Skocz do zawartości

Czerwcoweczki! | Forum o ciąży

Wiolka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 19,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

1698

• kozinka

2123

• Anett

1877

• Tyssiiaa

2838

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Tyssiiaa Oliver mi sie podoba, tudziez Oliwer, nie wiem ktore jest akceptowalne w Polsce. Nikola - uwazaj z tym imieniem, bo to imię męskie francuskie - moj kolega takie ma 😁 Nina bardzo fajne! 😁 jeszcze myslalam nad Luiza ale maz mowi, ze dzieci beda ja nekac? ... sama nie wiem. mnie sie podoba.

kozinka napisał(a):
ja wczoraj wieczorem siedziałam na wc z biegunką i w dodatku z głową w wiaderku i jechałam na dwie strony ☺️ do teraz mi się coś przelewa w brzuchu,

powiem Ci, ze mimo iz jem normalnie, mam biegunke! 2-4 razy do wc musze isc w ciagu dnia na dluzej, niestety i nie wiem dlaczego. z jednej strony niedobrze, ale z drugiej moze organizm sam sobie wymysla co chce trawic a co nie..tak sobie tlumacze.

• Mamusia
zuzowska napisał(a):
kozinka napisał(a):
ja wczoraj wieczorem siedziałam na wc z biegunką i w dodatku z głową w wiaderku i jechałam na dwie strony ☺️ do teraz mi się coś przelewa w brzuchu,

powiem Ci, ze mimo iz jem normalnie, mam biegunke! 2-4 razy do wc musze isc w ciagu dnia na dluzej, niestety i nie wiem dlaczego. z jednej strony niedobrze, ale z drugiej moze organizm sam sobie wymysla co chce trawic a co nie..tak sobie tlumacze.

ja mam nadzieję,że to jednorazowe 😜 mam w domu smectę i wypiłam jedną saszetkę na noc,żeby nie gonić co chwilę bo to i brzuch straszliwie boli i pomogło 🙂

• Mamusia
ja chciałam Nikolę w pierwszej ciąży ale teściowa beczała,że ma włocha o tym imieniu w pracy i stwierdziłam,że wezmę inne imię,bo będzie że na złość robię,a latami mi się to imię podobało strasznie a jak się dowiedziałam,że będzie córa to jakoś momentalnie mi przeszło,pomyślałam,że to nie dla mojej córeczki 🥴 no i wybrałam Klaudię i imię to jest teraz przerabiane (z czystej złośliwości) przez starsze osoby ze strony mojego męża coś typu-kaja,kajusia itd. a jak proszę o to,żeby mówić do mojego dziecka imieniem jakie ma nadane to są tylko głupie uśmieszki typu-babcie sobie mogą bo i tak rządzą 😠 😠
dlatego teraz planuję nadać imię nie do przerobienia na inne i takie jakieś,które się im nie spodoba-tzn. imię nie z biblii bo są bardzo religijne te kobiety i nie przyjmą do świadomości imienia spoza biblii 😁 bo jeśli ja jako matka proszę żeby mówić do dziecka jego imieniem a nie innym i jest to wyśmiewane to też zrobię na złość tak samo jak robią mi 😁 😁 😁
ale Bianka za mną chodzi... Kamila też,ale moja córeczka ma tak na drugie,więc raczej odpada

