewiele ich zosta艂o..... 馃お.......
A tak na serio to ja nie jestem zwolenniczk膮 kar ani cielesnych....ani mentalnych.....Mo偶e u 3latka mo偶na odes艂a膰 ju偶 do tzw.k膮ta......偶eby przemy艣la艂 swoje zachowanie....ale co zrobi膰 z niepokornym roczniakiem....chyba cierpliwe t艂umaczenie i proste komunikaty s膮 najlepszym rozwi膮zaniem....Ewentualnie odizolowanie Brzd膮ca i brak zainteresowania s膮 dla niego wystarczaj膮cym sygna艂em,ze nie akceptujemy tego co robi...........
Ja mia艂am problem z gryzieniem....Potrafi艂 podej艣膰 do mnie jak schyla艂am si臋 do szafki i ugryz膰 mnie w plecy.....i oduczyli艣my go w艂a艣nie w ten spos贸b.....Nie raz podchodzi jeszcze do nas i pr贸buje z艂apa膰 z臋bami....ale jak us艂yszy....NIE WOLNO....to ju偶 rezygnuje....To samo by艂o przy karmieniu....kilka razy uzar艂 mnie w brodawk臋.... 馃ゴ.....nie b臋d臋 Wam opisywa膰 nawet jak to boli....ale wtedy by艂 koniec karmienia i do 艂贸偶eczka....p艂aka艂.....ale si臋 sko艅czy艂o.....
Swoj膮 drog膮 Dziewczyny takiemu Maluchowi mo偶na wiele wybaczy膰,ale co powiecie na tak膮 oto sytuacje.....W niedziele jeste艣my w Kosciele,a raczej przed Ko艣cio艂em.....Ma艂y drepta艂 po trawce i biega艂 ko艂o niego taki 4 latek.....i zacz膮艂 rzuca膰 kamieniami w mojego Oliwiera.....Ja patrze w szoku,a jego Mamusia nic....patrzy si臋....no偶 przecie偶 sama ucz臋 ju偶 swojego niemowlaka,ze ie wolno bi膰 nikogo...i ze nikt nie ma prawa bi膰 jego....a taka krowa nawet nie zareaguje....tak si臋 wkurzy艂am .....i podchodz臋 do niej i m贸wi臋...CZY MO呕E PANI ZABRA膯 TO DZIECKO,BO RZUCA W MOJE KAMIENIAMI......a ta si臋 patrzy na mnie jak na nienormaln膮,ze mi to przeszkadza.....no偶 k......Czasami wydaje mi si臋,ze niekt贸rzy rodzice hoduj膮...a nie wychowuj膮 swoje dzieci.......
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
BlueLagoon napisa艂(a):
To ja proponuj臋 poczeka膰 do wieku 3lat.. wtedy to dopiero dzieci dokazuj膮 馃檪 przechodzi to w tzw. bunt 馃檭

to b臋dzie jeszcze gorzej? 馃槻 馃槻 馃槻

no wczoraj Grzesiek przeszed艂 samego siebie, bo ok艂ada艂 mnie pi臋艣ciami po twrazy jak by艂am z nim w przychodni u okulisty. czekali艣my na swoj膮 kolejk臋 do wej艣膰ia do gabinetu, wzi臋艂am go na rece i BUM BUM BUM po twarzy.. i to jeszcze z zaci艣ni臋tymi ustami zrobi艂.. eh..

ale wiecz贸r by艂 lepszy, mniej dokazywa艂 馃檪
ps. wzi臋艂am wczoraj 2 tabsy na uspokojenie, mo偶e dlatego..
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Maxara gdzie艣 czyta艂am i staram si臋 stosowa膰 te偶 tzw. konsekwencj臋. 馃槈 Czyli nie kar臋, ale np. m贸wi臋 "nie wolno" i zabieram ma艂ego z miejsca, gdzie nie wolno mu si臋 bawi膰. I tak w k贸艂ko, ale za kt贸rym艣 razem 艂apie o co mi chodzi. Teraz tylko nast臋pna kwestia: czasem idzie wbrew mojej woli, albo gdy s艂yszy "nie wolno" zatrzymuje si臋 i zawraca - czy jedno czy drugie zale偶y od czynnik贸w znanych tylko Witkowi. Ale granica jest i wie, 偶e nic nie osi膮gnie jak j膮 przekroczy.
Z tym rzucaniem kamieniami to tragedia. 馃槥 Fakt, to nie wychowywanie tylko hodowanie. Chyba, 偶e a偶 tak kocha swoje dzieci膮tko, ze na wszystko mu pozwala... a偶 strach pomy艣le膰 co za antyspo艂eczny typ wyro艣nie.

Kasiu nam ostatnio pomaga jak m贸wi臋 "a艂a" i udaj臋, 偶e p艂acz臋... 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Sathi napisa艂(a):
e.

te偶 udaj臋 偶e p艂acz臋, m贸wi臋, 偶e boli. to wiesz co ma艂y robi? my艣li 偶e co艣 mi si臋 dzieje i jeszcze bardziej mnie nawala bym przesta艂a p艂aka膰 馃榿
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
kasia1986 napisa艂(a):
Sathi napisa艂(a):
e.

te偶 udaj臋 偶e p艂acz臋, m贸wi臋, 偶e boli. to wiesz co ma艂y robi? my艣li 偶e co艣 mi si臋 dzieje i jeszcze bardziej mnie nawala bym przesta艂a p艂aka膰 馃榿

W my艣l zasady, 偶e ka偶da pomoc si臋 liczy? 馃榿 馃榿
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Sathi napisa艂(a):
kasia1986 napisa艂(a):
Sathi napisa艂(a):
e.

najwidoczniej 馃檪
on nawet tak reaguje jak przytulam si臋 z m臋偶em, bo my艣li, 偶e co艣 mi sie dzieje 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
kasia1986 napisa艂(a):
Sathi napisa艂(a):
kasia1986 napisa艂(a):
Sathi napisa艂(a):
e.

najwidoczniej 馃檪
on nawet tak reaguje jak przytulam si臋 z m臋偶em, bo my艣li, 偶e co艣 mi sie dzieje 馃槈

No to u nas nie - jak my si臋 przytulamy to nasz ma艂y zazdrosnik te偶 zaraz do nas leci si臋 tulic i ca艂owa膰... 馃榿 Bez niego nie da rady. 馃槈 馃榿
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...