Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
kambea napisał(a):
Rozpakowane mamusie mam do Was pytanie ,jakiej firmy laktatory kupiłyście,bo rozważam zakup i potrzebuje porady.Swój stry wyrzuciłam,bo zakładałam że już nie bedzie mi potrzebny.
Dobranoc Dziewczyny 🙂 Spokojnej nocy Wam życze 🙂

tommee tippee ręczny

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ja tez mam reczny z aventu, ale jakos nic nie potrafie nim wycisnac, ale musze chyba jeszcze wprawy nabrac i mleczka wiecej podukowac.
Agadka ciekawa jak Sarah duza bedzie, bo 3kg przy kolejnym porodzie powinno byc pestka 😉
Magdaluke z tym epiduralem ja tez sie wczesniej zastanawiala i wolalam nie, ale po 48h nieregularnych skurcz, ktore jednak byly meczace to bylo jak zbawienie. Mi musieli jeszcze dokladnie dac, bo zadzialal bardziej na prawa strone 🤢

• Mamusia
Hej 🙂
Agadka i Kambea wiem jak to jest czekac i wyczekiwac skurczy czy jakichkolwiek oznak rodzenia. Nie jest latwo ale w koncu trzeba urodzic. Agadka to ze z wyczekiwaniem porodu jest tak samo jak wczesniej nie znaczy ze z malenstwem bedzie ta sama historia - to sie w ogole nie laczy :* Ja po tym masazu lazilam caly dzien, wchodzilam po schodach, robilam przysiady i jedynie rozwarcie o 1cm mi sie zwiekszylo a tak to nic :/ Na mnie nawet porcja oksytocyny za bardzo nie dzialala, dopiero przebicie pecherza dalo efekt i to piorunujacy. Ze "znieczulen" mialam jedynie entonox i zimny oklad na plecy (tylek mi rozrywalo od krzyzowych) wiec bolalo jak piernik ale nic innego nie chcialam. Dopiero blokada przyniosla ulge. A propos smieszne uczucie jak czulam ze moje nogi sobie wygodnie leza a tu jakas noge poprawiaja bo ze stolu operacyjnego zleciala :P Taka byla nie moja 😉
Co do kupek moja Michasia tez ma takie mega smierdzace tylko ze ciemne, brazowe (to normalne? bo Wy piszecie ze Wasze pociechy maja jasne kupki). I baki tez niezle puszcza, mozna sie przwrocic. A wczoraj po kapieli ja ubieramy a ona nam sie sfajdala na swiezego pajaca :P
Mnie wciaz martwi ze w nocy nie idzie jej wybudzic na jedzenie. Dzis np. jadla ostatni raz po 21 i potem dopiero przed 5 rano i to tez po wybudzaniu. A pierwsza wizyta u pediatry dopiero za tydzien.

• Mamusia
Hej Mamusie i Brzusie 🙂
Dopiero zobaczyłam że D-brycz urodziła 🙂
Dziewczyny co z Dodi bo wczoraj miała termin a jej nie widać na forum ?
U mnie nie jest nie wesoło pojawiły się drobne komplikacje z moją raną po porodzie i dostałam silnej anemii w dodatku straciłam pokarm już niemal całkowicie. 😞 Ogólnie fizycznie i psychicznie czuje się źle 😞 W dodatku mąż nie jest w stanie mnie zrozumieć i ciągle się kłócimy 😞
Mała teraz jest już na sztucznym 😞 Ostatnio była bardzo marudna bo dostała pleśniawek ale po lekarstwie w ciągu 3 dni już ich nie ma 🙂 Co do kupek to moja cały czas robi 2-3 dziennie i cały czas są żółte więc nie wiem czy ciemne to prawidłowe. Mam problem z przepajaniem małej mam herbatkę taką rumiankową ale małej coś ona nie pasuje i jak jest mocno głodna to troszkę jej wypije a ja się martwię że za mało 😞 ile takie maleństwo powinno dziennie wypijać herbaty ?
Na dzisiaj miałam termin a moja niunia ma już 2 tygodnie 🙂

