Skocz do zawartości

lipiec 2013 :)))) | Forum o ciąży

happywife

Rekomendowane odpowiedzi

Daga - 😮 😮 nie wydaje mi się, że każdy może pracować w przedszkolu 🤢 Szczegolnie w państwowych - tam są częste kontrole, szkolenia itd. nie ma opcji, żeby ktoś bez papierów wychowywał dzieci 🤢 Chyba, że jako pomoc - bo ta druga osoba na zmianie nie musi mieć mgr z pedagogiki, ale ona nigdy nie zostaje na długo sama z dziećmi, przynajmniej nie powinna.

• Odpowiedzi 4,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Dziewczyny wróciłam ze szpitala . Taki charmider że masakra . lekarz powiedział że szyjka zamknięta ale jest duzy nacisk główki na szyjke i że się pcha . i kazał się położyć na oddziale . Ale tam tyle kobiet że dostawiają łóżka do sal i zastanawiam się czy nie lepiej poczekac do 15stej na moją lekarke która zbada mnie napewno bardziej dokładnie i wtedy zdecydowac ?

• Mamusia
Jagoda80 napisał(a):
Ola - jeśli już nic się nie dzieje, ja bym poczekała na swoejgo lekarza do tej 15stej. A ona pracuje w tym szpitalu?

tak pracuje , ale jak byłam to akurat operowała . o 15 będzie już u siebie w gabinecie ( w tym do ktorego chodze cała ciaze co prawda prywatnie ale jednak ) A te plamki były tylko raz na papierze , teraz już nic się nie dzieje . Jedynie to co ten lekarz powiedział że główka pcha ale przecież dzidzia cosraz większa więc to normalne że naciska .

Więc masz racje , poczekam na moją lekarke :*

• Mamusia
hej Mamuśki!!!
Ja trochę od rana prasuje i kompletuję wyprawkę do szpitala. Jak ja bym chciała mieć już swojego Robaczka przy sobie. Normalnie doczekać się nie mogę. 🙂
Miłego dnia!!! 🙂

daga19902 napisał(a):
jagoda podalam przyklad swojej tesciowej ona pracowala na kuchni a nagle zajmuje sie dziecmi ma grupke 20osobowa i jest sama z nimi wiec co przedszkole to inne wymagania i zasady wnioskuje

zasady ustala MEN i ja gdybym była rodzicem i dowiedziala się, że zajmuje się moim dzieckiem osoba bez wyksztalcenia kierunkowego to myslę, że przedszkole mialoby spore problemy. To o czym piszesz wydaje mi sie bezprawiem. Dopytam siostrę. Wiadomo, że wszędzie się oszukuje i nie każde oszustwo jest wykrywane, ale to nie znaczy, że wolno dopuszczać do pracy z dziećmi kogoś, kto nie ma takiego przygotowania.

• Mamusia
hej Mamusie!!!
alez fajny dziś dzień, byłam sobie na fitnessach, standardowo, potem na rynku po rzodkiewki i jabłka, bo bez nich żyć nie mogę, i tak mnie naszła sałata z jogurtem szczypiorkiem i octem jabłkowym, że właśnie skończyłam całą jej miskę 😉 zresztą, choć zawsze jadłam duuże ilości warzyw i owoców i to codziennie, w ciąży mam na nie wzmożony apetyt 🙂 kilka razy dziennie wcinam rzodkiewki, jabłka, banany, kiwi, pomidory....

Ola: dobrze, że byłaś się skontrolować, jestem ciekawa co Twoja lekarka powie po bad., ale oszczędzaj się, leż teraz...
Daga: ja pracuję z dzieciakami w instytucji państwowej, podlegamy pod Urząd Miasta i u nas nikt nie jest bez mgr, wszyscy muszą mieć, tak mówią ustawy i mamy kontrole różne, więc jakim cudem Twoja teściowa bez studiów zajmuje się dziećmi/??? chyba, że to jest prywatne przedszkole?? i wiadomo, że nie jest tak wszędzie, ale zawsze jakaś pani opiekunka,czy w szkole nauczycielka się znajdzie, co się nie nadaje do pracy z dziećmi!!! ja pamiętam, że w I kl. podstawówki dostałam linijką po rękach na środku przed całą klasą, bo razem z koleżanką i kolegą uciekliśmy z pierwszych 5 min lekcji w Dzień Wagarowicza!!! i to wtedy było dozwolone.....trzeba reagować na nadużycia i przemoc fizyczna i psychiczną, bez dwóch zdań, ale z drugiej str. nie panikować, i tak te nasze brzdące pójdą dalej do szkół iw szeroki świat, więc muszą się uczyć, że nie jest bajkowo... 😞

