Skocz do zawartości

masaż? | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
nie zawsze można robić masaż...to zależy co Ci jest - czy masz np. skrzywienie kręgosłupa, dyskopatię, czy po prostu tylko Ci się plecy usztywniły. Najpierw idź do dobrego lekarza i jak on Ci pozwoli to dopiero się możesz masować i to u kogoś z uprawnieniami - rehabilitanta albo masażysty sportowego, jak nie sprawdzisz u lekarza, co ci jest możesz narobić sobie kłopotów....mam dyskopatię lędźwiową, więc pewną wiedzę o bólu pleców też siłą rzeczy mam. Masażysta tak, ale tylko po lekarzu, który Ci na to pozwoli !!!...jak to tylko efekt uboczny po ciąży to ci pozwoli 🙂. Jak będziesz szła do lekarza spróbuj sobie przypomnieć, czy ci np. noga/ręka nie drętwiała, czy cię głowa często nie boli - to wszystko jest też czasami niestety kręgosłup.

• Mamusia
Ja na poacztku probowałam naklonic meza do masazu, ale niestety na kilka sie skonczylo, wiec postanowilismy skorzystac z uslug masazystki. Naprawdę polecam. Ja poszlam na taki masaz profilaktycznie, aby zapobiec bolom, wolałam zapobiegac jak leczyc, po przykrych doswiadczeniach mojej bratowej podczas ciazy. I nie mogłam narzekac, zadnego bolu kregosłupa i takze musze sie pochwialic ze nie mialam opuchnietych nóg w trzecim trymestrze ciazy, ktory ma prawie co druga babeczka 🙂 Polecam

• Mamusia
Chodzilam na masaze zeby przeciwdzialac bolom plecow i karku. Pomagalo. Polecam profesjonalistow, bo "amator" moze nam narobic wiecej szkod, niz pożytku. acha, trzeba pamietac ze masaze w ciazy mozna robic dopiero po 3 miesiacu. Pozdrawiam

• Mamusia
Uważam ,że masaże bardzo pomagają i relaksują.Wykonane u profesjonalisty pomagją pozbyć się bólów kręgosłupa,nóg,pleców. Po pierwszym masażu poczułam już dużą ulgę bo dokuczał mi ból kręgosłupa.Profesjonalnie i delikatnie wykonany może przynieśc tylko ulgę.

• Mamusia
Masaże jak najbardziej pomagają w ciąży ,wiadomo trzeba dzwigać nie tylko swój ciężar ale i dzieciaczka . Ja pozwoliłam sobie na masaż na poczatku 3 trymestru jak już zaczęłam czuć dodatkowe kilogramy i plecy zaczęły doskwierać, przyznam że taki masaż wykonany w profejonalnym gabinecie działa zbawiennie , tam wiedzą jak się zająć kobietą w ciąży.

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
Masaz jest tylko doraznym rozwiazaniem i dizala powierzchniowo.
Bol moze ustapic chwilowo, pomoc moga jedynie zabiegi regularne ale tez nie na dlugo.
Po za tym nie zawsze mozna wykonywac masaz jak juz jedna z Was wspomniala.
Najlepiej udac sie do lekarza specjalisty ktory wyda odpowiednia diagnoze lub dodatkowe badania.

Pozdrawiam 🙂

• 5 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...
  • Mamusia
Mozesz siedziec, oprzec sie o cos, lub lezec na boku 😉
a we wannie natryskiem tez mozesz na siedzaco 😉

No masaz na skrzywienie kregoslupa to za nic nie da to trzeba cwiczen korekcyjnych czy rechabilitacji 🙂
Ale na takie bolaczki ciezarnych gdzie postawa sie zmienia od ciezaru brzuszka, to zeby ulge przyniesc to masaz fajny jest 😉