• Mamusia
kozinka napisał(a):
wiola ja mam na myśli sytuacje kiedy nie ma komplikacji 🙂 zresztą Ty już tego doświadczyłaś,swoje wiesz,bo wiesz jak to u Ciebie wyglądało, ale rozwala mnie jak słyszę np od kumpeli która nie urodziła ani jednego dziecka,że poród sn jest okropny i tylko cc jest najlepsze 😠spotkałam się przed moim porodem z pytaniami czy wybieram poród naturalny czy decyduję się na cc i jak mówiłam że naturalnie to słyszałam- no chyba nie chcesz się tak męczyć 20 godzin? od osób które nawet w ciąży nie były 😮 😮 a ja na to -skąd wiesz? i odpowiedź -bo tak podobno jest 🤢 albo - bo tak słyszałam 🤢
moje zdanie jest takie,że jeśli nie ma komplikacji,przeciwwskazań to nie ma potrzeby na cc tylko temu,że ktoś powiedział,że tak łatwiej. łatwiej może jest w trakcie samego porodu,ale potem dochodzenie do siebie jest ciężkie (wiadomo,może nie u każdej kobiety). a kobiety które nie urodziły jeszcze i nie wiedzą czego można się spodziewać nie są w stanie wiedzieć jak to będzie już tam na porodówce i zupełnie bezsensowne jest opieranie się na opowieściach 🥴 ja wszystkie opowieści wyśmiewałam w momencie ich opowiadania i bardzo szybko zyskałam to,że nikt mnie już nie straszył porodami 🙂 i szłam ze stoickim spokojem rodzić bez wód w brzuchu z uśmiechem na buzi i hasłem-co z tego że wody odeszły godzinę temu jak mnie nic nie boli?? 😁 😁
marta Twoje obawy są uzasadnione i Cię rozumiem,ja też mam zagrożenie chorym dzieckiem,ale co to da,że od początku ciąży będziemy się nakręcać?

No takie laski, ktore nigdy nie rodzily maja najczesciej najwiecej do gadania w tej kwestii 😁 😁

Mi wychodzi z tego chinskiego kalendarza dziewczynka.... a jakze 😁 😁 😁

Dla coreczki chcialabym Kaja ale mezowi sie nie podoba a dla chlopca Nikola 🤪

tak z innej beczki - myje okna. wiem ze nie powinnam, ale maz nie umie, a nie mam nikogo innego do umycia. nie bede zatrudniac kogos do umycia okien za 50pln !
oraz bardzo szybko myje i siadam.
a moze nie myc? dwa mi zostaly.

• Mamusia
zuzowska napisał(a):
dobra jakos umylam. teraz relaks. zapraszam na obiad, mam mase kurczaka pieczonego 😁

wiesz co ja słyszałam o tym,żeby nie myć okien,nie wiem na ile jest w tym prawdy,bo kiedyś uważałam to za jeden z zabobonów,ale podobno takie podnoszenie wysoko rąk może coś tam zerwać czy jakoś tak 🥴
ja znając swoje ambicje okna będę myć sama,bo nie mam nikogo kto by to zrobił,w dodatku jestem też "do mycia" u babek i ciotek mojego męża piętro niżej bo one tam sobie nie umyją bo każdej się w głowie kręci 😮 ale tylko jak je ktoś widzi,to typ-lecę jak torpeda za autobusem a jak już do niego wsiądę to dyszę bo jestem starszą schorowaną kobietą 😮 takie wzbudzanie współczucia a bez dwóch zdań nic na rzeczy tak naprawdę nie jest 😮 no ale...
i tych okien jest naprawdę dużo 😮 ale wczoraj wyszłam na biurko po coś żeby z szafy ściągnąć i o mało nie spadłam na łóżeczko Klaudii bo tak mi się w głowie zakręciło,ledwo się złapałam 😮więc nie wiem jak to będzie dokładnie z tymi oknami,boję się bo mieszkam na piętrze nie chcę się narażać na wypadki 🥴
zobaczymy,narazie o tym nie myślę,może po zimie 🙃

• Mamusia
zuzowska napisał(a):
Tyssiiaa Oliver mi sie podoba, tudziez Oliwer, nie wiem ktore jest akceptowalne w Polsce. Nikola - uwazaj z tym imieniem, bo to imię męskie francuskie - moj kolega takie ma 😁 Nina bardzo fajne! 😁 jeszcze myslalam nad Luiza ale maz mowi, ze dzieci beda ja nekac? ... sama nie wiem. mnie sie podoba.

tu się z Tobą zgodze :d moja kumpela też jest ale z Włochem i ma na imie Nicola 😁 więc to chyba jest tak jak mówisz ;p podobno odkąd Polska weszła do unii to mamy prawo wyboru imienia dla dziecka które nam się podoba już bym wolała Oliwier 😁 też zależy od tego na jakąs babkę trafisz w urzedzie i czy będzie chciała zarejestrowac Ci takie imie czy nie ;p moja kumpela la swojego syna wybrała takie jak ja chce 😠 ALEX i bez problemu zarejestrowali a początkowo mówili ,że bedzie imie Aleks bo przez x nie da rady a jednak sie udało ;p

• Mamusia
zuzowska napisał(a):

idz z tym lepiej do lekarza bejbe bo nie ma żartów jak to trwa więcej niż 1 dzień ..

