Skocz do zawartości

Wiek ciąży wg. USG. | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Cześć laseczki,

Jak wątek dotyczy wszystkiego, to też tutaj chciałam się zapytać, czy jest taka możliwość, aby dokładnie określić wiek ciąży/zarodka za pomocą badania USG. Wg. OM niestety nie jestem w stanie określić, ponieważ mam bardzo nieregularne cykle miesiączkowe i zdarzało się, że miesiączka trwała 2-3 tyg. lub w ogóle jej nie było. Kiedy byłam u lekarza w przychodni lekarz określił wiek zarodka na 7tydz.6d i wtedy mierzył 13mm. Z kolei lekarz prywatny 5 dni później określił ciążę na 8 tydz 1d i zarodek mierzył 16,6mm. Więc coś tutaj się nie zgadza, jeżeli chodzi o tydzień ciąży. Któryś lekarz ma racje, tylko teraz pytanie który, bo zapłodnienie mogło mieć miejsce 18 września lub 25, a jest to tydzień różnicy, więc jest to dość istotne, bo albo zaczynam 9 tydzień ciąży albo zaczynam 8. Jest to moja pierwsza ciąża i nie mam pojęcia jak to wyliczyć. Kalkulatory ciążowe odpadają.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam fasolkowo
Pastereczka.

• Mamusia
Albo pytanie zadam w odwrotną stronę... Jeżeli dnia 12/11/2010 zarodek został określony na 7tydz 6d i mierzył 13mm, to którego dnia doszło do zapłodnienia? Bo słyszałam, że dolicza się 2 tygodnia, ale nie mam pojęcia o co chodzi. TZN policzyć to łatwo, ale co z tymi 2 tygodniami?

Pozdrawiam
Pastereczka

• Mamusia
Bo zawsze jest te 2 tyg. różnicy.
Ja np. miałam zapłodnienie 20 listopada, poszłam do lekarza 4 stycznia, i określiła mi wiek ciązy na 8 tygodni, a nie na 6,mimo że dopiero 6 tygodni miałam dzidziusia w brzuchu. Własnie dodała sobie te 2 tygodnie.
A te 2 tygodnie to średnio jest ten okres od 1 dnia ostatniej miesiączki do momentu zapłodnienia 🙂