Skocz do zawartości

Dysplazja stawu biodrowego | Forum o ciąży

kwasiek_

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Cześć dziewczyny 🙂 dysplazja stawu biodrowego rzadkością nie jest, więc podejrzewam, że nie tylko my borykamy się z tym problemem.

Moja Aga ma stwierdzoną obustronną dysplazję, niemal od samych urodzin była noszona "na żabkę", szeroko pieluchowana, mąż spał z nią, trzymając ją na brzuchu, kupiliśmy majtki ortopedyczne. Poprawa jest, ale teraz każdy lekarz mówi co innego: jeden, że stawy wyglądają ok, ale trzeba nad odwodzeniem nóżek popracować "domowymi" metodami (czyli owo noszenie w pozycji "na żabkę", częste układanie dziecka na brzuszku, szerokie pieluchowanie itp.), a drugi każe zakładać na całe dnie i całe noce dziecku specjalnie usztywnianą pieluchę (tzw. orto-gatki) przez 2 miesiące "bo jak nie, to będzie tragedia" 😮 zgłupieć można. Wybieramy się do trzeciego specjalisty, polecanego przez wiele osób - zobaczymy co powie.

Jakie Wy macie doświadczenia??

Przy okazji - ma do sprzednia majtki ortppedyczne o szerokości 15 cm - może którejś z Was się przydadzą? Cena 25 zł. Link do aukcji na Allegro

Pozdrawiam serdecznie i życzę dzieciaczkom zdrowych nóżek 🙂

no ja o bioderkach mojej córeczki dowiem się 17 listopada,bo ostatnie badanie wykazało,że coś tam troszkę jest nie tak,więc przyłączę się do wątku jeśli lekarz (odpukać) coś stwierdzi po kolejnej wizycie 🥴 oby nie

• Mamusia
Mój synek nie miał dysplazji, za to ja miałam i praktycznie od urodzenia przed długi okres czasu leżałam w takich szynach szeroko rozstawiających nogi 🤨 Do 20 roku zycia bardzo przeskakiwały mi kości w stawie biodrowym podczas chodzenia, ale teraz się to unormowało.
Trzeba niestety uważać na lekarzy. Jeden stwierdził u mnie w wieku 4 lat że mam nózke krótszą o centymetr, po czym zalecił noszenie wysokich wkładek. Inny lekarz zmierzył nogi i obydwie były w normie, takze też nie wiadomo było komu wierzyć 🤨