Skocz do zawartości

Bóle brzucha | Forum o ciąży

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, od półtora tygodnia boli mnie podbrzusze (m.in. jajniki) i brzuch-ciężko mi określić typ bólu ale np. przy oddawaniu moczu czuje że ból ciągnie w dół. Byłam w szpitalu, zrobili mi badanie moczu, usg, zostawili na noc, stwierdzili że nie mam infekcji dróg moczowych i puścili do domu. Nie wiem czy te bóle są normalne a boje się żeby dzidzi się nic nie stało(dzięki Bogu ono baraszkuje sobie w najlepsze i często daje o sobie znać 🙂)!!! Jak cały dzień leże to ból ustępuje... Proszę o pomoc i odpoweidź czy któraś przyszła mama ma może takie dolegliwości.

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
Hej 🙂
Mi też od jakiego tygodnia zaczeły dokuczać bóle brzucha o takim samym charakterze jak ty masz.
U mnie lekarz tez nic nie wykrył, nie wiem czy mam się bać tych bóli czy nie?
Nie wiem co dalej ale byłam nie dawno na badaniach prenatalnych i tam tez wszystko było ok 🙂
Lekarz, który wykonywał badania prenatalne zalecił mi abym dużo odpoczywała 🙂
Więc dostosowałam się do tego i bardzo dużo odpoczywam, bóle jakby troszkę ustapiły, widocznie taka nasza uroda, jedne przechodzą ciąże bez żadnych problemów a inne cały czas coś 😉Tak to już jest, głowa do góry i odpoczywaj 🙂Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Hej ja mam takie same bóle jak Wy tzn nie ból ale te ciągnięcia, najgorzej jak wstaje, albo oddaje mocz, nie byłam u lekarza tylko dzwoniłam, też kazał mi dużo odpoczywać, widzę że nie jestem z tym sama, najważniejsze że dzidzi się rusza pozdrawiam 🙂.

• 2 miesiące później...
hej! ja rozmawiałam o tych bólach ze swoim lekarzem mówił że to jest normalne bo wszystko się rozciąga i powiększa tak żeby dzidzia miała więcej miejsca zalecił ile tylko możliwe odpoczywać najlepiej leżeć na wznak na plecach 😆

leżeć na wznak...hm dziwię się że lekarz coś takiego zalecił.leżenie na plecach jest przeciwskazane w zaawansowanej ciąży ze względu na ucisk na żyłę.
co do charakteru bóli jeżeli nie towarzyszy temu twardy brzuch tylko jest to pobolewanie,ciągnięcie to są to wiązadła macicy rozciągające się i ogólnie cała macica która się powiększa.jeżeli ból jest silny, brzuch twardy, to już czas wtedy na magnez czy i magnez i nospę.ale o tym decyduje lekarz, on zdjagnozuje jaki to jest ból:czy fizjologiczny czy patologiczny.do 20 tygodnia ciąży zalecam leżenie jak się chce (no oprócz na brzuchu ), a powyżej 20 tygodnia ciąży zalecam leżenie na lewym boku.

mi do tego doszedl mogl kosci ogonowej oraz kregoslupa, bo clay dzien siedze, a brzuszek tez tak boli i wlasnie tez mi ,mwiono iz to dzidzia rosnie i sie rozpycha teraz coraz bardziej bedzie widoczny rosnacy brzusio 😎

• Mamusia
Ja mam twardniejący ból już od kilku tygodni, czasami mnie pobolewa, często przy pełnym pęcherzu 😜 Leżałam na obserwacji kilka dni a teraz mam duuużo odpoczywać w domu i brać leki, 4xdziennie cordafen i no-spa.