Skocz do zawartości

Czerwcoweczki! | Forum o ciąży

Wiolka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 19,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

1698

• kozinka

2123

• Anett

1877

• Tyssiiaa

2838

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Anett mylse, ze zawsze warto je zrobic, zwlaszcza, ze nam juz strzelila 30tka 😉 Wiem, ze to moze spotkac kazdego... regul nie ma 😞
Swoja zdroga, to bardzo cwaniacka ta klinika 😁 - nie chca brac odpowiedzialnosci za ciaze z problemami 😁 Wierze jednak, ze bedziesz tam miala duzo wiekszy komfort i wiecej prywatnosci niz w publicznym szpitalu, a to dla rodzacych bardzo wazne.

• Mamusia
zuzowska napisał(a):
ja nie robie tego pappa. nie widze potrzeby.
tak czy siak, zaraz dodam fote nowa mojego/mojej.
wiec pan doktor mowi, ze moze to byc jednak Patrycja 😁 beka.

Wydaje mi sie, ze mialas go zrobionego skoro wiesz jakie masz ryzyko... To chyba wlasnie PAPPA to wykazuje.

mnie mowil facet, ze pappa to test dajacy 60%, a to co teraz mialam daje pewnosc na 80%
mialam 3 rozne choroby, downa, edwardsa i patau czy jakos tak.
i jakies inne tam markery rozne mi sprawdzal

• Mamusia
tak mialam pobraną krew 3 tyg temu a teraz bylam u genetyka po wyniki 🙂u nas w łodzi nie ma fajnych szpitali brud straszny i w ogole brak słow na nasze szpitale...sporo sie zastanawialam nad tą kliniką bo wydatek jest ale decyzja zapadła 🙂

midorada napisał(a):
To sie zgadza. PAPPA wskazuje 90% prawdopodobienstwa. Przy okazji Edwardsa i Patau.

http://www.genetyka.hg.pl/test_PAPPA.htm

ufff, no dobra, to moze ja sie juz zakrecilam. tyle nazw padlo 😉

• Mamusia
Test potrójny i podwójny
Od 15 tygodnia ciąży można również wykonać tzw. Test potrójny (AFP + beta-hCG + wolny estriol), lub Test podwójny (AFP + wolne beta-hCG), który jest klasycznym badaniem ukierunkowanym na diagnostykę zespołu Downa oraz otwartych wad cewy nerwowej. Testy te mogą stanowić uzupełnienie badania USG genetycznego.

To sie robi od 16 do 20tc

A pappa to to

Test PAPP-A
Łączne wykonanie oznaczeń PAPP-A i wolnej beta hCG pomiędzy 11 a 14 tygodniem ciąży, uzupełnione o pomiar przezierności karkowej płodu nazywamy testem PAPP-A i jest to badanie o udowodnionej najwyższej czułości wykrywania zespołu Downa (około 90%) i innych najczęstszych aberracji chromosomowych. Dokładność tego badania udowodniono na setkach tysięcy badań w wielu krajach Europy. Uzupełnienie testu PAPP-A o ocenę kości nosowych płodu (11-13 6/7) tydz. ciąży) zwiększa wykrywalność Zespołu Downa u płodu z 90% do ponad 95%. Ocena kości nosowych jest trudna, między innymi ze względu na możliwość pomylenia silnego echa skóry nosa płodu z echem kości nosowych.
Fundacja Medycyny Płodowej z Londynu zaaprobowała sposób oceny kości nosowych dokonywany przez dr. Lecha Dudarewicza w pierwszym trymestrze ciąży
Ocena przepływu krwi przez zastawkę trójdzielną dostarcza ważnych informacji zwiększających wykrywalność wad serca i zespołu Downa.

• Mamusia
Anett tego wlasnie nie wiem do konca, bo zdiagnozowano u mojego malenstwa cofajacy sie przeplyw krwi przez zastawke trojdzielna 😞 😞 Teraz juz latwiej mi o tym pisac, bo w miedzyczasie przyszly wyniki z niskim ryzykiem na Downa, ale jak sie o tym dowiedzialam to zylam w stresie i rozpaczy przez dlugi czas. Sandoos duzo mi pomogla, i dzwonilam tez do szpitala do specjalistow. Kosztowalo mnie to wszystko duzo nerwow, i tak do kanca to tez nic nie wiadomo. 😞 😞 Powiedziano mi, ze w 95% przeplyw krwi sam sie reguluje, wiec musze wierzyc, ze moje malenstwo nie jest w tych 5%.

• Mamusia
rozumiem...ale to bys miala pobierane wody plodowe do badania jesli bys chciala ten potrojny..idz narazie jak wrocisz do lekarza powiedz wszystko nawet wez te badania co masz do tej pory i napewno to nie bedzie konieczne...idz sobie na usg 3d pomierza Ci dzidziusia zobacza przepływ krwi i nie martw sie napewno bedzie ok 😘

• Mamusia
Tak, zabieram wszystkie wyniki za soba. Jutro zreszta zaczynamy pakowanie 🙂 Lekarza mam umowionego w czw. Co innego jak USG zrobi ginekolog i spojrzy na to swym lekarskim i doswiadczonym okiem, niz jakas osoba, ktora ma tylko kalifikacje na robienie i czytanie USG i nic poza tym 😞 A tak niestety tu jest 😞 Cokolwiek lekarz zasugeruje to zrobimy - pieniadze w tym momencie nie graja roli. Chce znac prawde i tyle, nawet jesli juz nic nie bede w stanie zmienic. Musze jednak wierzyc, ze wszystko jest dobrze, musze byc dobrej mysli.

• Mamusia
Wyglada mi na krew tylko:
Test potrójny poziomów hCH, AFP i estriolu - pozwala wykryć 6 na 10 przypadków zespołu Downa, ale jego niezawodność spada wraz z wiekiem kobiety. Polega na pobraniu krwi do analizy biochemicznej. Wynik wskazujący na istnienie ryzyka wystąpienia wady nie przesądza o chorobie dziecka. Pacjentka jeszcze raz poddaje się testowi potrójnemu, gdy stwierdzone w badaniu ryzyko wystąpienia choroby jest większe niż 1 do 200. Po wykonaniu ponownego badania tylko w niektórych przypadkach stwierdzamy rzeczywiście poważne zaburzenia.