Skocz do zawartości

Czerwcoweczki! | Forum o ciąży

Wiolka

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
CiezarnaKobita napisał(a):
Wiolka napisał(a):
CIEZARNA JA JUZ MAM JEDNEGO MALUSZKA WIEC WIEM JAK TO WYGLADA W PRAKTYCE, DZIDZIL NARAZIE BRUDZIC MIESZKANIA NIE BEDZIE, EWENTUALNIE SIEBIE I MNIE 😁 😁

omg, i gafe palnelam 😮 wybacz 🤪

SPOKO 😁 😁 😁

• Odpowiedzi 19,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

1698

• kozinka

2123

• Anett

1877

• Tyssiiaa

2838

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
katiaa85 napisał(a):
midorada napisał(a):
Anett no to rzeczywiscie masz 100% faceta 😁 😁

Ciezarna ja mam tak samo jak Ty - kuchania ma zawsze byc czysta, u mnie tez dochodzi lazienka - uwazam ze sa to dwa pomieszczenia w domu, ktore powinny blyszczec. Z kuchnia i lazienka zwiazana jest zaraza i bakteriami - stad ta obsesja. 🤢 🤢 Choc musze przyznac, ze u mnie w kuchni troche garnkow od wczoraj zostalo, ale juz nie mailam sily. Padlam jak mucha o 17, maz wrocil pozno, a teraz nie mam ciaplej wody wice z mycia garow nici... 😮 😮

Wiolka u mnie tez szkoly zamykaja jak tylko snieg spadnie. A rodzice dzien przed zapowiadanymi sniegami dostaja list od dyrekcji by ubrac dziecko w czapke, szalik, rekawiczki i cieple buty i plaszcz bo bedzie zimno... 😁 😁 Do pracy tez listy przychodzily, ze zimno bedzie i prosza o przygotowanie sie na niskie temperatury i wczesniejsze wyjscie z domu w razie problemow komunikacyjnych. (prawie wszystko wtedy siada 😁 😁) Dodam, ze mowilmy tu o temp -5 max i 10-20cm sniegu. 😁 😁

No to ladnie ciekawe co by zrobili w taka pogode jak dzisiaj u nas gdzie jest blisko -20

Wraz z kolezanka ze Slowacji, w takich sytuacjach sie smiejemy, ze my to nigdy bysmy zadnej szkoly nie skonczyly... 😁 😁

• Mamusia
w biegu odpowiadam i wychodzi jak wychodzi...

moja wypowiedz jest miedzy cierarną a wiolka :P

To wlasnie jest ten paradoks, bo ludzie przeciez na nary jezdza do Europy i widza, ze to normalne w innych krajach, ludzie zyja i normalnie funkcjonuja, a jak snieg w UK spadnie to katastrofa!!! 🤪 Poza tym dla nich to powod by do pracy nie isc. NIe wazne, ze daliby rade, ale jest pretekst by nie isc. Tak na marginesie - brytole to raczej leniwy narod... 🥴

• Mamusia
Tak, tak ja juz mam ten piec podlaczony pod komin, bo nie bylo to demontowane... wiec teraz tylko zgoda od kominiarza... ja mam stare wielkie piece kaflowe.. i wytdaje mi sie ze to szkoda zachodu, zeby je rozbierac,... Co prawda ten piec co wy macie wyglada na pewno estetycznie, ale ja mieszkam w mieszkaniu komunalnym i nie wiem czy mnie nie wywala czy co.. wiec nie chce inwestowac niewiadomo ile kasy...

A moze jak drzwi otworze to i kuchnie sie troszke dogrzeje...,

A widzisz, to niewiedzialam, w zeslzym roku pytalam czy mozna takie cos wstawic to mi nie pozwolili, ale po co robic sobie balaganu z rozbieraniem pieca, skoro on dobry jest i funkcjonuje 🙂)

• Mamusia
🙂)) Ja ma taki tez w sumie nieladny, ale chowa mi sie w pokoju 🙂 bo tak mam pomalowane, zeby sie nie wyroznial 🙂) haha

Aaa jakbym kupowala, to na pewno bym sobie wziela kredyt i pieknie zrobila 🙂 ale wiesz, jak maja mnie wywalic, to nie bede im robic 🙂) i podnosic wartosc mieszkania 🙂

juz okna swiniom wymienilam 😁

• Mamusia
sandroos napisał(a):
🙂)) Ja ma taki tez w sumie nieladny, ale chowa mi sie w pokoju 🙂 bo tak mam pomalowane, zeby sie nie wyroznial 🙂) haha

Aaa jakbym kupowala, to na pewno bym sobie wziela kredyt i pieknie zrobila 🙂 ale wiesz, jak maja mnie wywalic, to nie bede im robic 🙂) i podnosic wartosc mieszkania 🙂

juz okna swiniom wymienilam 😁

????

• Mamusia
Wiesz co ogolnie nie...
Ale glownym najemcom jest moja babcia a nie ja.. wiec w przypadku np. jej smierci... urzad miasta moze ale nie musi mi tego mieszkania przyznac...
myslalam, zeby mame tam zameldowac, bo jej by musieli przyznac, ale to bardzo zagmatwana sprawa... 😞(

Co Wiolka??? 🙂
Wymienilam im okna na swoj koszt,..a patrzac ze jest to komunalne, to powinni mi choc czesc zwrocic... ale jak mam czekac 5 lat az rozpatrza wniosek, to sobie sama to zrobilam...

