Skocz do zawartości

Czerwcoweczki! | Forum o ciąży

Wiolka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 19,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

1698

• kozinka

2123

• Anett

1877

• Tyssiiaa

2838

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Nenia ja od kilku tygodniu używam zwykłej oliwki i również nic mnie nie swędzi a skórka jest nawilżona cały dzien ;p
Marta tez ci niedługo brzuch wystrzeli w 19 tygodniu będziesz miała już piłeczkę lekką ;p
Kasia smacznego jak będziesz robiła krem zresztą w necie tez masz róznego rodzaju przepisy wiec dasz radę 🤪 ;DD

katiaa85 napisał(a):
Dziewczyny jak to u was jest z ruchami kiedy poczulyscie pierwsze ruchy i jak to odczulyscie ze wiedzialyscie ze to ruchy?

Ja do tej pory się zastanawiam czy to ruchy, może raz dwa razy na dzień coś tam poczuję a tak to nic więcej 😮
W pierwszej ciąży poczułam w 18 tygodniu a teraz dalej nie jestem pewna a mówią że za drugim razem się szybciej czuje 😮 😮

• Mamusia
Bo u mnie to jest takie lekkie puk puk jakby babelki sie przesuwaly jak leze na plasko i jak przyloze reke do brzucha i sie skupie by cos poczuc. a co do ruchow co trzeba zapamietac dzien i w ktorym tyg ciazy sie je poczulo bo wpisuja do karty ciazy to chyba chodzi o te ruchy ktore juz normalnie sie czuje? 😆

Mi nic lekarz nie zapisywał kiedy pierwsze ruchy poczułam. Ale gdzieś wyczytałam że się do tego tygodnia dodaje 20 tygodni i wychodzi termin porodu. Czyli ja skoro poczułam pierwsze ruchy w 18 to powinnam urodzic w 38 tygodniu a urodziłam w 40 🙃 🙃

Jutro mam wizytę u lekarza. Z jednej strony się cieszę ale z drugiej baaaardzo się boję o Maleństwo ze względu na moje ostatnie przejścia z tarczycą 😞 🥴 🥴 Mam nadzieję że wszystko bedzie w porządku! I wiecie coraz bardziej mnie korci żeby się dowiedziec co mi tam w brzuszku siedzi - synek czy córeczka 😁 a tak się zarzekałam 😜

katiaa85 napisał(a):
oj a przeciez sa dziewczyny ktore ruchy czuja juz w 14 tygodniu to by wtedy wychodzilo ze urodzilyby w 34 😮 wiec chyba jakos inaczej oni to licza :P

Wiem tu nie ma reguły, ja też jestem tym przypadkiem gdzie się to nie zgadza 🙃
No ale gdzieś tak kiedyś wyczytałam 😉

• Mamusia
ja wizyte mam dopiero 13 stycznia 🥴 jeszcze tyle czekania. Tez juz nie moge sie doczekac i chce wiedziec kto u mnie mieszka w brzuszku 🙂 Zauwazylam ze jak mowie o mojej dzidzi to w osobie meskiej jako on ale po cichu licze na coreczke lecz Jak bedzie chlopiec to tez bedzie wypieszczane 🙂 Bedzie synus mamusi wtedy 😁

Ja zawsze chciałam córeczkę i ją mam 😉 No i to jest tatusiowa córcia też, mąż też chciał no a teraz co bedzie to mi obojętne choc troszkę liczę na chłopca 😉 😜 Zobaczymy, byłby synuś mamusi hehe

• Mamusia
katiaa85 napisał(a):
Dziewczyny jak to u was jest z ruchami kiedy poczulyscie pierwsze ruchy i jak to odczulyscie ze wiedzialyscie ze to ruchy?

ja poczułam w 16 tygodniu i było to takie bulgotanie jakby w brzuchu/jelitach a chwile potem pukanie ;D jak połozyłam palce do brzuszka to czułam ,że mnie pukało a dzisiaj od rana czuje kopniaki 😁 najbardziej kopie mnie pod pępkiem ;D nie wiem czy jest się czym chwalić ale mam taki apetyt ze zjadłam 3 miski zupy 😁 😁 😁 😁

• Mamusia
niunia99 napisał(a):
Jutro mam wizytę u lekarza. Z jednej strony się cieszę ale z drugiej baaaardzo się boję o Maleństwo ze względu na moje ostatnie przejścia z tarczycą 😞 🥴 🥴 Mam nadzieję że wszystko bedzie w porządku! I wiecie coraz bardziej mnie korci żeby się dowiedziec co mi tam w brzuszku siedzi - synek czy córeczka 😁 a tak się zarzekałam 😜

fajnie jest wiedzieć co się nosi w brzuszku wiadomo z chłopakiem jest inna sprawa bardziej pewna a jesli wychodzi dziewczynka to nigdy 100 % pewności nie ma bo zawsze mogło się zakryć ;p nie martw się napewno wszystko z maleństwem jest wporządku 😘 😘

• Mamusia
Tysiaaa [/b ] 🙂 jedz jedz jak masz apetyt 🙂 mnie dzis z rana zemdlilo i nie wiem po czym. Dobra ja lece sie szykowac jade z mezem do tesciow na kawe 🙂 Chrzesniak meza ma imieniny rany kupilam mala bluzeczke dalam 30 zl ale jak pomysle ze od Nowego Roku dzieciece ciuszki podrozeja to az slabo sie robi. Ludzie zaczna dzieci ubierac w lumpkach 🙂 Aha co do podwyzki VAT na dzieciece ciuszki to kupujecie juz cos dla maluchow? Ja wiekszosc dostane ale wiadomo wyprawke do szpitala i rozne akcesoria i kosmetyki trzeba bedzie kupic. Same wydatki sie zapowiadaja.

