Skocz do zawartości

DZIECKO Z WOLNEGO ZWIĄZKU - PRAWA MATKI | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

A więc chodzi o to, że żyjemy w wolnym związku, na chwilę obecną nie chcemy brać ślubu, a w sierpniu na świat ma przyjść nasz dzieciaczek 🙂 mieszkamy razem, mamy wspolne wydatki itp.
Po urodzeniu dzidziuś będzie nosił nazwisko tatusia 🙂
W związku, że mam pracę na stałe i po macierzyńskim chciałabym do niej wrócić, czy przysługują mi jakieś dodatkowe "przywileje" ? Czy będę traktowana jako kobieta samotnie wychowująca dziecko czy jak? Czy będę zwolniona z pracy nocnej?
Każda informacja mile widziana 🙂

No nie wiem bo ja tez slubu nie mam a musialam podac dochody mojego partnera nawet do alimentow i rodzinnego bo mamy wspolne dziecko chyba ze bede miala z sadu papierek o alimentach w tedy go nie beda doliczac ,a w pracy na nocki sie nie chodzi do 4 roku zycia dziecka chyba ze sie zgodzisz.

• Mamusia
moja znajoma musiała podać w akcie urodzenia, że ojciec jest NN i teraz wypłacają jej zasiłek dla samotnej matki. Nie wiem jak to jest gdy w akcie poda się imie i nazwisko partnera, czy nie będa dochodzić i robić wywiadu środowiskowego czy rzeczywiście mieszkasz sama czy nie..

• Mamusia
Ja orientowałam się we własnej sprawie, i wygląda to tak, że jak chcesz mieć jakąś pomoc finansową to musisz okazać dochody swoje i partnera z ostatnich dwóch lat, a jeśli jest się "samotnie wychowującą" dziecko (czyli tak jak ja chciałam zrobić, że bez ślubu i że niby ojciec dziecka mi nie pomaga), to musze mieć wyrok o alimenty. Poza tym robią wywiad - bynajmniej u mnie tak to się odbywa.
Ale nie bede sie ciagac po sądach ze swoim za parę groszy, obejdzie się...mnie by się należała jakaś kasa,bo wygasła mi umowa w momencie kiedy skończył mi się macierzyński i 2 tyg. wypoczynkowego, ale nie lubie cwaniakować. Musze sprawdzić czy z inego tytułu mi coś przysługuje.

a i przypomnialo mi sie nie kazda mama o tym wie i nie kazdy pracodawca poinformuje o tym nalezy nam sie dwa dnio dodatkowego urlopu na dziecko 🙂ktory mozna wykorzystac jeden dzien do czerwca a drugi pozniej nie dwa naraz i kiedy sie chce.