Skocz do zawartości

Czerwcoweczki! | Forum o ciąży

Wiolka

Rekomendowane odpowiedzi

katiaa ja teraz wcinam mandarynki czipsy krabowe i popijam to sokiem z grejfrutów. a ochote mam na jajka na miekko i na pasztet i na ciastka i najlepiej jakby to wszystko było jednym a nie 3 produktami... 😲 eh... ide z psem na spacer, moze mi przejda zachcianki 😜

• Odpowiedzi 19,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

1698

• kozinka

2123

• Anett

1877

• Tyssiiaa

2838

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hej Mamuski,

Nadrobilam juz zaleglosci w czytaniu, wiec choc na chwile moge sie do Was dolaczyc... 😆

Anett troche mnie przestraszylas z tymi wodami. 😮 Mam nadzieje, ze to nic powaznego... 🤢 Ja jutro musze sie wybrac do mojego lekarza rodzinnego, bo jakies dziwne uplawy mam - nie podoba mi sie to... 🤢 🤢

U mnie, podobnie jak u Wioli nie robia testu na cukier. Tzn, moja kolezanka mowi, ze ma skierowanie, ja natomiast przejzalam moje papiery i nic takiego nie widze... Nie wiem wiec jak to u mnie bedzie. 🤢 Spotkanie z polozna mam dopiero w marcu! Ale najgorsza wiadomosc dla mnie - nie bede juz milala wiecej robionego USG. To w 20 tyg bylo moim ostatnim!!! 😞 😞 😞 Swinie 😠 😠 Piepszona panstwowa sluzba zdrowia - tak oszczedza, ze laski nawet nie wiedza czy wszystko z nimi i z dziecmi w porzadku!!! 😠

Ktoras z Was wspominala o cytologii. Pytalam sie ostatnio o cytologie i mi polozna powiedziala, ze nie robia cytologi w czasie ciazy. Porypani do konca... 😠 😠

Mialam wczoraj wazenie - 4,3kg do przodu. Mysle, ze to tak raczej normalny przyrost, ale musze przyznac, ze ze slodyczami to troche za bardzo sobie pozwalam (zwlaszcza wieczorami) ☺️ ☺️ ☺️ A co mnie dziwi, to to ze ja w ogole nie mam zachcianek. Jak piszecie na co Was nachdzi ochota, to az mi sie wierzyc nie chce, bo mnie to w ogole nie dotyczy - ja nie czuje nic, a czasami to nawet zapominam o jedzeniu. Dzis sniadanie zjalam o 8:30, (plus dwa ciaseczka ☺️ :blush 🙂 potem dlugo nic i dopiero o 14:30 odgrzalam sobie co z wczorajszego obiadu zostalo, ale tak wlasciwie to w ogole glodna nie bylam. 😮 😮

• Mamusia
midorada rzeczywiście zajefajnie dbają tam o kobiety w ciąży 😮 😮 😮
co do zachcianek,to sie nie martw-w 1 ciąży też ich nie miałam,a ta ciąża teraz jakaś inna jest od tamtej 😁 miałam czasem na coś ochotę ale nic poza tym,a teraz musi być i koniec a jakie dziwactwa przychodzą na smaki 😁

• Mamusia
midorada napisał(a):
Z zachciankami to chyba Ciezarna bije was wszystkie... 😁 😁 😁 No i te Wasze kombinacje z kefirami i maslankami mnie zupelnie rozwalaja... 😁 😁 😁

to jest jeszcze nic,ja najgorsza chyba miałam-pasztet z musztardą a na to budyń bananowy 😁 i było mi mało ☺️ albo gorący kubek akurat o smaku zielonej cebulki 😁 dzisiaj będzie na podwieczorek budyń z kakaem 🙂

• Mamusia
A to za mna chodzic wszystko jedno co byle duzo... i caly dzien bym cos jadla.. ale walcze dzielnie 🙂)
o 18 galaretka i koniec zarcia na dzisiaj.. ale zjadlabym sobie paluszki... hmmm.. chyba mam w domku, to sobie troszke podjem... hahaha 🙂)

A mnie tez uczyli ze sie nie robi cytol w ciazy.. chyba, ze pacnetka miala dawno...

• Mamusia
no sandra ja pierwszej ciąży miałam robioną cytologię bo to był pierwszy raz bo nigdy wcześniej nie miałam a u mnie w rodzinie są tendencje do dziadostwa w tych sprawach,siostra mojej mamy miała guzy itd a moja mama niedawno bo we wrześniu też miała tez to samo co ona i obie miały operacje 🥴

• Mamusia
sandroos napisał(a):
No to nalezalo zrobic...nie ma bata.

Nie wierze apettyt sie zrobil, przerylam cala chate i nie ma... stary zjadl... jak ja tego nie lubie, ze mam swiadomosc, ze cos jest w domu... a tu lipa... 😞

moj też tak robi,tylko,że np. zostawia mi w dużym słoiku pół łyżeczki majonezu itp... wkurzające ale do faceta nie dotrze nic tak latwo 😜 tym bardziej zdanie-wystarczy powiedzieć że nie ma albo po prostu kupić 😁

a ja dziewcznynki choc nie w temacie to zapodam Wam muze na rozluznienie:

http://www.youtube.com/watch?v=8UVNT4wvIGY

posłuchajcie sobie, odpręzcie sie i .... co tam juz chcecie 🤪

• Mamusia
sandroos napisał(a):
albo 2 ml soku na dnie 🙂Tylko po to zostawione, zeby nie trzeba bylo wyrzucic do smietnika 🙂)

