Skocz do zawartości

Zaparcia i ból brzucha | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Strasznie boli mnie zolądek od dwóch tygodni. Niewiele moge jeśc a do tego tak jakby cały układ trawienny działał woooolno, duuużo wooolniej. Mam ogromny problem z zaparciami. Zatkało mnie i tak już 4-5 dzień mam problem. Śliwki, activia niewiele pomagają. Faktem jest że mało piję bo później jest mi niedobrze. Macie jakiś pomysł-radę! Będę wdzięczna!

• Mamusia
Karolciakam staraj sie mimo wszystko zwiększyć ilość wypijanych płynów (najlepiej wody). Posiłki lekko strawne, śliwki, jabłka - dadzą efekt, ale to trzeba czasu w ich jedzeniu i wytrwałości. Hm, unikaj rzeczy zapierających, np. czekolad, etc.

Karolciakam u mnie kluczowe okazało się pieczywo
Całkowicie odstawiłam białe, jem tylko razowe albo chrupkie 😉

A poza tym dużo wody i owoców (szczególnie kiwi jest dobre),
rano na czczo woda z miodem
a wieczorkiem siemie lniane 😉

A jeśli nic nie pomaga to syrop lactulosum-całkowicie bezpieczny w ciąży.

Nie powinno być dłuższych przerw niż 2 dni, bo organizm musi pozbywać się toksyn

• Mamusia
mam przestroge dla tych w początkowej fazie ciązy zeby za wczasu się nie cieszyły i od poczatku dbały o diete bo ja do ok 22 tyg narzekałam na rozwolnienia a w ciagu kilku nastepnych tygodni jak mi macica gigantycznie zaczeła rosnąc to zrobiło się odwrotnie i pomimo ze dieta w porządku to zaparcia mam juz prawie cały czas 🤨

• Mamusia
W piątek byłam u lekarza i pytałam jak sobie poradzić. Powiedział żebym zmieniła dietę na bogatoresztkową. Do tego przegryzała sliwki i morele suszone. Siedzę więc w pracy i przegryzam morele... Już trochę lepiej ale wciąż boję się akcji z bólem żołądka. We wcześniejszej ciązy trochę odchorowałam z brzuchem i odwodnieniem w 6 miesiącu ;(