• Mamusia
Hey dziewczyny,

Bisia duuużo siły dla Was Kochana 😘
Anyaz fajnie że się odezwałaś, a Alex śliczny 😘
Magdaluke widzę że nawet Ciebie złapały przeboje z laktacja, na pewno się unormuje 😘 A z własnego doświadczenia powiem że im dłuęj na początku wisi na cycu tym lepiej.
Dorotko nie panikujesz,po prostu się ,martwisz 😘
Monia fajnie Cię poczytać, że wszystko w normie 😘 Bidulka że tak musisz kursować 😞 Ucałuj Marcelinkę 😘
Kambea ja również mam tommee tippee-polecam.
Agadka do końca życia nie będziesz w ciąży 😉 😘
Nirmala to fajnie że w końcu nie czułaś bólu,a jak się teraz czujesz po CC? Hmm tygodniowe dziecko śpi 8h?? 😮 To mój w nocy dzisiaj pobił rekord i spał aż 4h 🙃
4nula jakie komplikacje z rana skoro miałaś sn 😞 A co do herbatek to ja nie podaje nic prócz mleka.
Może masz po prostu kryzys laktacyjny 😘
Strzauka jak tam karmienie piersią w nocy?? 🙂

Mój kupki ma takie zółto brązowe, ale póki nie powącham pieluszki to nic nie czuje. Junior znowu śpi jako sardynka 😞 Popłakiwał przez godzinę 😞 Tylko że odziwo brzuszka nie miał twardego i kupkę też zrobił 😞 Nie wiem, może krople mu nie podchodzą-bo kiedyś rano tak nie płakał, chyba odstawię bo już poprosiłam chłopaka siostry-tej w ciąży 😜, by mi kupił jak będzie wracał z niemiec.

• Mamusia
Hej dziewczyny!!
Bisia: nie mam bladego pojecia ile jadl 😞 Bo z cyca to tak nie wiadomo 😞 Nio i trzymaj sie tam kochana!! jestesmy z Toba!!
agadka: nie marwt sie na zapas, tak jak posze Nirmala porod nie mial przeciez nic wspolnego 😞 NIo a to ze tak dlugo w ciazy to pewnie juz taka Twoja natura.. bidulko juz niedlugo
kam/bea: ja mam taki zwykly jakis lakta plus ale dw arazy odciagalam i teraz to chyab kupilabym elektryczny ;/
babeczko: nie panikujesz!! moj zawsze ma smierdzace 😮 Nio i wczoraj zielono-zolte a od rana juz zolte. Ale przyznaje ze odstawilam to picie mleka i jem baaaaardzo delikatnie
nirmala: ojjjjjjj j ato bym chciala zeby moj tyle przesypial........ NIo ale moze sprobuj dobudzac sama wczesniej. Polozne mowily ze w nocy pozwalaja spac maluchom do 4-5 h
anyaz- moj tez wyszedl z delikatna zółtaczka, ale o tym lekarze mi nie pwoiedzieli tylko polozna stwierdzila ze zolty 😞 NIo ikazala wystawiac na slonce( tylko tak rozsadnie nie w samo poludnie) I poszlam do pediatry a ona polecila dopajac przez kilka dni glukoza (lyzeczka na 100 ml wody) i troszku dawalam a teraz wydaje mi sie ze juz jest ok ale ode na kontrole w nastepnym tygodniu
monia: super ze z mala juz lepiej i wrzesien tuz tuz!!
4nula: biedna ty 😞 kurcze najgorsze te komplikacje 😞
maiha: jak Twoja rana?? Schodza Ci te obrzeki??
Laski ja dzis pierwsz dzien bez meza ale jeszcze w starym domku wiec mamuska pomaga 🙂 NIo a po poludniu ide iestety do chirurga zeby zobaczyl ta rane po cesarce bo ani troche nie zeszly obrzeki nio i wciaz mam problemy z oddychaniem 🥴 WIec niech ogladnie to zebro czy rzeczywiscie zlamane 😞
A to nasz Piotrus 🙂
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/818/1001131ns.jpg/][IMG]http://img818.imageshack.us/img818/2015/1001131ns.jpg[/IMG][/URL]

• Mamusia
Magdad rzeczywiście coś nie tak z cięciem skoro się tyle goi 🤨 A chyba nie doczytałam że miałaś żebro złamane 🤔 Oby tylko wszystko było dobrze 😘 Fajnie macie że już nie długo na swoim 🙂 A Piotruś zrobił cudnego dziubka 🙃
Moja Sardelka zjadła, pogadała z mamą a teraz znowu na szczęście śpi-chociaż odpocznie.

