Skocz do zawartości

Mamuśki z Opola | Forum o ciąży

razorka

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Aga 6696 : tak, znam plec, podobno ma byc chlopak. Na mastepnek wizycie lekarka ma mi jeszcze to potwierdzic. Czulam tak w sumie od samego poczatku ciazy, mimo ze mialam nadzieje ze to jednak bedzie dziewczynka 🙂 A ty co bedziesz miala? Widze ze jestes w 27 tyg to juz troszke dalej...i blizej konca 🙂 Ja na razie magnezu nie biore....skurcze zdarzaja sie sporadycznie. Ale u mnie podobno pojawiaja sie one przez niski poziom wapna i na razie lykam wapno...a jak bedzie niewystarczalne to zakupie jeszcze magnez.
Wolalabym miec dziecko planowane...chciane...Bo u nas to wszystko tak niespodziewanie i przez przypadek wyszlo i teraz tylko same klotnie :/

• Odpowiedzi 552
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
U nas tez drugi chłopak 🙂 mamy problem z wyborem imienia bo ja w sumie to chyba też cichutko liczyłam na córcie... ☺️
kłótnie to normalne, zwłaszcza u ciężarnych mamy zbyt wiele hormonów i emocji w sobie... mam nadzieję że dzieciątko załagodzi wszystko między Wami!
jak przygotowania do porodu i przyjęcia dziecka?? zaczęłaś już szaleć z zakupami?? mnie naszło ptrzez ostatnie trzy dni 😜 wprawdzie mam prawie wszystko po Szymonie ale jakoś tak chcę kupic coś nowego... wszystko jest takie ładne... ☺️ szukam kołyski, ale nic mi na razie nie wpadło w oko

• Mamusia
Jak masz juz jedno dziecko, to bynajmniej masz wprawe i wiesz co jest potrzebne a co nie 🙂
Ja na razie nie mam nic, a to dlatego ze czekam az jutro ekipa przywiezie mi garderobe do przedpokoju i wtedy zwolnia mi sie szafki w jednym pokoju i bede gdzie miala dawac rzeczy dla malego.
Ale na poczatek odwiedzam ciocie w niedziele od ktorej mam dostac kilka kartonow ciuszkow, lozeczko, wanienke, fotelik do samochodu...no zobaczymy co tam jeszcze ma 🙂 mama ma podobno schowany taki fajny bujaczek, ale to jak dziecko bedzie juz moglo samodzielnie siedziec.
Powoli powoli bedziemy zbierac 🙂 Mysle ze najwiekszy problem bede miala z zakupem wozka, nie wiem czy kupic taki 3 w 1, czy osobno gondole, nosidelko a pozniej spacerowke, jak uwazasz?
Powiedz mi, czy do rodzenia trzeba iec swoja koszule nocna czy daja szpitalna? I czy musze zakupic specjalny proszek do prania ciuszkow dla niemowlat czy mozna prac w normalnym?Jak ty robilas?
Pozdrawiam 🙂

• Mamusia
fajnie, przy pierwszym dziecku jest więcej radochy z kupowania nowych rzeczy. 😁
Myśmy kupili wózek 3in1z tako i byłam z niego zadowolona chociaż okazał się dla nas mało praktyczny bo mały szybko wyrósł z gondoli, spacerówka jest strasznie wielka i mieliśmy ją do roczku,a teraz korzystamy tylko z małego wózka "parasolki" za to nosidełko było ok. Przed kupnem wózka zastanów się jak często będziecie go przewozili samochodem (tu liczy się wygoda wkładania i wyciągania z auta), czy będziesz musiała wnosić gdzieś wózek (waga) no i przede wszystkim w jakim terenie będziesz z niego korzystała bo miejskimi wózkami po lesie nie pojeździsz, a dopiero później wybieraj wygląd 😜 aaa i sprawdź jak w spacerówce rozkłada się siedzonko, to też jest bardzo ważne - maluch szybko zasypia i trzeba łatwo rozciągnąć oparcie. Jeżeli możesz wydać więcej to polecam Ci wózki firmy BREVI są rewelacyjne - nas nie było stać i kupiliśmy TAko... 🥴
ja do porodu miałam swoją koszulę ale to zależy od szpitala w którym będziesz rodziła. Planujesz pójść na szkołę rodzenia??
Jeżeli tak to oni wszystko powiedzą. A no i dość istotne nie kupuj mnóstwa małych ubranek bo i tak tego nie wykorzystasz - maleństwa z reguły bardzo szybko rosną 🙂 nastaw sie bardziej na rozmiar 62 - 68 niż 56 - chyba że lekarz powie Ci że będziesz miała malutkie dzieciątko. Synka urodziłam 3670g i 58cm 🙂