No takich numerow to u mnie nie ma, ale sa za to inne, tez strasznie glupie np zostawione 2 lyzek
surowki z marchewki na dnie miski, albo pol kromki chleba - bo on juz nie moze... 😉 😉

Dzieki za wiadomosci w spr cytologii. Juz chcialam krzyczec na lekarzy - a czasem sie to zdarza. Moj maz ostatnio straszyl kolesia-lekarza sadem 😠 🤢 Juz sie boje co sie bedzie dzialo w panstwowym szpitalu w UK na porodowce... az strach pomyslec. Chyba poprosze by ktos mu cos na uspokojenie zaaplikowal, bo on uwaza, ze w tym kraju ludzie nie wiedza co robia... 😮 😁

Sandra nie chce sie wymadrzac, ale z dietetycznego i zdrowotnego punktu widzenia, jedzenie ostatniego posilku o 18 nie jest najlepszym pomyslem... 🥴 Jest to zdecydowanie za wczesnie, no chyba ze chodzisz spac o 21 - 21:30, albo moze ciaza tak Ci juz dokucza, ze organizm tak chce i koniec kropka 😉 😜 😁

• Mamusia
sandroos napisał(a):
Hehehe, chodze spac po na wspolnej 🙂 Czyli 20 30 , lub 21 🙂)

Midorada, a czemu jestes tak niezadowolona z opieki w UK??

Czyli kolacyja o 18 jest jak najbardziej ok 😉 🙂

Co do opieki... duzo by pisac. Jak wspomnialam wczesniej - tu ciezarne nie maja swojego lekarza, tylko spotykaja sie z poloznymi, ktore w moim odczuciu chca tylko postawic haczyk przy nazwisku na liscie 😞 Troche inaczej sobie wyobrazalam te spotkania (pomijajac fakt, ze dotychczas miala ich tylko dwa), a najbardziej mnie rozczarowalo, ze za kazdym razem jest to inna osoba... 😞 Mimo to nie powinnam jednak narzekac, bo jak sie martwilam o ten przeplyw krwi, to rzeczywiscie babeczki zadzwonily do szpitala by porozmawiac z kims kto byl w stanie powiedziec cos wiecej, i troche mnie uspokoic.
Poza tym, na tym etapie ciazy, moim zdaniem, powinnam miec badana szyjke macicy. Jest ryzyko przedwczesngo porodu czy poronienia, ale tu nikt tego nie robi, nikt o tym nie mysli dopoki cos sie nie stanie. Kol wlasnie urodzila wczesniaka. Wody jej odeszly w swieta, polozono ja w szpitalu i powiedziano, ze ma sie modlic by ciaza przezyla. A mozna bylo tego unikac... 😞 😞 😞 Druga kol, ma chyba zapalenie drog moczowych - tez ja olali. Idzie w pt do prywatnego polskiego ginekologa bo czuje ze cos jest nie tak i to nie jest normalne... 😞 Oczywiscie trzeba wyskoczyc z kasy w stawkach brytyjskich (100 funtow za wizyte), a to nie jest malo, ale jak mowie - zdrowie wazniejsze.
Wiem, ze kobiety rodza w tym kraju zdrowie dzieci, przechodza normalnie ciaze i nie mysla o tym tak duzo jak my Polki, ale to wynika tylko i wylacznie z tego, ze one sie tym nie interesuja tak bardzo jak my... Jak bylam w szpitalu i gadalam z jednym lekarzem, to sie mnie pytal ile mam dzieci? A jak powiedzialam, ze to moje pierwsze, to pytal skad o tym wiem, albo skad wiem o tamtym...
Podsumowujac - wiem, ze w Polsce mialabym te opieke lepsza, dostalabym odpowiedzi na wszytkie pyatnia, na ktore w UK nigdy nie dostane... 😞
Ale sie rozpisalam... 🤢

• Mamusia
Ale przynajmniej rozumiem...
To jestem zdziwiona, zawsze mysalalam , ze kobieta zajmuje sie jedna konkretna polozna...
i ze robia to z takim wiesz.. oddaniem...

U nas tez polozne daza do tego, zeby to one sie opiekowaly na samym poczatku i tylko w razie komplikacji odsylaly do lekarza, ale u nas to nieprzejdzie, bo lekarzom za duzo zysku by sie zabralo.. 😞( aszkoda...

• Mamusia
Dobry wieczór 🙂

znowu mnie nie było , moja siostra miala netbooka w szpitalu biedaczka bo sie nudzila,
ale na szczescie dzisiaj ja wypuscili , kamien mi spadl z serca , musi sie oszczedzac ale co w domu to w domu ... 🙂 🙂 dobrze ze taki jest tego finał..

jesli chodzi o zachcianki to ja mam oggrrrooommmne ostatnio, wcinam chleb wszystko smaruje majonezem 😜 tu jakas zupka tu chipsy tu serek i caly czas jestem glodna 🤢 🤢 zebym tyle nie przytyla czasem co moja mama w ciazy 🤪 🤪
jak narazie mam 4kg do przodu .. i mam nadzieje ze przybedzie jeszcze góra 4 kg 😁 😁

midorada jestem zaskoczona ze taka opieka jest w uk, moja przyjaciolka rodzila w szkocji i nie narzekala na opieke podczas ciąży, ale poród byl traumatycznym przezyciem dla niej ...
jesli chodzi o usg to dziwne ze juz nie bedziesz miala 🤨 🤨 dziwny kraj poprostu 🤨