A tu wyniki naszych rozmów-ja mówiłam On słuchał 😁

Mamo co za głupoty wygadujesz 😜
[IMG]http://i49.tinypic.com/2znxwrt.jpg[/IMG]

Hahaha jakaż ona głupia 🙃
[IMG]http://i45.tinypic.com/sy7285.jpg[/IMG]

• Mamusia
Agadka rzadko się odzywam, bo tu już mało nas z brzuszkami zostało, a co ja mogę o kupkach wiedzieć 😉 Podczytuję co jakiś czas 🙂 A jak Ty się czujesz, coś się rusza, czy nic? Będziesz miała jakieś wywołanie?

• Mamusia
dodi napisał(a):
Agadka rzadko się odzywam, bo tu już mało nas z brzuszkami zostało, a co ja mogę o kupkach wiedzieć 😉 Podczytuję co jakiś czas 🙂 A jak Ty się czujesz, coś się rusza, czy nic? Będziesz miała jakieś wywołanie?

no wiem juz nas brzuchatkow malo zostalo 😞 wiec tematy sie zmienily w zasadzie zostalysmy w trojke ja ty i kambea bo dwie w szpitalu

czasami wydaje mi sie ze cos ruszy ale kazdej nocy wszystko ustepuje....

w piatek mam trzeci sweep to moze mi powie kiedy na wywolanie pewnie w przyszlym tygodniu....

daj znac w piatek co na ktg tobie cos mowili o wywolaniu juz?

• Mamusia
Ale mialam wieczor! 😞 Helenka ciagle te rzadkie kupki..na szczescie zolte i nie za czesto, ale ciagly nerw! Wieczorem nie spala pare godzin, krecila sie, wierzgala nozkami, poplakiwala i rzucala sie na jedzenie ciagle..a potem dostala takiej histerii, ze lzy mi ciekly po twarzy z nia:,( Dopiero ja przytulilam do siebie i cichutko mowilam do niej to sie uspokoila..a potem maz ja wzial na chwile i w koncu usnela..i spala az 5 godzin! Az nerwa zlapalam, ze przespalismy bo nienowle powinno jesc wnocy mac co 4-5h!:/ A teraz znow wszystko ok..kupy narazie brak od wieczora, nie placze, spi...odwolalam wiec pediatre i obserwuje dalej! W razie co moge pojechac jutro..a pedoatra u ktorego bylismy oddzwonila w odpowiedzi na rozpaczliwe maile. Mam podawac jej 2x dzien zywe kultury bakterii Disclofor w kroplach i zrobic badanie kupy i siku! Wez tu zlap siku niemowlakowi..kupilam torebki takie przyklejane, ale narazie sie nie udalo 😞 Ale nerwy z tymi bobasami:,( A ktoras pisala, ze dziecko spalo w nocy bez jedzenia 8 h - Kochana..max 5 h - tzeba jakos rozbudzac dziecko i dawac jedzenie..zwlaszcza jak taki maluszek nie ma nawet miesiaca - moze tracic na wadze:/ Buzi
Magdad - a co ty masz z zebrem?! Rana niestety moze sie babrac itp..mojej przyjaciolce wrecz sie ropa saczyla 😞Warto obejrzec..mi rana ok, ale tez mam klopoty z oddychaniem..ale to nie wiem od czego a kazdy olewa:/ A Piotrus slodziak!
Czarnyloczku - ale Junior slodki!!! Taki juz dorosly buziak jest..super!
Kambea - jesli chodzi o laktator to zalezy jak masz zamiar karmic. Jesli masz zamiar glownie cycka to nie ma co wydawac na laktator jakis super! A jesli masz zamiar dokarmiac butla ze sciagnietym mlekiem to wg mnie warto elektryczny! Nawet Bisia napisala, ze jak tak czesto sciaga to olala reczny i kazala kupic elektryczny 🙂 Ja polecam taka mala elektryczna Medele - bardzo dobry!
Anyaz - wspolczuje z tym porodem:/ Najwazniejsze, ze juz po 🙂
Nirmala a jesli chodzi o kupki to takie czrne sa tylko prez pare pierwszych dni, potem powinny byc takie zolte jak jajecznica czy musztarda 🙂 Moja takie piekne miala..a teraz buuu:,( A z porodem widze tez mialas przezycia:/
Magdaluke - szybko poszlo..i to takiego wielkoludka urodzilas!!! 🙂
4nula - a co sie dzieje z "rana"? Rozumiem, ze cos ze szwem na dole tak? A co do pokarmu..inaczej jest jak dzidzia ciagnie cyca, inaczej jak laktator..czasem laktator malo wyciaga! Mi wczesniej wiecej ciagnal, ale teraz w sumie wiecej Hela przy cycku wiec moze wyjada 🙂 Probuj jeszcze..a jak sie nie uda to trudno! Te sztuczne mleko tez est dobre i mase dzieci sie na ni od urodzenia wychowuje..ja przeciez tez dokarmiam! A z mezem to wiesz...roznie bywa..ja sie ze swoim ciagle przepcham i tez juz nie do konca rozumie, ze nadal zle sie czuje:,(
Agadka - badz dzielna! Dzien w dzien zaciskam kciuki, bys juz urodzila...widac Sarah sie jie spieszy poza macice:P A nie ma co porownywac i wspominac tego co zle...prosze o mysli, ze teraz musi byc supet!!!

