Skocz do zawartości

SWĘDZĄCA SKÓRA CAŁEGO CIAŁA ... | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam wszystkich cieplutko ...
mam pytanko, a nawet dwa : czy u Was także wystepuje swędząca skóra (na całym ciele) i jak sobie ulżyć, bo ileż można się drapać, już w pracy niby żaretm niby serio koleżanki powiedziały iż zachowuje się jakbym mnie mrówki oblazły .... jesli któraś z Was ma to samo to jak sobie pomagałyście??

• Mamusia
Na wszelki wypadek lepiej zbadać z krwi poziom ALAT ASPAT i Bilirubiny bo może to być objaw cholestazy. może lepiej zacytuje " 😜odstawowym objawem jest uogólniony świąd skóry, który zaczyna się od dłoni i stóp, rozszerza się na kończyny i tułów a w bardziej zaawansowanych przypadkach obejmuje szyję, twarz, uszy. Większość ciężarnych zgłasza zaostrzenie objawów w godzinach wieczornych i nocnych, co prowadzi do bezsenności. U około 20 % chorych występuje żółtaczka o nieznacznym nasileniu, a czasami mdłości, wymioty i utrata łaknienia. " z tym, że to raczej w drugiej połowie ciąży występuje...

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
Tak to prawda, jeżeli swędzi nie tylko brzuch to może być to coś więcej niż tylko rozciąganie skóry. Mi lekarz powiedział że to może być coś z wątrobą, jeżeli swędzą stopy, dłonie ... trzeba zrobić badania :-) Ale może też być objawem szybkiego przybrania na wadze i wtedy skóra się rozciąga na całym ciele niemalże równomiernie :-)

• 3 tygodnie później...