Skocz do zawartości

urlop macierzynski po nowemu | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hejka!
Czy ktos tu z obecnych orientuje sie czy macierzynski po nowemu (roczny urlop) "wszedl w życie"?
Termin mam na lipiec, czyli zgodnie z tymco wyczytalam wpadam na ten roczny .... ale jest zapis ze 14 dni przed terminem porodu należy sie okreslic aby otrzymac przez ten rok 80% pensji .... czyli ja musialabym zglosic to do ZUS w lipcu??
\pogubilam sie juz z tym ... moze ktos cos wiecej na ten temat wie??

• Mamusia
Hej dziewczyny!
Ja rodzę w maju i ten temacik bardzo mnie uszczęśliwi 🙂 🙂 🙂 🙂
Mam inne wiadomości: Kobiety które urodzą przed 1 września będą pobierały normalnie zasiłek przez pół roku w wys 100%, a nast - jeśli się zdecydują- przez kolejne pół roku w wys 60 %

• Mamusia
nic jeszcze nie uchwalone ...
ja niestety się nie załapię 😞 mam termin na 06 lutego 2013r. a wg zapowiedzi premiera i wyliczeń zainteresowanych załapią się tylko mamusie, które urodzą po 17 marca 2013r.
od listopada można składać podpisy pod petycją jednej z mam 🙂

http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=9080

założenia są takie, że jeśli od razu zgłosimy chęć rocznego rodzicielskiego (bo i tatusiów to też dotyczy) to tak jak pisała BettyPe ... przez pierwsze pól roku dostaniemy zasiłek 100% a potem 60% ... dopuszczają też opcję, że jeśli pójdziemy najpierw na 24 tygodniowy macierzyński dostaniemy po staremu zasiłek 80% i po złożeniu deklaracji o przedłużeniu to w 2 części też będzie płatny 80% zasiłku macierzyńskiego 🙂

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
ale skoro ustawa wchodzi od 1 wrzesnia a masz termin na lipiec tak jak ja to znaczy ze i tak bedziesz musiala najpierw pobrac macierzynski podstawowy na kwote 100% a 2 tyg przed zakonczeniem kiedy to juz zacznie sie wrzesnien to bedzie 60 %
kobiety te ktore urodza we wrzesniu beda mialy wybor kochane czy chca tak jak my czylli 100% potem 60% czy przez caly okres 80% i napewno beda wypierac te 80% te ktore urodza przed 1 wrzesnia niestety ale 100% potem 60% nie mamy wyboru 😞

• 5 miesiące później...
  • Mamusia
Dziewczyny chciałam Wam ładnie sprecyzować: tak jak napisała marietta12: wszystkie mamusie, które urodzą przed 1 września automatycznie rozpoczynają "po staremu" półroczny urlop macierzyński płatny 100%, ale mają prawo dobrać kolejne pół roku tylko że płatne 60%. Mamy rodzące po 1 września 2013 mają prawo wyboru i tak mogą zdecydować, czy chcą urlop roczny w całości płatny 80% lub roczny urlop płatny najpierw 100%, a później 60%. Taką decyzję należy podjąć na 2 tygodnie przed planowaną datą porodu i złożyć odpowiednią deklarację 🙂 🙂 🙂