• Mamusia
a co do proszku. Ja do roku czasu prałam wszystko w dzidziusiu lub lovellii, a później stopniowo przechodziłam na persil sensitiv , a teraz piorę w zwykłym arielu. Na początku musisz prać w delikatnych rzeczach bo dzieci dostają wysypki od detergentów, no i niestety wszystko prasować... chociaż to i tak mile wspominam, bo te ubranka są takie małe i śliczne że szybko się z tym uwiniesz 🙂

• Mamusia
😁 😁 Dobre, ja ta "posciel" do wozka juz dawno mam w ulubionych i w przyszlym tyg ja zamawiam. Zobaczylam ja na jakims innym forum u dziewczyn i bardzo mi sie to spodobalo, wiec stwierdzilam ze na zime bedzie w sam raz 🙂
Do szkoly rodzenia planuje pojsc, tzn chcialabym z mezem, tylko on co tydz pracuje inaczej, wiec nie wiem jak to pogodzimy. Juz tak malo sie angazuje, prawie wcale, wiec myslalam ze chociaz w tej szkole rodzenia cos do niego dotrze, ale zobaczymy...mamy jeszcze troszke czasu, a to tylko 3 spotkania podobno, wiec moze do tego czasu cos mu sie w tej pracy unormuje.
Ciuszkow nie zamierzam na poczatek zadnych kupowac. Dostane z dwa kartony wiec z tego pewnie duzo wybiore ( chyba ze bedzie czegos brakowac) a przypuszczam ze jak maly sie urodzi i co chwile bedzie ktos przychodzil, to jeszcze nabedzie cos nowego 🙂
To ja z kolei sie pochwale jaka planuje kupic posciel do lozeczka http://allegro.pl/mamo-tato-6-cz-posciel-haft-90x120-hit-sezonu-i2533946951.html, ale tez jeszcze czekam bo nie wiem jakie to lozeczko ktore dostaniemy jest duze 🙂 do tego myslalam 2 rozki i starczy 🙂
A napisz mi prosze jak to wyglada z tymi formalnosciami po urodzeniu malego, ktore trzeba zalatwic. Najpierw do urzedu, tam nadanie imienia, nadanie nr PESEL. Zaswiadczenie do pracy o urodzeniu ( zeby przejsc na macierzynskie 20 tyg + 4 tyg od tego roku), ubezpieczyc dziecko w pracy, wybrac lekarza, przychodnie, zaswiadczenie o becikowe, i pieniazki z ubezpieczenia grupowego jak ktos mial takie wykupione......cos jeszcze? Do kiedy trzeba zameldowac?i co w jakiej kolejnosci.....

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
a nic stara bieda
znowu praca dom praca dom ale tylko cztery tygodnie i jade na wakacje do francji cale 9 dni paryz desnayland uuuuuuuuuuuuu.............juz nie moge sie doczekac 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃
bede szalala na calego 🤪 🤪 🤪
a co tam u ciebie???? jak malenstwo????

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
hej dziewczynki 🙂
długo mnie nie było ale to ze względu na nawał zajęć. Zrobiliśmy pokoik Szymonowi - nawet przyzwyczaił się i w nim śpi :p wróciłam do pracy i to już zupełny młyn.
SWEETY jak ja Ci zazdroszczę tego Disnaylandu ...;[

• Mamusia
biologiaap2 napisał(a):

A napisz mi prosze jak to wyglada z tymi formalnosciami po urodzeniu malego, ktore trzeba zalatwic. Najpierw do urzedu, tam nadanie imienia, nadanie nr PESEL. Zaswiadczenie do pracy o urodzeniu ( zeby przejsc na macierzynskie 20 tyg + 4 tyg od tego roku), ubezpieczyc dziecko w pracy, wybrac lekarza, przychodnie, zaswiadczenie o becikowe, i pieniazki z ubezpieczenia grupowego jak ktos mial takie wykupione......cos jeszcze? Do kiedy trzeba zameldowac?i co w jakiej kolejnosci.....

więc tak, jak będziesz w szpitalu to dostaniesz do wypełnienia formularz w którym musisz wskazać wybranego lekarza - to trafia do niego i koniec. Gdy Ty będziesz jeszcze w szpitalu to tatuś powinien zgłosić maleństwo w urządziem - czyli sporządzić akt urodzenia. I to jest najważniejszy dokument na podstawie którego załatwiasz całą resztę. na pesel czekasz ok 3 tyg, na becikowe ok 1-2 miesięcy (bo najpierw musisz mieć pesel...;/) a meldunek przy składaniu wniosku o becikowe bo to jeden urząd 🙂
Prawda jest taka, że w każdej instytucji poinformują Cię gdzie masz iść dalej także tym się nie martw 🙂 dopytaj się jeszcze u siebie w gminie jak wygląda sytuacja z dofinansowaniem w pierwszym roku życia dziecka bo wiem, że niektóre gminy płacą jakąs tam kwotę na utrzymanie dziecka( i to nie jest socjalka) zwracają pieniądze na podstawie paragonów i rachunków (ubrania, mleko, pampersy, kosmetyki)

