Skocz do zawartości

Grudnioweczki 2012 :) | Forum o ciąży

anitek

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dorotex o czym ta ksiazka? 🙂 dziekuje za komplement odnosnie Synka 🙂
Brzuchol fakt ostatnio urosl sporo, a pepek sie splaszczyl juz jakos w 9tyg i teraz aby zaczyna bardziej odstawac. w pierwszej ciazy tak nie mialam. Dopiero na sam koniec troszke odstawal heh 🙂
Fajnie ze juz w srode usg 🙂 ja mam wizyte w szpitalu 31lipca ciekawe czy zrobia usg bo oni nie maja w zwyczaju no a polowkowe albo 5sierpnia albo po 5sierpnia 🙂
tez sie nie moge doczekac bo chce potwierdzic plec 🙂
Odebralam wczoraj wyniki no i dzwonila lekarka ze procz tego zelaza ktore biore dodatkowo to i tak musze dodac jeszzce jedna dawke bo niestety zapasy sie skonczyly i morfologia nieciekawa 😞
Do tego mam dokupic wit b12 bo rowniez male zapasy. Niezly podjadacz w brzusiu siedzi 😉
Lece powiesic pranko na slonku i na dworek bo cieplo 🙂

• Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
czesc brzusie nie bylo mnie jakies dwa dni 😜 jak nie lepiej 😉 odpocywam w lozku po tym szpitalu 😉 wyszlam we wtorek popoludniu;p i tak leze, pomagam mamie wyjde na spacer, ale boje sie ryzykowac. Dobrze,ze speedzilam czas w tym szpitalu i odpoczelam. Na szczescie nic groznego. Poprostu maluch byl ulozony dziwnie i zgadnijcie jakie ma polozenie cialka 😉 podluzne glowkowe.. To oznacza,ze napiera mi na pecherz, wc odwiedzam caly czas i jak sie klade spac i sie budze to sie wypycha cialkiem czuje wiecej niz dlugosc reki swojej 😉 i wtedy glaskam i mowie do niego 😜 wkoncu wiem co bede miala 😉 a jestem przeszczesliwa;D ze bedzie synus 😉 takze Basia89[color=red][/color] prosze o wpisanie do tablicy naszej kochanej Synek i imie Dawid 😉

A jak apetyt u was? ja bym mogla jesc owoce, owoce, owoce .. i lody ;D znowu mi sie wkrecilo 😜 szynka cos mi nie pasuje;/ a ser zolty;/ to w ogole, nie mogee patrzec na od poczatku ciazy! bleeee..
Lekarze kazali mi pic duzo wody bo to dobre na wody plodowe i nalezy sie nawadniac 🙂 wiec mam duzo wody do picia baniak starczy narazie:P
Spadam robic obiadek cos pysznego dla moich siostr, mama w pracy, trzeba radzic sobie jakos..
Po obiadku idę z kolezanka sie przejsc ogladac ciuszki dla syneczka 😉 i materacyk zobaczyc 🙂 bo lozeczko jest, tylko trzeba pomalowac tzn przyciemnic 😜
ifyoulitfmeup- bardzo sie ciesze,ze wyniki są dobre 😉 3malysmy kciuki mocniutko:******** ciesze sie bardzoo 🙂
Witam nowe dziewczyny w gronie grudnioweczek 😉 pozdrawiam milego dnia, do wieczorka:***

• Mamusia
Anitek w książce Gretkowska opisuje swoją ciąże to tak w skrócie telegraficznym ...
Paula gratuluję synka 😆! super że wszystko dobrze...
...w kwestii jedzenia to mogłabym jeść tylko ser żółty: 🙂 🙂 🙂 i lody czekoladowe ze świeżą miętą najlepiej...właśnie wciągam drugą miseczkę i nie mam wyrzutów sumienia z tego powodu 🙂

• Mamusia
Skwara fajny pomysł na nudę z tą listą 🙂 ja też już dużo rzeczy dostałam i dostanę, ale wiadomo, że coś tam zawsze się dokupuje.
Onlyhope witamy nową mamusie 🙂 kurcze w tym tygodniu jakoś nas tu dużo przybyło 😆
Wikarynka miłego wypoczynku 🙂 ahh morze, już zazdroszczę, ja się wybieram początkiem sierpnia,
więc w sumie nie długo, nie mogę się już doczekać.
Basia89 a gdzie to się tak pakujesz? 🙃 wyjeżdżasz na wakacje?
Paula dobrze, że już w domku jesteś 🙂 gratuluję synusia! Doganiacie, bo chyba teraz jest więcej małych dziewczynek w tabelce? 🤪
Co do zachcianek kulinarnych to jakoś specjalnie nie wybrzydzam 🙂 jem już jak jadłam przed ciążą,
mięso powróciło, no ale słodycze dalej muszę jeść, nie ustąpiły. Pewnie małej wody o smaku czekolady posmakowały dlatego się domaga hehe 🙃 Apropo to wczoraj wieczorem zrobiłam z mężem ciacho
z galaretką i malinami, jeszcze nie próbowaliśmy, ale zaraz idę do lodówki 🙂
Dorotex bardzo dobrze 😆 żadnych wyrzutów sumienia! 😁 ja przytyłam ledwo 4 kg,
a już połowa ciąży za mną, wciągam wszystko jak chcę. Mam nadzieję, że później będzie tak samo 😁
Coś miałam jeszcze napisać, ale wyleciało mi z głowy 😁
no nic i tak się rozpisałam, to kończę, paa trzymajcie się 😘

