Skocz do zawartości

praca na L4 | Forum o ciąży

sabi2505

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
W czasie zwolnienia lekarskiego pracownik nie może wykonywać żadnej pracy zarobkowej. Powoduje to utratę zasiłku chorobowego za cały okres zwolnienia lekarskiego. Powyższe wynika z treści art. 17 ust. 1 Ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby
i macierzyństwa (tekst jednolity: Dz.U. z 2005 r. nr 31, poz. 267 ze zm.). Co ważne wykonywanie pracy zarobkowej dotyczy nie tylko pracy wykonywanej w ramach stosunku pracy , ale także na podstawie umowy prawa cywilnego (umowa - zlecenia, umowa o dzieło) i prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Niniejszy temat był również w centrum zainteresowania Sądu Najwyższego. W wyroku z dnia 5 kwietnia 2005 r. , I UK 370/04, OSNP 2005/21/342 Sąd Najwyższy - Izba Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych stwierdził: „Pracą zarobkową, której wykonywanie w okresie orzeczonej niezdolności do pracy powoduje utratę prawa do zasiłku chorobowego lub świadczenia rehabilitacyjnego na podstawie art. 17 ust. 1 Ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (jednolity tekst: Dz.U. z 2005 r. Nr 31, poz. 267) jest każda aktywność ludzka zmierzająca do osiągnięcia zarobku
, w tym pozarolnicza działalność gospodarcza, choćby nawet polegająca na czynnościach nieobciążających w istotny sposób organizmu
przedsiębiorcy i zarazem pracownika pozostającego na zwolnieniu lekarskim”.

• 9 miesiące później...
  • 7 miesiące później...
  • Mamusia
Pytałam już w innym wątku ale nie dostałam odpowiedzi moze tutaj ktos zauwazy i mi pomoze ...

A wiec : jestem na zwolnieniu L4 bede pewnie juz do konca ciazy czyli do konca roku z tym ze umowa konczy mi sie ostatniego sierpnia bede juz powyzej 3 miesiaca i wedlug przepisow ktore znam jestem chroniona i nie moze mnie zwolnic tylko musi przedluzyc umowe tylko wlasnie nie wiem czy te przepisy nadal obowiazuja z tego co slyszalam od kolezanek z pracy kierownik nie bedzie chcial mi przedłuzyc umowy i nie wiem co robic czy sie z nim klucic czy odpuscic ? dodam ze pracowalam tam od ktoregos listopada czyli niecale pol roku... prosze o odpowiedz jesli ktos zna sie minimalnie na prawie lub mial podobna sytuacje bo głupieje albo jak ktos ma stronki prawne na ten temat to tez bardzo bym prosila o pomoc z góry dzieki

• Mamusia
basia89 widze mamy podobny problem.musisz powchodzic w neta wpisywac rozne rzeczy i ci wyszlo, ja mam umowe od 1.12.2011 do 1.12.2012 heheh to jest cyrk dopiero 😉 na okreslony czas, zaszlam w marcu odeszlam w poczatek maja, zostaje tez do konca zyciaz na zwolnieniu, takze jestesmy na podobnym wozku, nie wiem czy mi sie nalezy macierzynski, musze isc do zusu i sie dowiem jak nie to bede golaaa i wesola..;/ a porod mam na 4 max 8 grudnia? hmm;/
a jesli jestes w ciazy powyzej 3 mies i pracujesz dluzej niz 3 mies to dostaniesz umowe przedluzona wyplate normalna do dnia porodu bedzie ona naliczana. Podobno wyplaca ja zus, od ktoregos miesiaca, ale ja mam od pracodawcy 100% kazdego miesiaca na czas. Inne laski maja w ratach np jeden miesiac 300drugi 500 tak na raty a pozniej zus wyrownuje. dobrze ze ja nie mam tak, bo bym sie zaplakala... yy a co np. o urlopie ktorego nie wykorzystalam? cyrki i czary- kierunek zus;D

• Mamusia
sabi2505 napisał(a):
Dziewczyny mam takie pytanie;
jestem na chorobowym od dwoch tygodni i raczej juz bede do kona ciazy i moja szefowa chce zebym przychodzila do pracy na kilka godzin.
Co bedzie jesli bede w pracy i przyjdzie kontrola? Jakie sa tego konsekwencje?

hej 🙂. jaa zapytałabym szefowej, czy chciałaby mieć na sumieciu Twoje maleństwo to raz dwa kłopoty z kontrolą trzy zapytaj czy ona ma dzieci jesli tak to zapytaj czy pracowwała w ciąży... bo to jest po prostu skandal... L4 to L4 nie może ani zmuszac cie ani proosić żebys przyszła do pracy 🙂