• Mamusia
MIDORADA TUTEJSI LUDZIE NIE SA PRZYZWYCZAJENI DO SNIEGU WOGOLE, TUTAJ JAK SPADNIE RAZ NA 5/6 LAT TO JEST WIELKIE HALO,POZA TYM POZOSTAJE KWESTIA OGUMIENIA AUT, TUTAJ WSZEDZIE JEST POD GORKE ALBO Z GORKI I LUDZIE BY SIE POZABIJALI NA TYCH SLISKICH DROGACH WIEC LEPIEJ JUZ ZAMKNAC TA SZKOLE NA TEN CZAS.

• Mamusia
sandroos napisał(a):
Wiesz co ogolnie nie...
Ale glownym najemcom jest moja babcia a nie ja.. wiec w przypadku np. jej smierci... urzad miasta moze ale nie musi mi tego mieszkania przyznac...
myslalam, zeby mame tam zameldowac, bo jej by musieli przyznac, ale to bardzo zagmatwana sprawa... 😞(

Co Wiolka??? 🙂
Wymienilam im okna na swoj koszt,..a patrzac ze jest to komunalne, to powinni mi choc czesc zwrocic... ale jak mam czekac 5 lat az rozpatrza wniosek, to sobie sama to zrobilam...

CHODZILO MI O TO, ZE MAJA CIE WYWALIC, STAD TE ZNAKI ZAPYTANIA ALE JUZ ROZUMIEM.

• Mamusia
Wiolka napisał(a):
MIDORADA TUTEJSI LUDZIE NIE SA PRZYZWYCZAJENI DO SNIEGU WOGOLE, TUTAJ JAK SPADNIE RAZ NA 5/6 LAT TO JEST WIELKIE HALO,POZA TYM POZOSTAJE KWESTIA OGUMIENIA AUT, TUTAJ WSZEDZIE JEST POD GORKE ALBO Z GORKI I LUDZIE BY SIE POZABIJALI NA TYCH SLISKICH DROGACH WIEC LEPIEJ JUZ ZAMKNAC TA SZKOLE NA TEN CZAS.

Chorwacja to co innego... W UK moze duzo sniegow nie ma, ale ogolnie to ludzie przesadzaja z marudzeniem i panika jak snieg spadnie. Rozmawialm z babka z pracy i mowila, ze jak ona byla uczeninca (ok 20 lat temu) to takich cyrkow nie bylo. 😮

• Mamusia
midorada napisał(a):
w biegu odpowiadam i wychodzi jak wychodzi...

moja wypowiedz jest miedzy cierarną a wiolka :P

To wlasnie jest ten paradoks, bo ludzie przeciez na nary jezdza do Europy i widza, ze to normalne w innych krajach, ludzie zyja i normalnie funkcjonuja, a jak snieg w UK spadnie to katastrofa!!! 🤪 Poza tym dla nich to powod by do pracy nie isc. NIe wazne, ze daliby rade, ale jest pretekst by nie isc. Tak na marginesie - brytole to raczej leniwy narod... 🥴

W Irlandii było i jest to samo, lekko śnieżek sypnie już wszystko zblokowane. Poza tym Irlandczycy to dziwny naród, smary z nosa lecą telepie się takie jak gówno na mrozie ale w bluzie samej chodzi i trampkach, nie wszyscy ale większość.

Wracając do tematu mieszkań komunalnych Sandra ja takie mieszkanie po babci odziedziczyłam, wystarczyło si za jej życia zameldować a po śmierci po sąsiadach przejść i zebrać podpisy że faktycznie tu mieszkam i złożyć wniosek.
Z piecami też nie było problemu, mogłam je rozebrać i zmieniłam ogrzewanie z piecowego na elektryczne.
Potem wykupiłam mieszkanko i zrobiłam generalny remont. Nie było tu ani toalety o łazience nie wspomnę-toaleta jest na piętrze. Więc z toalety na piętrze zrobiłam sobie pralnie, a mieszkanie tak zaprojektowaliśmy, że znalazło się miejsce na łazienkę i kuchnię oraz przedpokój. Wcześniej mieszkanie składało się z kuchni do której wchodziło się bezpośrednio z klatki a przez kuchnię przechodziło sie do pokoju. Wadą tego małego metrażu jest to że mamy tu tylko 36 m2 i zdecydowaliśmy się na 1 pokój by nie robić klitek. Więc moje mieszkanie jest przestronne z otwartą kuchnią. W sam raz dla singla lub bezdzietne małżeństwo.
Puki dziecko małe będzie to możemy tu mieszkać, ale już powoli szykujemy się do remontu naszego drugiego mieszkania tym razem 3 pokojowego.

• Mamusia
sandroos napisał(a):
Nenia nie jest tak prostu, bo zmienila sie ustawa.. nie musza mi dac tego mieszkania...
Boje sie najbardzoej, ze nawet jak dostane to czynsz z kosmosu wymysla..
Poki co sie nei martwie 🙂)

a orientowałaś się już może w tym bardziej? np. u jakiegoś radcy albo coś? oni są na bieżąco ze wszystkim i napewno by doradzili czy jest możliwość przejęcia mieszkania czy nie,bo jeśli masz w planach jakieś zmiany w mieszkaniu,to lepiej być pewnym. my w ten sposób spłacamy kredyt a remont w dupie-teściu nas wykorzystał,ale to inna bajka,nie mniej jednak wiem jak to jest ładować kasę w mieszkanie i potem musieć je opuścić.
nie odbierz tego,jakbym stawiała krzyżyk na Twojej babci namawiając na wizytę u radcy tylko po prostu lepiej takie rzeczy wiedzieć wcześniej,bo jakby (odpukać) coś się stało to może być za późno na podpisanie potem jakiś dokumentów np. u notariusza w razie gdyby Twoja babcia zmarła a musiałaby się gdzieś w urzędach podpisać 😞