Amelia dzis wieczorem dowie sie, co dalej..bo dzis sie przeterminowala biologicznie czy cos...
Bisia dojehala juz do Frania do szpitala..robia dalsze badania, a dzis zmniejszaja lek na drgawki wiec trzymajmy kciuki, by nie wrocily! Narazie wyniki bez zmian, wiec oby tak zostalo!!!
D-brycz urodzila?!?!?! Ja nic nie wieeeem...super 🙂
A Karioka jak?

• Mamusia
Problemow z rana dziewczyny Wam nie zazdroszcze. Ja 2x dziennie psikam rane Octaniseptem po myciu i odpukac na razie jest dobrze.
Moja malutka tez ma lekka zoltaczke ale wypisali do domu i to bez zadnych zalecen 😮 I teraz tak pokojarzylam ze to moze byc od tego taka ospala. Ale teraz bede budzic za wszelka cene bo poczytalam o spadku glikemii u takiego maluszka i ze wtedy jeszcze bardziej ospala i to niebezpieczne. Czlowiek wszystkiego musi sie nauczyc... 😉 A kupki ma takie ciemne pewnie od tego ze ja zelazo przyjmuje bo mi hemoglobina zleciala. Widze ze ciezkie myslenie z czasu ciazy jeszcze mi nie minelo i wciaz wolnawo kojarze fakty :P

• Mamusia
Nirmala - i to by się zgadzało mój miał żółtaczkę w szpitalu i w ogóle nie mogłam go dobudzić i siedziałam i płakałam nad nim .. kazali wybudzać na siłę .. kurwa łatwo mówić nawet słyszałam o zatykaniu nosa no dacie wiare? przecież to nóż się w kieszeni otwiera 😮 to mu zrobili badania i zabrali do inkubatora teraz zupełnie inny chłopak 🙂

4nula - jesteś po naturalnym porodzie więc szwy na dole? jeny moje utrapienie 🥴 ja to siedzę jak na szpilkach i tylko jak mnie coś zaboli mam czarne myśli, że po raz kolejny mi skóra poszła i będą mnie zszywać po raz 4 🥴 łzy mi ciekną na samą myśl minęło 5 dni od kolejnego szycia i chyba powinno jeszcze boleć nie? 🥴 boje się jak cholera

• Mamusia
Anyaz żółtaczką się kompletnie nie przejmuj, jest normalna, ma ją koło 60% dzieciaczków, może trwać nawet 6 tygodni jak tylko lekkie zażółcenie (Damianek też miał żółtaczke, i nadal ma ślad). Mnie też wypuścili bez problemu z nią do domu, nie powiedzieli nic co z nią zrobić...

Pampinka i Nirmala u mnie było to samo, po 1,5h wybudzałam dziecko, szczypali mi je, szarpali, tak mocno tarli po stopach, główce i pleckach, że aż mi łzy stawały, tak strasznie płakał a i tak po 10 sekundach zasypiał...

Czarnyloczku dziś o 3 mąż go nakarmił butlą, potem o 6.30 ja go połozyłam koło siebie i obudziłam się o 7.30 więc nawet nie wiem ile jadł :P ale już wtedy spał, więc chyba się najadł 😉 następnie o 10 trochę pojadl, ale widzę, że je dużo mniej niż z butli bo cyce to mi aż buzują od mleka, a laktatorem to je do pusta opróżniałam i tyle zjadał.

Damian raz miał taką kupę, że prawie zwymiotowałam (dosłownie) a tak to jakoś znoszę ten smrodek 😉 i kupki żółte, w ilościach znacznych 😉 już głupieję z pieluszkami, bo w 1 kupa się nie mieści a 2 trochę za luźne w nóżkach jeszcze...

