Skocz do zawartości

BECIKOWE .... ZASADY ..... | Forum o ciąży

olenka_wi

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
dziewczyny powiedzcie mi, jak to jest z tym becikowym samorzadowym?? bo ja jestem z Białegostoku i sama nie wiem czy u nas te becikowe jest czy nie ma. Tam na stronce Becikowe.com mozna sprawdzic niby, ale jest tylko numer telefonu, wiec co ztreba zadzwonic do uzredu miasta i sie dowiedziec?? Moze ktos sie orientuje jakie sa procedury??
A odnosnie tego becikowego co wsyztskim przysługuje to kiedy mozna je odebrac, bo pani powiedziała męzowi ze tzreba miec nr pesel dziecka, a w urzedzie miejskim powiedzieli ze numer pesel bedzie za miesiac?? to tyle to trwa?? nie mozna wczesniej odebrac becikowego??

• Mamusia
musisz się dowiedzieć jak to jest w twoim mieście ( zadzwoń albo staw się osobiście). Ja jestem z Jeleniej Góry i wszystko o becikowym dowiadywałam się w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej. Tam trzeba wypełnić parę papierków i oni sami wydzielają termin po odbiór becikowego. Nie wiem czy dostaniesz becikowe ,to pewnie zależy też od Waszych dochodów. Ja w 2006 roku na swoją córcię dostałam z opieki społecznej 2000 zł a z ubezpieczenia 2500 zł. A na pesel córci czekałam niecałe 2 tyg.- z tym też możesz wcześniej się dowiadywać czy już jest. Oni tak mówią ogólnie że na pesel się czeka miesiąć.jest trochę z tym załatwiania. powodzenia. Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
witam!moja mama niedawno mnie przestraszyla wiadomoscia o tym ze jesli kobieta w ciazy nie ma zalozonej karty ciazy przed 10 tygodniem to nie dostanie becikowego.wiec lepiej moje drogie wezcie dokladnie zasiegnijcie porady w tej sprawie bo jest naprawde nieciekawie.pozdrowienia 🙂 🙂

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
mi karte zalozyli w 7 tygodniu 🙂 a slyszalam juz wczesniej o tym ze becikowe teraz bedzie tylko dla tych mam ktore do okreslonego tygodnia znalazly sie u lekarza. Troche dziwne bo niektore kobiety WOGOLE nie maja objawow i dowiaduja sie czasami pozniej.