Skocz do zawartości

Luty 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

hejka dziewczyny 🙂

mar to na pewno dzidzia 🙂 niedługo poczujesz to mocniej 🙂

to już raczej bób też mam dzisiaj bóle głowy, to pewnie przez te zmiany pogody 🤨

U mnie małe zmiany planów bo chyba będę rodzić w Polsce :laugh:. Tu mam mamę, w UK jestem sama. Tak będzie lepiej 🙂

• Odpowiedzi 30 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaana

2035

• iwiokej

2637

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Meczylam chyba z godzine dzis :P ale nie mialam zalu i tak w sumie teraz mni sie skojarzylo ze woda znakomicie przewodzi :P tylko wysycha szybko wiec nie jest tak wygodnie musze zel kupic w aptece :P

Co do pieczenia ze to niby ruchy dziecka nie wydaje mi sie ze ruchy dziecka odczuwa sie jako pieczenie czy szczypanie. a reszta to o tym ze jest NAS 3 ktore jeszcze nie znaja plci dlatego napisalam XXX w brzuszkach 🙂 ale zgubilam literke zamiast NAS jest NA :P

MAR ja pierwsze ruchy jak poczulam to to bylo wlasnie drganie jakby takie delikatne. Teraz jest mocniejsze i w roznych miejsach ostatnio pod pepkiem 🙂 no i czuje juz jak sie wierci i przemieszcza ale to narazie nie kopniaki chyba ze takie delikatne 🙂

W UK jestem 19msc i przysługuje mi płatne macierzyńskie, które jak się okazuje mogę dostawać w Pl (tyle,że jeszcze przez dwa msc muszę tam popracować). Ubezpieczona w Polsce nie jestem ale to też nie stanowi problemu, muszę po prostu udać się tu do HM Revenue po odpowiedni wniosek, który będzie uprawniał mnie do porodu i opieki poporodowej w Polsce. 🙂
Znalazłam kilka babek w necie, które to załatwiły. Myślę, że u mnie też nie będzie problemu.

Nie mowie o odmowie porodu tylko o kosztach... jakies 600zł doba... a sam porod nie wiem ile. Przez to sie zapytalam bo jak nie masz ubezpieczenia w PL to wtedy za szpital placisz przeciez chyba ze CandyMonka bedzie zalatwiac ubezpieczenie z UK to inna sprawa. Ja w sumie nawet sie nie dowiadywalam jak to jest tu w Irl. ale ja chce rodzic tutaj bo minie mi 4lata przed porodem no i chce aby dziecko mialo irlandzki paszport a jak je urodze w Polsce to nici z paszportu. A niech Dzidzia przynajmniej ma latwiej w zyciu 🙂

W sumie masz racje z tym pomyslem Mama Twoja pewnie nie mogla by na miesiace przyleciec. Ty macierzynskiego ma pol roku wiec mozesz sobie byc w Polsce z nia 🙂 Dobre rozwiazanie znalazlas no i mysle ze bedzie Ci razniej w domciu 🙂

Heh też tak myślę 🙂 i cieszę się na samą myśl..ale na razie ciii..nie zapeszam..zobaczymy po przyjeździe do UK czy na pewno uda mi się to załatwić 😉
Jutro w nocy już wracam..buu..nie ma co wszędzie dobrze ale w domku najlepiej.
Mama mi właśnie kotlety mielone smaży do Anglii hehe..zapachu narobiła aż głodna się zrobiłam 🙂

• Mamusia
Nio witajcie.... ja tez nie znam jeszcze plci maluszka... Niestety musze czekac do 16 pazdziernika. Aha mam pytanko ja jak poloze reke na brzuszku i nawet w momencie gdy jej nie mam czuje delikatne pukanie.... W roznych miejscach... Czy to malenstwo... Od ponad 2 tych o stalej porze... Ps slychalam ze najszybciej czuc ruchy jak to jest dziewczynak 😆

dobranocki to już raczej bób 🙂
miśka pewnie to już ruchy maluszka, jak pojawiaja się o stałej porze i są podobne to pewnie to 🙂 ja mam troszkę odwrotnie czuje moją kruszynkę od środka a jak przyłożę rękę do brzuszka to zero czucia 😞 nie może się biedna przebić przez moją oponkę hehe 🙂

