Skocz do zawartości

przebieg badań i wizyty u ginekologa | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
U mnie to wyglada tak 3 stycznia zrobiłam pierwszy test ciążowy wyszła jedna rózowa i druga blada kreska, nastepnego dnia tak samo, trzeciego dnia zrobiła dwa testy i kreseczki obie były mocno rózowe - od razu zapisałam sie do ginekologa
1 wizyta 4t4d ogólne badanie ginekologiczne, cytologia, pomiar ciśnienia 90/60, waga 52,6 - USG widoczny pęcheżyk ciążowy - maleństaw jeszce nie było widać, lekarz stwierdził tyło zgięcie macicy - założono mi karte ciąży, dostałam zaświadczenie do zakładu pracy i L4 ze względu na wczesniejszą ciążę którą niestety straciłam i skierowanie na badania ogólne moczu i krwi, HIV Toxoplazmoze, i allo przeciwciała z grupą krwi, mam brać tylko fiolik do końca 1 trymestru, ewentualnie nospe w razie bólu w podbrzuszu
2. wiztya 7t1d cisnienie 104,50, waga 52,2 ogólne badanie ginekologiczne - tyło zgięcie macicy - nadal, wyniki badań prawidłowe jedynie ph moczu 8 zasadowe - co sprzyja rozwojowi bakterii a to nie za dobrze, USG - pierwszy raz usłyszałam bicie serduszka maleństwa, maleństwo ma 0,81 cm
3. wizyta 9t 1 d - ciśnienie 98/60 waga 52,4 ogólne badanie ginekologiczne - tyłozgiecie macicy nadal, lekarz zrobił mi szybkie USG zeby sprawdzic czy serduszko bije bo miałam w międzyczasie jelitówkę - wyszło ze wszystko ok przepisał mi witaminę B6 na złagodzenie nudności i wymiotów, dostałam skierowania na ogólne badania moczu
4. wizyta 12t2d waga 53,2 - ciśnienie 100/60, tyłozgięcia juz nie mam - szyjka macicy sie wyprostowała 😁 wyniki moczu nie za dobre wysokie ph 7,5 ale niższe niz ostatnio - liczne bakterie w moczu - dostałam skierowanie na bardziej szczegółowe badania tzw posiew moczu, USG - pierwsze USG z mężem serduszko jak najbardziej ok, maleństwo ma 6,25 cm przezierność karkowa w normie 1,35 , niestety na brzuszku nasze maleństwo ma małą kuleczke dostałam skierowanie na prenatalne badania genetyczne, mam nadzieje że wszystko bedzie ok, lekarz wykonał nam również w ramach wizyty USG 4D żeby lepiej przyjrzec sie brzuszkowi maleństwa
Dziś byłam z laboratorium oddac mocz do analizy - wyniki za 5 dni, za dwa dni mam badania prenatalne, a następną wizytę u mojego gin za dwa tygodnie.
Napiszcie jak tam u was wygląda ciąża od strony opieki zdrowotnej, badań itp.
Pozdrowionka dla mam wszystkich maluszków

• Mamusia
Moja wizyta zwykle przebiega tak
1. najpierw wskakuję na wagę i patrze ile przytyłam
2. wskakuje na fotel, nastepuje badanie szyjki macicy
3. jak dziecko jest starsze to słuchamy detektorem tętna płodu
4. no i potem gin wypełnia kartę ciazy i umawiamy się na kolejne spotkanie 🙂

a jesli chodzi o przebieg usg ( jest u innego lekarza)
to:
1.wskakuję na lezankę
2. badanie usg przez brzuszek
3. koniec badania, wyjście na zewnatrz gabinetu, czekanie jakieś 5 minut i dostanie płytki dvd z filmem i zdjęciami 🙂

• Mamusia
U mnie "dodatkowe " zdjęcie na papierze fotograficznym ma kosztowac 30 zł, filmik jest w cenie badania - ale dotyczy to tylko 3D. Jeszcze nie pytałam o szczegóły, ale jak pisza dodatkowe to powinni z tego wynika jakieś dawac w cenie. Właśnie dziewczyny napiszcie jak to u was wygląda. Z zwykłego usg dostajemy zawsze fotkę/fotki na tym takim cienkim papierze, a czy któras z was dostaje tez filmiki i czy jest to w standarcie pracowni usg czy musicie o nie poprosic bądź dodatkowo dopłacić?

• Mamusia
ja za całe usg na pierwszy trymestr płace 150 zł, ma w tym wszystkie pomiary robione i dostaję beż żadnych dodatkowych opłat plytkę cd z filmem malucha i do tego 2 kartki a4, na jednej jest chyba 6 zdjęć malucha, na drugiej opisane pomiary. To jest w formacie 2d, bo na tym etapie 3d nie ma sensu robić. To tylko ma pokazac dzidziusia, a początkowo nie wszystko jest tam foremne 😜
Za drugie badanie w 2 trymestrze płace chyba 150 albo 200, a za trzecie usg 100 zł

• Mamusia
Wiesz mi sie wydaje że to zależy od miasta Tychy to stosunkowo małe miasto i mamy wielu ginekologów - muszą ze sobą konkurować. Ja poszłam do tego gina z myślą że będę płaciła 100 za wizyte + 100 za USG- bo tak wyczytałam na necie na jakimś forum, a tu sie okazało że zwykła wizyta 60 zł a wizyta ciężarnej 50 zł co było dużą niespodzianką. Wybrałam go z polecenia znajomych które ileś tam lat temu prowadziły u niego ciążę, + to że pracuje w naszym szpitalu, + to że ma najlepszy sprzęt w naszym mieście.

• Mamusia
No także ceny zależą od miejscowości. Ważne że lekarz jest dobrym fachowcem - cena nie gra roli musiałabym zapłacić więcej to i tak nie zmieniłabym gina z tego powodu, bo nie cena była kryterium mojego wyboru. Ale musze go pomęczyc o te filmiki. Jeszcze raz dzieki za info bo naprawdę nie spodziewałam sie że z 2D tez można mieć taka piękna pamiatkę.

• 4 tygodnie później...