Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Gaja napisał(a):
4nula cieszymy się że wszystko ok. Czyli masz po prostu spokojnego bobasa, teraz głowa do góry będzie dobrze!

Sylkaaa witamy, widzę że masz termin porodu tak jak ja na 27.08.2012 🙂. Miałaś już usg połówkowe?

Aco to znaczy usg połówkowe?

• Mamusia
Widze, ze jeszcze nowe mamusie dolaczaja 🙂
Z tymi ruchami jest roznie..do 21 tyg mowia, zeby nerwow nie miec jak sie nie czuje, bo dzidzie roznie sie zachowuja w srodku! 4anula - widzisz jakiego masz spokojnego bobasa? 🙂

Co do tego jak sie czujemy to polecam poczytanie wczesniejszych stron - skarbnica wiedzy, smiechow, nerwow ale i roznych innych pierdol 🙂 Czyta sie z przyjemnoscia...a z czasem sie wciagniesz!

Bisia - no staram sie ciagle czyms zajmowac, zeby nie myslec...wlasnie wypakowalam pranie i obejrzalam kawalek durnego Rozmowy w toku o tatuazach:P Teraz mam zamiar zurek sobie odgrzac...wystawilam nawet sukienke na allegro - wlaczamy tryb oszczedzania i wystawiamy co z domu niepotrzebne 🙂

Jutro po usg jade ogladac uzywany wozek od ludkow, ktore mieszkaja niedaleko..wozek z 2010 roku, ale tylko po 1 chlopczyku...ze zdjec wydawal sie w super stanie! Jesli bedzie ok - to kupujemy zestaw (gondola, spacerowka i fotelik X-landera) i mamy zaoszczedzony 1000 zl 🙂

• Mamusia
Sylwia chodzisz prywatnie do lekarza czy na kase chorych?? do kogo chodzisz??

USG połówkowe to usg mniej więcej w 20 tygodniu ciąży lekarz w tedy ogląda bardzo dokładnie dziecko czy jest zdrowe i czy dobrze się rozwija no i można poznać płeć, u nas chyba już większość dziewczyn miała to USG robione

• Mamusia
Superbaba czy na lepszym sprzęcie to zalezy od predyspozycji lekarza mój lekarz ma chyba sprzęt z przed 15 lat albo i starszy:P

Jeśli chodzisz prywatnie to możesz mieć często usg, niektóre dziewczyny mają na każdej wizycie, jeśli chodzisz na NFZ to przysługują Ci tylko 3-4 usg, to jest usg potwierdzające ciazę w ok 6 tygodniu, usg w 12 tygodniu potem usg połówkowe w 20 tygodniu i potem po 30 tygodniu ale to zalezy wszytsko od lekrza prowadzącego

• Mamusia
to ci zazdroszczę, ja trochę żałuję że nie chodze prywatnie do lekarza bo w tedy bym miała chyba wiecej badań co w moim przypadku byłoby wskazane, ale teraz chyba nie warto zmieniać lekarza jak już do niego chodze od początku, akinimod ma fajnego lekarza co ma super sprzet i do tego robi prenatalne bez dodatkowych opłat skzoda że wczesniej o tym nie wiedziałam bo wizyty te zma ma w rozsadnej cenie, np wizyta z usg 3D/4D 130zł

• Mamusia
maiha napisał(a):
to ci zazdroszczę, ja trochę żałuję że nie chodze prywatnie do lekarza bo w tedy bym miała chyba wiecej badań co w moim przypadku byłoby wskazane, ale teraz chyba nie warto zmieniać lekarza jak już do niego chodze od początku, akinimod ma fajnego lekarza co ma super sprzet i do tego robi prenatalne bez dodatkowych opłat skzoda że wczesniej o tym nie wiedziałam bo wizyty te zma ma w rozsadnej cenie, np wizyta z usg 3D/4D 130zł

USG 3D 130 zł? to bardzo mało.....ja chce wlasnie isc na 3d ale dopiero tak gdzies w 7 miesiacu jakos tak...