Dobranoc brzuchatki, spadam na film i chipsy..sasasa 😆

miska82 napisał:
Nio witajcie.... ja tez nie znam jeszcze plci maluszka... Niestety musze czekac do 16 pazdziernika. Aha mam pytanko ja jak poloze reke na brzuszku i nawet w momencie gdy jej nie mam czuje delikatne pukanie.... W roznych miejscach... Czy to malenstwo... Od ponad 2 tych o stalej porze... Ps slychalam ze najszybciej czuc ruchy jak to jest dziewczynak 😆

Ruchy dziecka typu bulgotanie,delikatne muśnięcia czuć można faktycznie między 17-20 tyg.Dopiero po 20 tyg.można czuć kopnięcia dziecka o stałej porze.I faktycznie masz rację ,ale z tym,że nie szybciej można czuć ruchy jak dziewczynka,ale są one gwałtowniejsze i częstsze;-)Sama to wiem bo noszę dziewczynkę i uwierz mi skopie mnie nieraz okropnie;-)

• Mamusia
Cześć,

kurcze, to ja jakaś nietypowa jestem.
Poczułam już w 16 tyg. teraz jestem w 20 i wczoraj ok.23.30 jak chciałam spać dziecko dało mi taki popis swoich możliwości, że od kopnięcia złożyłam się w pół i zdrętwiała mi cała prawa pachwina.
Rozkręca się na całego o ile drobne kopniaki i wypychanko czuję cały dzień i noc o tyle wczorajsze harce to były istne "fale Dunaju" widoczne gołym okiem: kopniak i wypychanko pod pępkiem a potem na dole brzucha i tak płynnie cały czas, a potem odwrót: do środka i od nowa... Kurczę, aż się boję co bęzie dalej...

PS To moja 1 ciąża, jestem chuda, dzidzia z przdu, łożysko z tyłu, więc nie mam amortyzacji. Dzidziuś w normalnym rozmiarze - główka jak kiwi, udzik 3 cm.

Czy któraś też ma takie skręcone i silne dziecko, które chyba wcale nie śpi?

• Mamusia
WIesz, ja też się bardzo cieszę 🙂
Wchodzimy już w interakcję - ragujemy na głaskanie, ciepły prysznic, rękę tatusia (zmyka do środka i uspokaja się), kołysanie biodrami itp. Fajnie 🙂

Ale wczoraj dało czadu - nie spodziewałam się aż takich odczuć! Nauczyłam już się spać gdy się wierci - no bo wierci się w sumie cały czas oprócz popołudnia. Ale wczoraj nie dało się usnąć - do czasu zakończenia zabawy.

Zastanawiam się co mogło wymyślec, bo na ostatnim USG widzieliśmy, że już nie bardzo ma jak się przekręcić - a jednak chyba wczoraj zmieniło zdanie i na siłę przemeblowywało się w swoim małym, M1.
Do tej pory mieliśmy główkę na dole z lewej strony, pod pępkiem rączki do boksowania i nad wyrostkiem nóżki do kopania (moje odczucia potwierdziło USG)- a teraz czuję jaką rewolucję...

Hejka Mamusie 🙂 ja tez dzis od 7-30 na nozkach u mnie godzinka w tyl wiec jeszcze 10tej nie ma :P
Ja czuje sporadycznie no i deliktanie 🙂
A lozysko z tego co wiem co ostatnio jak bylam w 16stym tygodniu to bylo na dole przy szyjce ale ma sie podnosic wiec nie wiem gdzie jest teraz :P
Usg 10tego wiec sie dowiem 🙂
U mnie sloneczko ale zimno jest tylko 10stopni czuc juz jesien! Dzis dzien segregacji w szafie 🙂 🙂 🙂