• Mamusia
a co do "papierów" do pracy z dziećmi, ja bezustannie podnoszę kwalifikacje i za godzinę jadę do mojej "szkoły" na zajęcia, a po nich jeszcze szkoła rodzenia, więc dziś szkoleniowo znów 😉 jutro zresztą też...

• Mamusia
Kochane dzwoniłam do mojej lekarki , mówi ze mam lezec i sie obserwowac chyba e chce to moge sie połozyc w szpitalu. jesli by sie znow krew pojawiła to nie zwłocznie do szpitala . Jednak nie wołała mnie na badanie

• Mamusia
to jest oddzial przedszkolny panstwowy zatrudniona jest na umowe corka wlasnicielki z wychowanie pedagogicznym a i tak jej ciagle niema wiec moja tesciowa zajmuje sie dziecmi a gdy katrola to wiadomo corka jest wiec przepisy lamie sie jak tylko mozna ale ok koniec tematu bo widze ze wrze na forum monia mi tez napisala ze wszysto ok i potem sie odezwie ola to lez i odpoczywaj 🙂

• Mamusia
Mam pytanko.
Mam zamiar karmić piersią i zrobię wszystko, żeby móc karmić jak najdłużej. A co z podawaniem herbatek czy np. wody do picia? Kiedy dziecku podać? Jak np, jest mega upał, to tylko jedzie się na mleku czy można wodę dać do picia? 🙂

• Mamusia
jasne ze mozna podac cos do pica mowie o wodzie lub herbatce niema zadnych przeciw wskazan ja dez zamierzam karmic piersia teraz ile sie da przyznam ze w pierwszej ciay nikole karmilam do 4miesiaca a potem zrezygnowalam stracilam jakos motywacje bo sie nienajadala plakala a pozatym chodzilam do szkoly zaocznie i denerwowalo mnie to sciaganie pokarmu teraz sie juz tak latwo niepoddam 🙂

• Mamusia
Świetny temat Justyna. Na pewno w trakcie sama zweryfikujesz czy Bąbelek będzie potrzebował dopajania wodą lub herbatką. Wczoraj położna mówiła, że jeśli dziecko domaga się piersi a possie tylko trochę to znaczy że nie jest głodne tylko było spragnione. Podobno są dwa rodzaje mleka, to na początku jest chude do zaspokojenia pragnienia (czyli picie po prostu) a dopiero mleko z głębszych partii to te właściwe, pełnowartościowe jedzenie.
Chętnie posłucham wypowiedzi doświadczonych matek i ich rad, bo suche fakty to jedno ale doświadczenie to drugie.

Super że u Moniki w porządku 🙂

Co do przedszkoli i żłobków to nic się nie zmieni póki nie będą porządne kontrole i nie będzie się przyjmowało pań znajomych lub z rodziny, a szara rzeczywistość pokazuje, że rzadko kiedy pracują kobiety z powołania które się starają i kochają to co robią. Trzeba mieć koneksje a nie kwalifikacje i tak jak Karolina ciągle się doszkalać... Niestety...