• Mamusia
katiaa85 napisał(a):
Tysiaaa [/b ] 🙂 jedz jedz jak masz apetyt 🙂 mnie dzis z rana zemdlilo i nie wiem po czym. Dobra ja lece sie szykowac jade z mezem do tesciow na kawe 🙂 Chrzesniak meza ma imieniny rany kupilam mala bluzeczke dalam 30 zl ale jak pomysle ze od Nowego Roku dzieciece ciuszki podrozeja to az slabo sie robi. Ludzie zaczna dzieci ubierac w lumpkach 🙂 Aha co do podwyzki VAT na dzieciece ciuszki to kupujecie juz cos dla maluchow? Ja wiekszosc dostane ale wiadomo wyprawke do szpitala i rozne akcesoria i kosmetyki trzeba bedzie kupic. Same wydatki sie zapowiadaja.

mój mały Adaś wyprawkę dostal od mojej siostry pod choinkę butelki, smoczki i ine pierdołki ;p a co do ciuszków to cały komandor jest i jedna komoda w ciuszkach więc co najmniej przedszkole bym ubrała ;D ale dobrze bo chociaż nie bede musiała tego kupować ;D ja się zajme raczej kupieniem łozeczka a tak to już wsyzstko mam. No apetyt mam dzisiaj nieziemski 😁 a lumpków tez już nie ma być od nowego roku podobno. ja czasem wejdę i coś kupię nowe ciuszki a za grosze można kupić bo połowa z nich jest jeszcze z metkami ;p

• Mamusia
Trafi mnie, bacisnelam cos i mi sie caly post dluuugi usunal 😞

Co do alkoholu to juz nie te czasy, ze sie go polecalo ciezarnym na lepsza krew.. 🤢 Teraz jest na to zelazo 😉

Jesli chodzi o prace to podzielam zdanie Tysi...jesli mozna pracowac to ja bym chciala jak najdluzej.. Teraz sama nie wiem jaka bedzie moja decyzja.. U mnie w pracy jakby nie patrzec jest mnostwo infekcji, wirusow no i duzo dzwigania przede wszystkim.. ale jesli bede mogla to chcialabym pracowac, ale bedac po dwoch stratach to sama nie wiem...
Z Nadusia w ciązy wezlam na Sniezke (w20tc, i nic kompletnie nie bylo, ani skurczy, ani skracajacej sie szyjki... nie wiem nawet co do wymioty w ciazy...

Moja córunia miala chyba 1 i 3 miesiace i juz spala w takim duzym lozku, rosnacym z dzieckiem... i zadowolona jestem.. nie wkurzaly mnie te szczebelki, a poza tym nie trzeba jej bylo podnosci wkladajac do lozka.. Spadla 2 razy jak juz byla starsza... Ale wiadomo, ze to osobisty wybor...

• Mamusia
sandroos napisał(a):
Trafi mnie, bacisnelam cos i mi sie caly post dluuugi usunal 😞

Co do alkoholu to juz nie te czasy, ze sie go polecalo ciezarnym na lepsza krew.. 🤢 Teraz jest na to zelazo 😉

Jesli chodzi o prace to podzielam zdanie Tysi...jesli mozna pracowac to ja bym chciala jak najdluzej.. Teraz sama nie wiem jaka bedzie moja decyzja.. U mnie w pracy jakby nie patrzec jest mnostwo infekcji, wirusow no i duzo dzwigania przede wszystkim.. ale jesli bede mogla to chcialabym pracowac, ale bedac po dwoch stratach to sama nie wiem...
Z Nadusia w ciązy wezlam na Sniezke (w20tc, i nic kompletnie nie bylo, ani skurczy, ani skracajacej sie szyjki... nie wiem nawet co do wymioty w ciazy...

Moja córunia miala chyba 1 i 3 miesiace i juz spala w takim duzym lozku, rosnacym z dzieckiem... i zadowolona jestem.. nie wkurzaly mnie te szczebelki, a poza tym nie trzeba jej bylo podnosci wkladajac do lozka.. Spadla 2 razy jak juz byla starsza... Ale wiadomo, ze to osobisty wybor...

rozumiem Cię Ty masz prace w szpitalu więc tu również bym się zastanawiała co do dalszej pracy ale jesli ktoś ma prace biurowa nie musi dzwigać to lepiej pracowac niż po macierzyskim dostać zwolnienie... no u nas nie ma zbytnio miejsca w pokoju na takie łozko ale jak bedzie maluszek wiekszy to wyremontujemy moj obecny stary pokoj i tu się wtedy pomysli nad łozkiem 😁

• Mamusia
Ostatnio ciagle mam taka ochote na piwo 😞 W swieta normalnie wachalam butelke;p
Najlepsze jest to ze ja nigdy nie cierpialam wrecz picia piwa, tak mi smierdzialo i takie gorzkie sie wydawalo a teraz tak mi brakuje tego smaku 😞
Moj cudny lekarz na pierwszej wizycie mi powiedzial ze jesli mam ochote to mam pic i lampka wina czerwonego tez niby nie zaszkodzi....ale ja wiem swoje i nie tkne chocby nie wiem co 🙂

• Mamusia
Ja po prostu z nich nie moge... a wszystkie te kampanie antyalkoholowe to niby po co??

Cholera Nadia wlasnie siedziala na boku naroznika.. i co ?? Spadla do tylu... a mowi sie jak grochem o sciane ze nie wolno tam siedziec...

Tysiu,ja jestem polozna, ale w chili obecnej pracuje w zlobku panstwowym jako polozna i niepisany zastepca kierownika 🙂 heheh 🙂