4nula ja podaję małemu raz dziennie herbatkę koperkową 100ml i na opakowaniu jest napisane, że do 4 miesiąca życia dziecko może tylko 100ml dziennie pić. Ale ona jest dopiero po miesiącu życia 🙂

Kambea ja mam Avent ręczny i jestem mega zadowolona (a przez ostatni miesiąc nie rozstawalam się z nim 😉 )

Dziewczyny Wasze maluszki są piekne 😁 mój właśnie kima, ale czuję, że zaraz się obudzi, bo już 2,5h temu jadł, więc pewnie mam max 30 min 😉

Jestem wściekła... Mąż dziś jest 3 dzień w pracy po miesięczym urlopie a jutro jedzie w delegację, oczywiście na 2 dni, no szlag mnie trafi :/ napisałam mu, ze ma brać ze sobą Damiana...

• Mamusia
Nirmalka - wiem ze ciezko dobudzic takiego spioszke..tez mialam z tym problem:/ Teraz Helenka mniej spi zdecydowanie...ale fakt, ze w szpitalu spala ciagle i tez nerw mnie lapal 😞
Strzauko i Pampinko - no kiepsko bez meza:/ Moj za niedlugo do pracy wraca, a ja juz lapie nerwa..ledwo zyje jak zostaje na 2-3h z sama Helenka!
Strzauko - ja jednak poprosze te 2 buteleczki tego na kolki..wyslij prosze info o kosztach i koncie:*

Co do kupek..teraz jak na zlosc caly dzien nic i nie pobralismy do badania:/ Za to mocz maz zlapal jakos, jak zmienial pieluche..akurt strzelila strumieniem a on mial pudeleczko obok:P Ja za to bylam u gina z tym ponownym krwawieniem..mowi, ze troszke tam krwi i skrzepow jeszcze zalega, ale podejrzewa ze macica mocnij sie pbkurcza, bo wiecej karmie cyckiem! Ale niestety fla spokoju mam zrobic beta HCG czy naprwno nic nie zostalo w srodku..zalamalam sie i juz mamnerwa az do wynikow jutro:,( Czlowiek czuje sie fatalnie, silnie ma, wszystko dokucza i jeszcze to...chyba zwariuje! Oby bylo ok...musi byc ok!!!! Dopiero wracamy do domu..nawet obiadu nie zdazylam zjesc 😞 A zaraz cycek i sciaganie laktatorem:,( Ciagla monotonnia..aaa..a ginka mowi, zebym sprobowala tylko swoje dawac mleko izobaczyc czy sie jej nie polepsy...no ale to narazie bez szans bo ona sie. Cycka nie najada..a ja w nocy nie wyobrazam sobie budzic meza itp i laktowac sie 40min!;(

Agadka - rodzisz? 🙂

• Mamusia
++-
ej mamusie 🙂
7//*-
dziewczyny dzieciaczki są cudn naprawde słodkie ale nasze lipcowo-sierpniowe dziecaiczki są wyjątkowe 🙃

co do akrmienia ja karmię tylko piersia , no raz dziennie daje butle żeby mały umiał z niej pić, moje dziecko pije malutko, z butelki raz wypije 40ml a raz 60 ml max więc bardzo mało w porównaniu z waszymi dziecmi ak tak czytam po ile wy odciągacie 😮ja chyba nie mam tyl e,.lmleka zeby +sciagnać 180 ml ale jakosdaje rade i karmie piersią a mały pije kilka minut i zaypia, myślałam ż eje za mało ale wczoraj byliśmy na kontroli w przychodni i mały waży już 4400 🤪 więc super w 1,5 tygodnia przybrał 700 gram lekarka powiedziała ze ładnie przybiera wiec widocznie tyle co zje mu starcza

co do rany hmm ja mam dalej opuchnięta po jednej stronie i kłuje mnie ale nie wiem czy tak ma być zpaytam połoznej w piatek czy tak ma być??

dziewczyny już tylko kilka zostało w dwupaku trzymam mocno kciuki za was 🙂

magdaluke gratuluje synka jest śłiczny i d-brycz tez gratuluje ciekawe jak nazwie córeczke czy iza czy jednak zmieni zdanie 🙂

uciekam bo mojes tarsze dziecko wariuje ach zrobiła się niegrzeczna chyba chce na siebi uwage zwracac

co do kupek to moja polzomna mowi z epowinny wyglądac jak musztarda-jajecznica