• Mamusia
basia udanych wakacji życzę. 🙂))
anitek faktycznie synek uroczy 🙂) Jakie piękne oczka ma...
paula gratuluję synka 🙂) Ja też już bym chciała żeby się potwierdziło... bym wiedziała do kogo mówię 😁
A apetycik to ja też mam, głównie ostatnio na słodkie. Zachcianek jak na razie nikt mi nie będzie spełniał bo prawie cały dzień sama siedzę wieczorami tylko dostawa zakupów i później cały wieczór mogę podjadać. .

• Mamusia
dorotex jedz to co chcesz 😁 hehe ja zjadlam wlasnie spaghetti mojej mamuski 😉 mm pychotka!
Ja Sobie nie zaluje jedzenia 😉 jestem glodna to jem;p takze przybije Ci piątkę co do lodów, bo tez zjem napewno dziś i na jednej miseczce się nie skończy 😜
onlyhope witam w gronie mamusiek 😉 rosnij zdrowo;d
ifyouliftmeup dzieki za gratki 😉 nom mnie tak tylko powiedzieli i pokazali ze chlopiec;p a pozniej sie okaze inaczej? uuuuooo;p nie no zart, chlopak bedzie napewno 😉 hehe;D
Ja przytylam 5kg:P w srode bylam na wadzee;p tez jem bez wyrzutow sumienia, a pozniej bedzie placz;>? heh nie no bede sie starala zrzucic przybyte kilo;D i bede szprycha;o sexi mami;d hahaha 😉 marzenia;p
ania92 dziekuje 😉 mam nadzieje,ze to na 100% to potwierdzenie plci;D i odrazu sie lepiej mówi do malucha 😉 hehe 😉
Moi rodzice poszli do kina:p wiec pod opieką mam Amelke 4letnia siostrzyczke 😉 hehe takze siedzimy na kanapie i ogladamy bajke 😉
Poklocilam się z moim R i mi starsznie zle 😞 i mam dola..Czsami się moge z nim dogadac, a czasami to bysmy mogli sobie wbic noze w plecy!!! to nie dobry znak.. Mam nadzieje,ze sie to zmieni i ze przystopuje troche z klotniami, bo sie wykoncze.. 😞
pozdrawiam was wszystkie, milego weekendu zycze 🙂

ale nadrabiania :P

ale w sumie co tu odpisywac.ja tez mam czasami ciagnace bole takie ale nie przejmuje sie poki co bo az takie tragiczne nie sa i lekarka nic nie stwierdzila.

Paula ojjj synek bedzie gratulacje :P

ja juz ostatnie pakowanie byle do Niedzieli i jazda Polsko witaj 😁

• Mamusia
Paula to pewnie już masz doświadczenie w opiece nad takim maluszkiem. Ja też mam siostrę młodszą ale ma 3 lata. W sumie nie mieszka z nami bo to tylko taka od taty strony 😉 ale często się nią opiekowałam jak była młodsza... no i w sumie teraz też. Już wybrane imię dla synka? Ja niby już od początku miałam wybrane, ale jakoś mi teraz nie pasuje. 😞
Widzę że znowu się pokłóciliście no ale przecież czasami tak musi być. Ja z moim też się kłócę często, nawet teraz jak w szpitalu jestem. I to dosłownie o wszystko, a głównie o to, że do pracy cały czas chodzi i mnie nie odwiedza.
Kurcze strasznie się nudzę. Zjadłabym sobie też loda jakiegoś dobrego, ale już po odwiedzinach i muszę do jutra poczekać. A sama sobie nie przyniosę bo sama to mogę tylko do kibelka iść.