• Mamusia
zuzowska napisał(a):
tak z innej beczki - myje okna. wiem ze nie powinnam, ale maz nie umie, a nie mam nikogo innego do umycia. nie bede zatrudniac kogos do umycia okien za 50pln !
oraz bardzo szybko myje i siadam.
a moze nie myc? dwa mi zostaly.

Lepiej jakbyś rąk nie podnosiła.. bo to niebezpieczne na samym początku

• Mamusia
kozinka napisał(a):
zuzowska napisał(a):

ja znając swoje ambicje okna będę myć sama,bo nie mam nikogo kto by to zrobił,w dodatku jestem też "do mycia" u babek i ciotek mojego męża piętro niżej bo one tam sobie nie umyją bo każdej się w głowie kręci 😮 ale tylko jak je ktoś widzi,to typ-lecę jak torpeda za autobusem a jak już do niego wsiądę to dyszę bo jestem starszą schorowaną kobietą 😮 takie wzbudzanie współczucia a bez dwóch zdań nic na rzeczy tak naprawdę nie jest 😮 no ale...
i tych okien jest naprawdę dużo 😮 ale wczoraj wyszłam na biurko po coś żeby z szafy ściągnąć i o mało nie spadłam na łóżeczko Klaudii bo tak mi się w głowie zakręciło,ledwo się złapałam 😮więc nie wiem jak to będzie dokładnie z tymi oknami,boję się bo mieszkam na piętrze nie chcę się narażać na wypadki 🥴
zobaczymy,narazie o tym nie myślę,może po zimie 🙃

mamuśka uważaj na siebie narazie lepiej sobie odpuścić a poprosić kogoś o pomoc samemu cięzko... ja też mieszkam na 1 piętrze dlatego okna umyje mama. uważaj na siebie :*

• Mamusia
Mnie też czeka mycie okien, a raczej mojego męża-uparł się że on to zrobi bo ja mam odpoczywać i się nie przemęczać. Ok jak chce, zaznaczę że te okna myje już od października 🙂 A ja mam w nosie, jak nie umyje to będzie miał takie.

Co do imion to zanim jeszcze zaszłam wybraliśmy imię dla dziewczynki: Hania, mi dla chłopca podoba się Mikołajek i widzę, że mąż też przychylnie się na to imię patrzy.

Z moim zdrowiem trochę lepiej, już gardło mnie nie boli tylko zaczął męczyć mnie kaszel- ale to chyba oznaka że antybiotyki działają i wszystko złazi.

• Mamusia
marta89 napisał(a):
Mamuski znacie moze jakies fajne poradniki ciazowe i jakies zwiazane z opieka nad noworodkiem?
Chcialabym zaczac sie edukowac, dzisiaij godzine spedzilam w empiku, ale tyle tego i zadna nie przypadla mi do gustu 😞

mi siostra pełno gazet, poradników przywiozła w tym duzo "mamo to ja" itp w internecie tez podobno można pozamawiać jakieś poradniki

• Mamusia
hej brzucholki 🙂sprawdzilam chinski kalendarz wychodzi mi corcia 🙂co do imion to dla dziewczynki ALICJA,JULIA to takie pierwsze propozycje moga sie zmienic a chlopiec juz bardziej zdecydowanie OLIVIER lub moja corka chce JULKA 🙂wstalam dzis o 5 rano spac nie moglam a o 13 jak mnie zmoglo to dopiero wstalam 🙃 🙃 🙃