Skocz do zawartości

Mała czarna, bezkofeinowa ;) | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Tydzień przed wykonaniem 1 testu odstawiłam papierosy z w porywach paliłam 3-4paczki dziennie, alkohol też zero a nie stroniłam. Jak się dowiedziałam o ciąży to poszło do odstawki kawa i herbatka które piłam sporo i bardzo mocne, tabletki które brałam ponad 10 lat i pomagają mi w normalnym życiu ale cóż jak trzeba to trzeba.

• Mamusia
Cześć Dziewczyny 🙂
Ja przed ciążą piłam 1-3kawy w zależności od dnia, a teraz... Teraz nie moge na kawe patrzeć 🤢 Jak byłam u swojej lekarki jeszcze w Polsce to mi powiedziała, że jak nie dam rady pić zwykłej kawy to powinnam spróbować z mlekiem(tyle, że z mlekiem jeszcze bardziej mnie mdli i ciąga hehe). Także kawke odstawiłam. A za herbatą jakoś nigdy zbytnio nie przepadałam. Tak samo za piwkiem dlatego nawet za nim nie tęsknię. Natomiast jeśli chodzi o cole to tak jak Wy mam na nią teraz szczególnie ochotę, ale staram się jej dużo nie pić...

• Mamusia
Ja natomiast od lekarki otrzymałam informacje, że jedna kawa na dwa dni, nie za mocna nie szkodzi, bo ciąża to nie choroba, więc mamy ograniczyć picie kawy a nie przestać, no chyba że lekarz tak Ci wskazał.
Ja ogólnie nie pijam kawy, nigdy nie czułam potrzeby picia tego napoju.
Ale w ciąży raz w tygodniu lubię się napić z 1 łyżki rozpuszczalnej ze śmietanką do jakiegoś pysznego ciacha 🙂

• Mamusia
Kawkę z mleczkiem uwielbiałam. Piłam 3 filiżanki dziennie. Niestety na początku ciąży tak mnie odrzuciło że nawet sam zapach mnie mdlił. 😞 Mam nadzieję że i przejdzie 🙂)
Z tego co mi wiadomo to jedna kawka dziennie nie szkodzi maleństwu. A wrecz czasami przy niskim ciśnieniu jest wskazana. Ja przez to że byłam uzależniona od kawy podczas skoków ciśnienia miałam straszne bóle głowy, ale naszczeście przeszło 🙂
Pije teraz wode,herbatki owocowe, kompociki domowe, soczki nio i też czasami pozwalam sobie na łyk czegoś gazowanego bo strasznie mnie do tego ciągnie 🙂

• Mamusia
Niebo... racja co lekarz to inna opinia. Tak to już jest. Dlatego myślę żeby po prostu nie przesadzać z niczym ani w jedną ani w drugą stronę. No z wyjątkiem alkoholu oczywiście.
Ja teraz piję dużo wody i herbaty jakieś owocowe albo zwykłe z cytryną tyle że słabe.

• Mamusia
ata38 napisał:
A ja doznałam dzisiaj szoku. Spotkałam koleżanke, która jest w 7 miesiąću ciąży i pali papierosy. Jestem w szoku, bo ja nie umiałabym tak ryzykować.Sama niewiem co o tym myśleć

Kochana ja jak tylko zrobiłam test to momentalnie żuciłam papierosy, piwko i kawusie. Nie wiem dlaczego, bo każdy robi wkońcu jak chce, ale ja nie moge palić. Nie chcem mieć tej świadomości że truję swojego Aniołka... 🤔

• Mamusia
Ziolka- super, kazda z nas ma swoj rozum:laugh:
ja pijam rozpuszalna(choc jest bardziej szkodliwa niz ta sypana) z mlekiem, czasem 2 dziennie a czasem wcale, zalezy czy jestem wyspana i czy mam bol glowy(jestem niskocisnieniowcem wiec pomaga na bol); oprocz tego ziolowe herbatki(zurawinowa, mietowa),herbatka czarna z cytrynka , soki i wode, raz na jakis czas szklanke pepsi albo i dwie szklanki- zalezy od zachcianki. I tak uwazam,ze jest rozsadnie. Pozdrawiam:laugh:

• Mamusia
Wiatajcie, ja tez pije codziennie kawke normalną 🙂 fusiastą , juz wczesniej pisałam na forum, ze mi dwoch lekarzy do których chodiząłm, powiedziało,ze kawa nie szkodzi dziecku o ile nie przekraczamy dawki kofeiny co sie rowna 2 filizanki czrnej parzonej kawki 🙂 teraz mnie cos odrzuciło od kawki,wiec pije sobie inke:P