Skocz do zawartości

Czerwcoweczki! | Forum o ciąży

Wiolka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 19,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

1698

• kozinka

2123

• Anett

1877

• Tyssiiaa

2838

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Czarna_Mamba napisał(a):
midorada , wierzę Ci..... kiedy przyjezdzasz do Polski??? wizyte u lekarza masz juz umowiona , jak dobrze pamietam .. wszystko bedzie dobrze 😘 😘

Wizyte mam w czwartek. Mam nadzieje, ze dowiem czy bedzie synek czy corcia. 🙂 Dam Wam znac 🙂

Anett - w Pol sluzba zdrowia jest jaka jest, podobnie jak w UK - lekarze sie myla, zle diagnozy stawiaja, kolejki na wizyty, zabiegi czy operacje sa dokladnie takie same. Czym jednak Pol rozni sie UK to tym, ze jak nie chcesz czekac w tych kolejkach to idziesz prywatnie do lekarza o prawie kazdej specjalizacji. W Uk te uslugi sa bardzo ograniczone, albo musisz placic dodatkowe, dosc duze ubezpieczenie. Nic nie wspominajac, ze niewielu wsrod lekarzy to brytyjczycy, w przewazajacej wiekszosci hindusi. 🤢

• Mamusia
Sandra przeurocza córcia 🙂

mi się wydaje że czuje już ruchy, raczej takie delikatne baardzo pukanie- jak by bąbelek się przesuwał, zazwyczaj czuje je wieczorem gdy już leżę w łóżku jakiś czas spokojnie- ale pewności nie mam, bo to mogą być jelita 🙂 W końcu idzie już 14 tydzień-czas najwyższy, już nie mogę się doczekać wyraźnych aczkolwiek bezbolesnych ruchów dziecka.

Jaką ja mam ochotę na śledzie, już się nie mogę doczekać świąt i szuby mojej mamy-najpyszniejsze danie na stole wigilijnym. Jeśli ktoś jest amatorem śledzi to mogę podać przepis.

• Mamusia
Czesc mamusie 🙂

Dawno mnie nie bylo na forum ale tak okropnie sie czuje ze nie wstawalam z lozka 😞
Mdłosci powrocily, wymioty takze 😞
Do tego czeka mnie najwyrazniej zmiana lekarza bo moj jest na zwolnieniu i to bezterminowym... 😞

Nenia ja poprosze ten przepis 🙂
Nie cierpie grzybów wiec moja wigilia opiera sie tylko na rybie i sledziach 😞 Tak co roku niestety, wole wiekanoc, bo tam przynajmniej tyle grzybow nie ma 🙂

• Mamusia
Czesc dziewczynki!

Spokojnie, wszystkie doczekamy sie pierwszych ruchow malenstwa, przeciez normalnie czuje sie je od 18 do 22 tyg a nie np w 13tc bo to zdecydowanie za wczesnie . Oczywiscie sa tez wyjatkowe wyjatki 🙂 😜 Wedlug tego co piszesz Czarna to ja powinnam juz dobrze czuc malenstwo a nie czuje teraz wiec pewnie wczesniej mi sie poprostu wydawalo.

Majka pojechala do babci z tata a ja sie obijam zamiast zapierdzielac w chacie 😁 😁 😁

• Mamusia
SANDROOS fajniutka ta Twoja córcia 🙂CZARNA podobno tak jest ze w drugiej ciazy czuje sie szybciej ruchy ale jak widac nie potwierdza sie ta teoria ja nie czuje nic 🙂a ja na wigilie jadam tylko pierogi,salatke,i kapuste z grzybami bo reszty nie lubie chociaz kobiety w ciazy nie muszą poscic ale jakos dam rade na tych trzech potrawach 😁

• Mamusia
Hej laski,

Wiolka, obijaj sie poki mozesz, jak drugie dziecko sie pojawi to pewnie takich dni nie bedzie wiele. Zreszta zaloze sie, ze masz w domu idealny porzadek. 🙃 Ja korzystam z tej wolnosci na maxa 😆 Jak malenstwo sie pojawi to pewnie sie jeszcze nabiegam, nasprzatam i nalatam z jezorem na wierzchu. 😁

Marta, ja rowniez mam jeszcze mdlosci. Praktycznie kazdy poranek zaczynam od sesji nad toateta, a jestem juz w 16tyg. Czasami budze sie o 1 w nocy bo mnie meczy i lece do kibelka 🤢 🤢 🤢

Ja rowniez nie czuje ruchow dziecka. Jak cos mi bulga to zazwyczaj jedzenie w jelitach 😜 Ale musze przyznac, ze czekam na tego pierwszego kopniaka z niecierpliwoscia 🙂

Sandroos - slodka corcia 🙂

• Mamusia
Przepis na szubę- śledziowy rarytas 🙂
SKŁADNIKI:
4 większe śledzie
1 duży lub 2 małe buraczki
2 marchewki
2 ziemniaki
4 jaja
duża cebula (preferowana czerwona)
3-4 ogórki kiszone
ser żółty (według uznania)
majonez
sól
pieprz

WYKONANIE:
Buraczki, ziemniaki, marchew gotujemy w mundurkach - tarujemy na grubych oczkach. Jajka na twardo. Reszta składników które nie tarujemy to drobno kroimy w kosteczkę.
Śledzie kroimy w paski, dodajemy drobno pokrojone jajka. Ser tarujemy na drobnych oczkach i posypujemy wszystkie składniki, które układamy warstwami- co 3 warstwy majonez. Na samej górze całość posypujemy tartym żółtkiem lub serem.
Coś dla miłośników czosnku 😜 - przepis mojego męża.
SKŁADNIKI:
30 dkg sera żółtego w kostce
puszka ananasa
majonez
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
WYKONANIE:
ser tarujemy na grubych oczkach, ananasa kroimy w kosteczkę, czosnek wyciskamy , dodajemy majonez, sól i pieprz. Mieszamy naszą miksturę i odstawiamy na 2-4 godziny by się \"przeżarła\". Sałatka bije rekordy popularności wśród znajomych, gdy pojawia się na stole w mig znika.