Skocz do zawartości

Pogaduchy:) | Forum o ciąży

skorka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Gdybys byla chora na to Skorka to mialabys jakies wartosci IgG i IgM w krwi a ich nie masz skoro Ci lekarz o tym nie mowi ja wlasnie zajrzalam do swojej karty ciazy i tez negatywne z czerwca i negatywne z wrzesnia 🙂 🙂 🙂 wiec nie bzikuj a Dodi po galotach dostanie :P:P

Dodi_W napisał:
mycloud- Ale co zleca lekarz ?? bo dziewczyna która mi to powiedziała na pewno w ciazy miala jakies badania..ale moze trzeba samemu zrobic???

Nie przyznam ,że to jest wykrywane podczas badania na toksoplazmozę bo tego nie wiem.Mój lekarz akurat mnie skierował na takie badanie jak cytomegalia Igg i IgM.Jeżeli inny lekarz nie daje to można iść samemu i tak się płaci za takie badanie.Jeżeli jednak wyczytasz gdzieś ,że jest ono wykrywane podczas badania na toksoplazmozę to już możesz być spokojna.

Toksoplazmoze sie przechodzi w dziecinstwie????? chyba raczej nie(tzn nie jest ona choroba "obowiązkową jak ospa,rozyczka,swinka itd.) gdybys przechodzila w dziecinstwie to zostaje ono w Twoim organizmie ale juz nie grozne i wtedy wynik IgG czy tam IgM jest dodatni bo oznacza to ze przechodzilas kiedys ta chorobe...co do toksoplazmozy to w Irlandi robia to badanie TYLKO RAZ!!! ja chcialam drugi raz i mialam zrobione tylko dlatego ze moim lekarzem jest polka. W irl wogole sa nieco inne zasady. Ale zapytam mojego gina na wizycie 10tego czy moge sobie na cytomegalie zrobic prywatnie bo na pewno takie badanie robia...z tego co czytalam obie te choroby maja cos wspolnego z soba ale zapytam jeszcze mojego lekarza bo wiecie jakie sa informacje w necie...

• Mamusia
Dziewczyny co Wy wynajdujecie 🙃 dajcie sobie spokój,bo to zwariować można :laugh:

Toksoplazmoza to jest całkiem co innego,można się zarazić jedynie wtedy gdy kobieta w ciąży ma styczność z odchodami kocimi lub brudne nieumyte warzywa i tak jak MYCLOUD pisze to są dwie inne choroby.

Ale nie ma co czytać bo im więcej się czyta tym więcej chorób próbujemy znaleźć u siebie.

Tez wlasnie pisalam wczesniej ze sie zapytam lekarza bo w necie zawsze jakies glupoty mozna znalezc. Ja mieszkam w Irl tutaj oznaczenia sa inne niz w PL a ja w wynikach toksoplazmoze i cytomegalie mam polaczona nawiasem jednym z odczynnikami IgG i IgM...poza tym ta choroba przeciez ma objawy rozwija sie od kilkunastu dni do kilki tyg wiec raczej zadna z nas by tego nie przeoczyla chyba ze zarazilysmy sie niedawno, ale nie mozna sie dac zwariowac...Dodi jakas kolezanka napisala o tej chorobie nie wiem po co chyba tylko po to zeby ja zestresowac...ech ja do swietego spokoju zapytam sie bo mam 10tego wizyte...

Hejka dzwonilam don lekarza ja to badanie mialam robione tylko raz i to co pisalam wczoraj o tych wartosciach IgG i IgM to to jest wlasnie ta cytomegalia tylko jest to podlaczone pod toksoplazmoze i lekarz nie wie czemu poprostu ze szpitala w takiej postaci wynik wychodzi,ale powiedzial ze moge go sobie raz jeszcze zrobic z racji tego ze badania na cytomegalie trzeba zrobic 2razy w odstepie 2tygodni zeby sprawdzic czy np sie nie zarazno np.kilki dni temu. Podjade w poniedzialek to to zrobie 🙂
Ja wlasnie wstalam w nocy znow 3 razy wc :> Dzidzi chyba spodobal sie moj pecherz bo dzis jak sluchalam tetna to znow ba dole znalazlam :P chyba ze to slychac tetnica z lozyska sama nie wiem :P dzis raczej lenichujemy 🙂 pozniej jakies zakupy no i kino 🙂
Milej soboty zycze 🙂

• Mamusia
A ja anitek wlasnie przywloklam sie ze sklepu i bede opychac sie kielbasa z ketchapem i musztarda. Pewnie pozniej bede umierac od zgagi. A i tak ja mam i tak!!!
W nocy wstawalam tez kilka razy, bo przed snem zjadłam wielkie jabłko i pewnie na ta ilosc soku naciskał synus i budzil swoje matke:P
My wieczorem albo poznym popoludniem tez jedziemy do znajomych.

No ja zgagi nie mialam nigdy w zyciu wiec nawet nie wiem jak to jest i mam nadzieje ze sie nie dowiem. Ja tez wlasnie zjadlam sniadanko kanapeczki z szynka serem i majonezem 🙂 uwielbiam majonez 🤪 u nas na osiedlu od rana prace porzadkowe i koszenie trawy oni tez sobie pora zawsze znajda juz spac nie szlo dluzej 😞 ostatnio smierciarka przyjechala o 5-45 rano i wywozili szkło to sobie wyobraz jaki halas...juz mialam dzwonic z krzykami do firmy bo przeciez to jest jeszcze cisza nocna ;>
My sie dzis przejedziemy na jakies zakupy 🙂 moze cos dla Dzidzi kupie 🙂jakies skarpetuszki albo cos 🙂 🙂

• Mamusia
Twoje sniadanko przy moim to pewnie kropla 😉Ja powoli sie zataczam.
Zastanawiam sie czy ludzie klamia czy mowia mi prawde. Duzo obcych ludzi tzn. znajome twarze podchodzi i mowi ze ladnie wygladam. Cieszy mnie to, bo poprawia mi to saocene. Osobiscie nie czuje sie sexbombą w ciazy 😉 I wyobraz sobie taka pani zwrocila uwage na mooj kolor wlosow tzn. ten naturalny. Bardzo jej sie podobał. Moze synus daje mamusi troszke wdzieku 🙃