• Mamusia
Gaja - dokladnie..nawet do tej samej lekarki ide, bo byla super 🙂 Wezme od razu zdjecie ladne poprosze i filmik!

A jak jest super lekarz i robi od razu all badania to pewnie, ze fajowo...w Wawie jakos rzadko sie tacy zdarzaja 😞 Na te wazne usg i tak wysylaja zazwyczaj do specjalnych lekarzy...ja palce 250 zl, ale mysle ze warto 🙂

Co do boli roznych..to Kochane - nas co chwila cos boli :P My z Bisia to juz w ogole ewenementy 🙂 Ale wiadomo - kazdy inaczej znosi ciaze i trzeba przyjmowac na klate!

• Mamusia
bisia88 napisał(a):
sylkaaa- jeśli masz od malenkiego problemy z kręgosłupem to na pewno Ci da l4 ( choć i tak myślę, że by Ci lekarz dał) ja od 6 tyg skarżę się na ból pleców ( w moim przypadku dysplazja biodrowa) i od 6 tyg mam już l4

Ja np pracuje po 12h ale to w sklepie odzieżowym...i boje sie zostawic dziewczyny same...ale najwazniejsze jest dziecko i ja...zamiast bólu kręgoslupa to stopy mnie tez okropnie bolą iskurcze łydek mam tez:/

• Mamusia
na skurcze łydek to chyba któras dziewczyna radziła magnez

a usg 3D/4D to chyba najlepiej zrobić tak miedzy 22 a 27 tygodniem tak tez mi coś świta ż edziewczyny o tym pisały bo w tedy najlpeiej widac maluszka

ja juz też zaczynma się czuć jak balon, ale to chyba wina tego że do chudzinek nie naleze, pamietam że przy Nadii była sporo szczuplejsza i cała ciazę przeszłąm bez najmniejsyzch bóli czy dyskomfortu a teraz tocze się jak piłka choć brzuch jescze nie ejst taki ogromny jak bedzie za miesiac czy 2

• Mamusia
Witaj Sylka - nie wiem jak jeszcze dajesz radę pracować w sklepie po tyle godzin - moim zdaniem ginekolog powinien dać ci L4 bez gadania, zresztą to ich obowiązek, nie można odmówić kobiecie w ciąży zwolnienia, więc śmiało z lekarzem pogadaj 🙂 No i część z nas też jest w pierwszej ciąży, więc jesteśmy na tym samym etapie, więc śmiało opowiadaj i pytaj o co chcesz 🙂

4nula cieszę się, że wszystko ok, widocznie dzidzi lubi dużo spać 🙂

Strzauka, chyba masz rację, powinnam się cieszyć, że mam jakieś zajęcie, no i przede wszystkim czas na napisanie tej pracy, bo przecież L4 🙂

Co do nóg to akurat mnie nie bolą, ale boli mnie ciągle kręgosłup, krzyż i mam potworną zgagę 🤢

• Mamusia
Dodi mówia że jak się ma zgagę to dziekco urodiz sie gęsta czupryna ale nie wiem wiem czy się sprawdza w kazdym razie przy córci nie miałam ani razu zgagi przez cała ciazę i córka była całkowitym łysolkiem, teraz mam codziennie zgagę więc czekam do porodu żeby sprawdzić czy Adas będzie miał bujne loki 😜

• Mamusia
maiha napisał(a):
Sylwia widziałas nasza galerię brzuszków?? zobacz sobie i wstaw też swój brzuch do galerii 🙂

Bardzo się ciesze że do nas dołączyłaś 🙂

ja takie prywatne pytanie zadam gdzie zamierzasz rodzić?? w jakim szpitalu??

Myślałam o Rydułtowy bo ja ogólnie jestem z Radlina a w Raciborzu mieszkam z chłopakiem od 2 lat...wynajmujemy mieszkanie