• Mamusia
aga6696 napisał(a):
hej dziewczynki 🙂
długo mnie nie było ale to ze względu na nawał zajęć. Zrobiliśmy pokoik Szymonowi - nawet przyzwyczaił się i w nim śpi :p wróciłam do pracy i to już zupełny młyn.
SWEETY jak ja Ci zazdroszczę tego Disnaylandu ...;[

no wiesz normalnie bym sie tak nie szarpnela ale mam siostre mieszka w wiosce niedaleko disneya a druga strona to taniej wyjdzie mnie dojazd plus disney niz jechac do pl 🤪 🤪 🤪

• Mamusia
Aga : dzieki 🙂 o tym ze czasami zwracaja pieniazki za artykuly dla malego to pierwszy raz slysze, ale sie dowiem 🙂 Fajnie ze maly ma juz swoj pokoik. U mnie ogolnie wszystko ok, poza wiecznymi klotniami z mezem :/ ale maly rosnie, podobno ma ok 880g w 26 tyg, wyniki tez mam w normie, troche zanizone wapno i FT4, ale biore leki wiec ok. Oby tak do konca. A u Ciebie jak?
Sweety : jak tam przygotowania do wakacji? 🙂

• Mamusia
Sweety : najlepiej kupic cos co sprawilo by im obojgu przyjemnosc....to tez zalezy ile pieniazkow chcesz na to przeznaczyc.Jak troszke wiecej to mozna np wykupic im gdzies jakis week w romantycznym miejscu, mozna np zrobic jakas fotoksiazke z niezapomnianymi chwilami z okresu tych 10 lat, mozna kupic im cos fikusnego do sypialni 🙂...napisz jak tam z kosztami u Ciebie to jeszcze nad czym pomysle 😁

• Mamusia
my byliśmy ostatnio na 10 rocznicy ślubu mojego brata i daliśmy im baaardzo nietypowy prezent, ale to dlatego, że mieliśmy takie możliwości i wiedziałam że będą z niego zadowoleni 🙂
mój mąż poluje więc dostali... ustrzelonego dzika 😁
prezent był oryginalny i trafiony, a to najważniejsze 🙂 i tak jak mówi biologiaap dostali sporo właśnie takich "klimatycznych prezentów" w stylu obraz do sypialni, fotoksiążkę a i kasę też dawano.

• Mamusia
jesli chodzi o kase to mamy dosc ladna sumke odlozona na ten urlop
odpada bo oni maja pelno kasy i jezdza gdzie chca a w chwili obecnej to remontuja dom bo nie dawno kupili i ciagle cos jest do zrobienia
co do zdiec to nie trafiony pomysl bo gabrysia jest plastykiem fotografem
ma i obrazy i zdiecia
dodatkowo jest problem trafic w ich gust sa bardzo wybredni :/

• Mamusia
no i fajnie 🙂 ja bym się ucieszyła gdyby ktoś mnie wyręczył w robieniu obiadku :p
9 dni to odpoczniecie, albo poodwiedzacie wszystkich dookoła 🙂 po zdjęciu wnioskuję że macie już maluszka? jak zniesie podróż? my podróżujemy z nim na dłuższych trasach tylko w nocy, bo w dzień chyba nerwowo bym nie wytrzymała... ;/

• Mamusia
ja z malym podrozuje odkad skonczyl trzy miesiace
jezdzimy do polski jak mial piec miesiecy i twardo pokonuje znami 1200 kilometrow nie mamy z nim zadnego problemu
czasem pomarudzi ale nie jest to bardzo uciazliwe
jest kochanym urwiskiem i jak na dziecko dwu letnie czasem za spokojne 😁 😁 😁
zycze kazdemu takiego dziecka 😘 😘 😘

• 5 tygodnie później...
  • Mamusia
hej 🙂
urodziłam 29 października o 13.30.
Pawełek ważył 3510g i mierzył 56cm. Poród nie należał do przyjemnych ale można było przeżyć. W sumie męczyłam się dokładnie godzinę. Trafiłam na super położna i Tobie też takiej życzę! Od atmosfery na porodówce naprawdę wiele zależy (mogę coś powiedzieć bo mam dwa porody za sobą). Teraz muszę jeszcze dojść do siebie - nie powiem żeby było kolorowo... krocze boli, można skonać ale byle do przodu!
A Ty jak się czujesz?? Jak końcówka?? Dużo przybrałaś??
Pozdrawiamy! 😘