• Mamusia
Hej odzywam się 😉 córka zabrała laptopa

do dziadków i tak jakoś dziwnie mi się pisze z tableta 🙃 z małym wszystko ok wazy 1999 (2 kg) 🤪 super kolejna ważna wiadomość że hipotrofii nie ma
Wywnioskowali że termin porodu mam na 15 .07 a nie jak pierwotnie na 5.07 i tym sposobem dali nam spokój podróż była męcząca ale najważniejsze że z małym wszystko ok przemaglowali mnie tam trochę ale co tam

• Mamusia
Monika świetnie ze z Twoim Adasiem wszystko dobrze:*
Ja mam nakazane do porodu nie za wiele wstawać z łózka ...- cudownie

Zastanawiam się o co chodzi z tym silny naciskiem główki dziecka na szyjke ? co to znaczy ?

Hej Mamuśki,

jejku, Ola, gdybym ja miałam teraz nakazane leżenie to nie wiem co by było 🤢 😮 😲

Wczoraj mieliśmy taki maraton, że też miałam obawy, czy się coś nie podzieje 😞
Szafe zamówilismy na 20 min przed zamknięciem sklepu, a kibel, wymienialismy o 20.45 w obi OBI, bo pierwszy ktory kupilismy okazal sie za szeroki w jednym miejscu, jednym jedynym ktorego nie mierzylismy 😠 i teraz mamy 2 kible póki co.
Dziś rozliczenie remontu, jutro pierwsze sprzatanie.
Strasznie denerwuje mnie to, że chcę iść szybciej, nie mogę, chce coś podniesc, nie mogę, chcę coś zrobić szybko, a robię wolno 😠

Za to spałam jak suseł.
A dziś dla odmiany mamy 18stkę sasiada pod nami i juz uprzedzil, ze bedzie glosno. bomba, jakby nie mogl jej robic za 2 tyg jak nas juz tu nie bedzie.

• Mamusia
Nom leże . ale martwie się strasznie 😞 chciałabym żeby wszystko było dobrzea tu non stop coś . Leż i obsesyjnie obserwuje ruchy małego , a jak je obserwuje to jest ich mniej - pewnie przez stres i tak w kółko 😞

• Mamusia
witajcie!
tak sobie z moim kotem odpoczywamy w ten deszczowy dzionek po kilkugodzinnym spotkaniu w pracy....zaraz może jakaś kawka i do papierów się zabieram, coć motywacja obniżona 🤢 mąż na służbie, a koleżanka przełożyła spotkanie na jutro, więc samotny dzień, ups, w towarzystwie kota i dzidzi 😉
z ciekawostek ze szkoły rodzenia wczoraj mieliśmy spotkanie poświęcone karmieniu piersią, położna jest wręcz fanatyczką przystawiania do piersi (jest krajowym konsultantem laktacyjnym), więc sporo cennych wskazówek i info nam podała. No i wrsztatowo ćwiczyliśmy przystawianie do piersi z lalkami noworodków i sztuczną piersią 🙂 a potem pozycje karmienia 🙂 fajnie było, aż teraz nie mogę się doczekać, gdy nareszcie naszą Maleńką utulę !!!

Monika: a widzisz, nie odwiedzę Cię i dobrze!!!! dzidzia duża się okazała!!! a pytałaś o poród, gdzie będzie??
Ola: nie wiem, czy lubisz leżeć, czy nie (bo ja nie!!!), ale jeśli ma to pomóc, to koniecznie odpoczywaj!!![color=orange][/color] pewnie tak jest, gdy skupiamy się na obserwacji ruchów, to mamy juz inne spostrzeżenia... pisz na bieżąco jak się czujesz!
Jagoda: pięknie, pięknie remontu już końcówka 🙂

• Mamusia
Karolla napisał(a):
witajcie!

Ola: nie wiem, czy lubisz leżeć, czy nie (bo ja nie!!!), ale jeśli ma to pomóc, to koniecznie odpoczywaj!!![color=orange][/color] pewnie tak jest, gdy skupiamy się na obserwacji ruchów, to mamy juz inne spostrzeżenia... pisz na bieżąco jak się czujesz!
Jagoda: pięknie, pięknie remontu już końcówka 🙂

Kochana nie nawidzę leżeć . Ale co zrobić jak każą to mus . Czytałam w internecie że ten nacisk to normalny objaw ale tuż przed porodem . A mi przeciez jeszcze ponad 7 tygodni zostało ...