• Mamusia
motylek dzieki;*
Ania92 nom juz wybrane imie dla synka 😉 juz od kiedy bylam w ciazy bylo powiedziane ze chlopczyk to bedzie Dawid 😉 moj R wybral 😉 i mnie tez sie podoba, wiec zostaje;* 🙂
Nom klocimy się czesto naprawde, czesto;( serce mi pękaa;( mój przyjezdzał jak bykam w szpitalu te dwa dni, owoce mi przywozil, nie powiem, bo sie martwił. Ale co swoje to opił 😉 małego z kolegami z osiedla 😜 takze jest z glowy ten dział 😜 A Ty lezysz w szpitalu w Ostrowie tak? niby sie mowi ja siedzialam dwa dni a taka mialam ochote na zarcie pozaszpitalne ze ogieeen!! 😁 TYlko fastfood 😉 moj chcial juz mi jechac po loda z maka;p ale sie powstrzynmalam;D co tam porabiacie dzisiaj?

• Mamusia
Fajnie, że nas tak dużo! Coraz więcej! 😁 Ja też mam ochotę na jakiegoś fast fooda ale nie mam możliwości bo w dziurze w której mieszkam nie ma takich rzeczy 😁 a do maca najbliższego 34 km 😁
współczuję Ci Ania tego leżenia ciągłego...i kłótni! może powiedz swojemu ze zakaz kłócenia bo nie możesz stresować dzidzi:0
Paula gratuluję syneczka! 😁 wszystkie moje znajome dookołą będa miały syneczków 😁 tylko jedna dziewczynka sierpniowa się zapowiada 🙂
ifyou, dobrze że wszystko w porządku! Oby do samego końca 🙂
ja se siedze u mamy ale chyba czas do domku 🙂

• Mamusia
Paula ładne imię. Takie zwyczajne chyba najbardziej mi się podobają. Ja na pewno będę miała problem z wybraniem imienia bo mi się strasznie dużo podoba :/ tak w Ostrowie leżę.Wierzę że ciężko jest no ale mnie mama zawsze pociesza że to tylko faceci i lepiej nie będzie. Chociaż ja w mojego wierzę.
skwara wolę leżeć i mieć pewność że wszystko ok. dla maluszka wszystko. A na kłótnie to mam już sposób. Po prostu czasami to olewam, bo wiem że minie. A poza tym to wiem że to ja zawsze za dużo powiem i stąd to się bierze.

• Mamusia
a i ostatnio też mu na przekór zrobiłam,więc raczej tak - to hormony 🙃
Kasiula a skoro to już któryś raz to może do lekarza się wybierz bo wymioty niebezpieczne...można się odwodnić i dzidzi ucierpi 😞

• Mamusia
kasiu tez bym do lekarza na twoim miejscu poszla. Pewnie to tylko przeziebienie ale lepiej sie do konca nie rozchorować.
ja facetów w sumie wolę nie komentować. Zwłaszcza mojego no ale mimo tych kłótni chyba nie mogłabym żyć bez niego. 🙂)
Nie mogę coś spać ale dobranoc. 🙂

Witam nowe grudnióweczki, już nas coraz więcej i tableka już super uzupełniona, ja też mam listę wyprawkę i kupuję z niej, dodam ją może któraś skorzysta i mówcie co jeszcze trzeba miec, szał zakupów trwa 😁 , pozdrowionka i miłego weekendu

Wyprawka dla Mamy
dokumenty: dowód osobisty + akt małżeństwa, książeczkę ubezpieczeniową (ważna 1 m-c ), oryginalna grupa krwi, owa, hbs, karta przebiegu ciąży, układ krzepnięcia, elektrolity, aktualne badania (mocz, morfologia, cukier) ważne 2 tygodnie, wymaz z pochwy w 34-36 tygodniu ciąży
 Majtki poporodowe jednorazowe 5 szt.
 Wkłady poporodowe (pieluchy bella)10 szt.3 op.
 Podkłady poporodowe na łóżko 5 szt. 3 op.
 Szlafrok 1 szt.
 Koszule rozpinane do karmienia 3 szt.
 Biustonosze do karmienia 3 szt.
 Wkładki laktacyjne (np. Penaten) 2 op.
 Pantofle/klapki
 Przybory toaletowe (lactacyd, łagodny żel pod prysznic, szampon)
 Ręczniki duży i mały
 Ręcznik papierowy, jednorazowy, lepszej jakości (do wycierania krocza)
 Jednorazowa maszynka do golenia
 Woda mineralna niegazowana
Najpotrzebniejsze rzeczy dla Maleństwa
Ubranka:
 Body z krótkim, długim i bez rękawów
 Kaftaniki
 Śpioszki
 Czapeczka bawełniana 2-3 szt.
 Czapeczka ciepła 1 szt.
 Skarpetki 2-3 pary
 Pajacyki - piżamki
 Pajacyki welurkowe
 Sweterek / bluza – 1-2 szt.
 Kombinezon zimowy
 Spodnie / sukienka
 niedrapki
Akcesoria
 łóżeczko
 materac
 przewijak na łóżeczko + pokrowce
 prześcieradło z gumką 3 szt.
 ceratka pod prześcieradło
 komplet pościeli albo śpiworek
 wózek + wyposażenie (folia przeciwdeszczowa, torba, moskitiera)
 nawilżacz powietrza
 fotelik samochodowy 0-13kg
 wanienka
 mała lampka do włączenia w nocy
Higiena
 szczotka do włosów (sztuczne włosie)
 nożyczki do paznokci
 ręcznik 2 szt.
 Mydełko/żel do kąpieli
 balsam nawilżający
 pieluchy pampers 3-6 kg 2 op.
 chusteczki nawilżane 2 op.
 krem przeciw odparzeniom (Ziajka), linomag, sudokrem
 gaziki do pępka 20 szt. 1 op.
 gaziki/płatki kosmetyczne do buzi 1 op.
 termometr (do wyboru: w smoczku, klasyczny, elektroniczny)
 aspirator do noska/gruszka
 smoczek uspokajacz (na wszelki wypadek)
 pieluchy tetrowe 10 szt.
 pieluchy flanelowe 3 szt.
 kocyk gruby + cienki

