Skocz do zawartości

Hemoroidy | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hej wszystkim. Mam taki maly problemik, chyba pojawiły mi sie hemoroidy, objawia sie to swędzeniem i pieczeniem w okolicy odbytu. Słyszałam że w ciąży czesto można sie tego nabawic, słyszałam tez ze mągą pojawic sie krwawienia i ból. Czy któraś z Was dziewczyny miała bądż ma tę dolegliwość, co można brać bądź czym smarowac, prosze pomóżcie, pozdrawiam.

[/url]

• Mamusia
mi po pierwszym porodzie się pojawiły. trochę bolało, ale potem najnormalniej się wchłoneły. ja w ogóle mam problem z żyłami. mam przepisane tabletki cyklo3forte od lekarza na wzmocnienie żył i mam maść, którą smaruje sobie odbyt by mi się nie pojawiły tym razem, gdyż mam do tego skłonność.

• Mamusia
kaisaa4 ja tez mam problemy z zyłami (popękane naczynka na całym ciele, hemoroidy po ciąży)- czy te Twoje tabletki bierze sie cały czas?? Czy widzisz poprawę?? Ja wiem że Detralex jest dobry i jest bez recepty ale duzo kosztuje. Dopiero teraz pojade do POlski to je sobie kupię.

Dziewczyny maść maścią a ja używałam tez czopków posterisan i sa o wiele lepsze bo działają juz od wewnątrz 🙂

• Mamusia
mi akurat maść przepisał, choć z czopiek było by łatwiej chyba z używaniem. ja też mam ryda rybka pełno popękanych naczynek, ale to co się dzieje z moją nogą 😞 .. i boleć zaczyna. z nogą jest poprawa gdy trzymam do góry - jak leże. od razu mi to blednie. a tak to już puchną te miejsca. no tak to nie ładnie wygląda. i ciągle mnie ktoś pyta co zrobiłam w nogę bo wygląda to jak wielki siniak. powiem ci że na hemoroidy mi chyba te tabletki pomogły, miałam jedno zdarzenie że pojawiła mi się krew z nich i już nie mam tak. zresztą jakby całikiem wklęsły. na szczęście nic mnie nie boli. aj z tymi żylakami .. :9 ale moja babcia to miała na całyc nogach więc u mnie to już wiedziałam dawno że ja na pewno będę mieć. podobno co drugie pokolenie dziedziczy.

• Mamusia
kaisaa4 no to mamy podobne problemy bo ja tez dziedzicze w linii prostej po mamie i babci ale one mają o wiele, wiele mniej popekanych żyłek. Moja mam ma już żylaki na łydkach i bardzo mnie to przeraża 🤨

najgorsze jest chyba właśnie to ze nóg nie można w ogóle pokazywać nawet w lecie 😞 Mi jeszcze bardziej wszystko popękało w ciąży- nawet na stopach mam pajączki.
Mi tez puchły bardzo nogi ale głównie stopy w ostatnich miesiącach ciąży a widzę że Ty masz dopiero 25 tydzień 😞 Bylas moze u lekarza od żył- flebologa?? Bo to juz nie przelewki skoro masz takie kłopoty!!

Co by tu zrobić żeby moja Mała nie odziedziczyła tego po mnie? 😞

• 3 lata później...
  • Mamusia
Justyna319,

powinnaś skonsultować się z lekarzem, który poleci Ci najlepszy sposób leczenia hemoroidów. Sama przez to przechodziłam i na szczęście są one niegroźne dla płodu, jednak bardzo uciążliwe. Poza preparatami przepisanymi przez lekarza polecam Ci także kąpiele i herbatki z takich ziół jak boża trawka, greckie siano czy kończyna grecka. Poza tym dużo ruchu, błonnika i wody.

Pozdrawiam!