• Mamusia
Dzien Dobry]
Ja sie medluje i uciekamy na wycieczke 🙂 w koncu irlandzkie lato heh wiec trzeba korzystac 🙂
Jussta super lista jeszcze bym dodala sliniaki bo naprawde sie przydaja nawet w szpitalu bo dziecko ulewa ta mazia z brzucha no i mleczkiem rowniez.
Paula gratuluje chlopczyka 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Poczytalam Was ale nie bede sie odnosic bo sporo tego 😉
Jeszcze raz dziekuje za komplementy dt. Olafka 🙂
Milej soboty Wam zycze i przesylam sloneczko 🙂

• Mamusia
Motylek też już na wakacje się wybierasz 🙂 szerokiej drogi - jeśli autem 🙂
Paula na pewno ciężko jak się tak kłócicie, ale widzisz dba o Ciebie jak w szpitalu byłaś 🙂 najlepiej zacząć zmiany od siebie. Popatrzeć z boku i pomyśleć czy chciałabyś być (na miejscu swojego R) z taką sobą jaką teraz jesteś 🙂
kasiula ja się strułam na początku ciąży mcdonaldem, cała noc i dzień wymioty. Nic prawie nie jadłam, ale piłam ciągle herbate chociaż wiedziałam że i tak zaraz wyląduje w wc. Staraj się dużo pić. Jeśli nie przejdzie to wybierz się do lekarza. Jeśli nie dla siebie to dla maluszka.
Justta lista na pewno przydatna 🙂 ale chyba wcześnie jeszcze na pakowanie? Właśnie dziewczyny, kiedy będziecie miały spakowaną torbę do szpitala? Ja myślę, że tak na 2 mc przed planowaną datą porodu wystarczy 🙂

• Mamusia
Dzien dobry dziewczynki ! co tam u Was slychac? Dwa dni ledwo mnie nie bylo a juz tyle nadrabiania hehe 😉 wczoraj byla u lekarza i Nadia na usg sie usmiechala i machala raczka 😉 jak by wiedziala ze ja podgladamy hehe 😉 ogolnie lekarz powiedzial ze wszystko wporzadku. Dobrze przynajmniej przez pierwszy tydzien nie bede sie zamartwiac hehe 😉 po wizycie u lekarza pojechalam do mamy bo moja mlodsza siostra przyleciala z Polski 😉 takze wczorajszy dzien mi minol fajnie oprocz tego ze sie pokocilam z moim 😞 no ale coz bywa i tak xd a dzisiaj swieci sloneczko i jest przyjemnie na dworze chyba wybiore sie na maly spacerek 😉 no nic uciekam kochane milej soboty brzuchole 😉

ifyouliftmeup ja narazie to kompletuję tą wyprawkę bo chce mieć wszystko wcześniej żeby potem, nie latać jak już brzuszek będzie duży, a torbę do szpitala to myślę, że spakuje tak jak ty, około dwa miesiące przed terminem 😁 . Mam jeszcze mało ubranek, bo tak to już prawie wszystko 😁 pozdrowienia i miłego wieczorku zaraz zjem pyszny jabłecznik jeszcze cieplutki mniam paa 😜

ok zegnam sie z wami na czas urlopowania jade do Pl jutro :P
oczywiscie jak by sie okazalo ze netka mam to bede wpadac pisac a jak nie to dopiero za 4-5 tyg pozdrowionka trzymajcie sie dobrze kochane z naszymi maluszkami !! :p
duzo zdrowia :P

buzka paaa:P