Skocz do zawartości

Przyszłe Mamy z Łodzi | Forum o ciąży

olamat

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dzięki za cieplutkie przyjęcie 😉

Ja na razie ze wzgledu na 18 tydz jeszcze nie mysle o tym, ale moja siostra, która jest w ciąży a właściwie to wczoraj poszła do szpitala na szterlinga bo termin jej porodu właśnie minął i oczekuje na swojego synka 😉 mówiła mi, że ponoć nivea uczula, ale jak kiedyś patrzyłam na kosmetyki dla dzieci to nivea ma szeroki wybór i dość przystępną cenę. Moim zdaniem każdy maluszek bedzie inny i trzeba będzie wypróbować jednemu sie nada a drugiemu nie. Jesli o mnie chodzi to jak bedę coś wiedzieć ciekawego dam znać.

• Odpowiedzi 820
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
😉
Ja i mój mąż bardzo chcemy synka, nawet jak nie byłam w ciąży to już to wiedzieliśmy 😉 i byc może się uda wogóle nie wymiotowałam a na mdłości wystarczyło,że chwile głębiej pooddychałam i przechodziło. Jeśi chodzi o spanie to zawsze byłam śpiochem, więc tu się nic nie zmieniło. Przedewszystkim nie ciągnie mnie do słodyczy a to dobry znak jak chcemy miec synka. Ogólnie ja czuje się super w ciąży i chyba każda mamusia tak łagodnie chciała by przez ten pierwszy okres przejść 😉

• Mamusia
Ja niestety początkowego okresu nie wpominam zbyt dobrze. Miałam mdłości do końca 4 miesiąca, tragedia, jak sobie o tym przypomnę. Drażniły mnie wszelkiego rodzaju zapachy, a w szczególności damskie perfumy. Jak skonczyły się mdłości to zaczęła się mega zgaga i trwa po dziś dzień. Takie uroki 🙂
Jeśli chodzi o jedzenie, to miałam mieszane zachcianki. Raz zajadałam się kwaśną kapustą, innym razem czekoladą. Ale chyba bardziej mam ochotę na słodkie i na mięsko i wędliny.

Co do kosmetyków to ja wybieram zdecydowanie Nivea. Ja słyszałam, że Johnson&Johnson uczula. Ile mam tyle opini.

• Mamusia
Hej dziewczyny
Kruszyno ja tez mialam lekkie poczatki(na szczescie) 😉 A jak uwielbialam slodycze, tak mialam do nich wstret, takze to chyba jakis kolejny zabobon jesli chodzi o plec i zachcianki 😉

Olamat ja tez mam straszliwa zgage, mialam juz przed ciaza ale taka jaka mam teraz...nic tylko plakac...:/

Co do kosmetykow... to moja matula i macocha mydelka uzywaja Johnson'a a do pupci krem Linomag
Ale mysle podobnie jak wy ile mam tyle opini, poza tym kazde dziecko ma inna skore i kazdego uczula( o ile uczula) cos innego 😉
A jak tam w ogole Wasze brzuszki? nadal twarde? Ja odczuwam juz lekka poprawe.
My dzisiaj jestesmy po usg i sie ciesze bo Zuza nadrobila wielkoscia i waga, wazy juz 1450!!!

• Mamusia
Slivusia sliczna waga Zuzy, gratuluję. JA dam znac w poniedziałek ile moja przytyła. Kopniaki są coraz mocniejsze, więc mam nadzieję, że też będzie ok 1,5 kg.

Krem do pupki to kupię sudokrem, cała moja rodzina (kuzyni) smarowała maluchy i sobie chwalą.

• Mamusia
Silvusia wow!! Spora już ta Twoja Niunia! Ciekawe jak moja... idę za 2 tygodnie dopiero na usg i się martwie czy podgoniła.

Moje początki ciąży były koszmarne, wymioty i mdłości cale dnie aż do 4,5 miesiąca. Mnie zgaga nie dopadła póki co, słyszałam, że jak jest zgaga w ciąży to dziecko bedzie włochate, moja będzie łysa wygląda na to :laugh:

Mój brzuszek stawia się nadal, jak troszkę pochodzę albo Mała bardzo szaleje.

Wczoraj wzięłam się za pranie ciuszków tych które dostałam, narazie 1/3 wyprałam w płatkach mydlanych (ciuszki wyglądaja jak nowe), w lutym wypiore jeszcze raz w proszku dla dzieci i poprasuje.

• Mamusia
Olamat sudokrem tez jest dobry ale cena gorsza 🙂
wasze niunie tez napewno juz duze...
Esia ja tam nie wierze w zabobony ale nie obrazilabym sie gdyby miala miec duzo wlosow pomijajac takie miejsca jak plecy itp. hehe 🙂
Moj tez sie co jakis czas stawia np. jak wchodze na 3 pietro ale ogolnie jest lepiej.
Szuflada juz pewnie pelna ciuszkow, ja w domu nie mam jeszcze ani jednego... ale tez juz musze zaczac odbierac zeby poprac i takie tam 🙂

• Mamusia
Dziewczyny czy miałyście robione badanie GBS, albo będzie mialy? Pierwszy raz uslyszłam o tym od mojej koleżanki, ktora lada dzien będzie rodzic i postanowiłam poszperacw necie. To co znalazłam mnie przeraziło! Wklejam Wam artykuł, który znalazlam, wytłuściłam to co mnie najbardziej przeraziło!!

Nowe badania wykonane przez naukowców z The University of Texas Medical School w Houston mogą pomóc ekspertom zadecydować czy kontynuować obecnie stosowaną praktykę ponownego badania kobiet w drugiej ciąży w kierunku infekcji bakteryjnej wywołanej streptokokami grupy B w przypadku, gdy poprzednie testy okazały się być pozytywne.

Streptokoki grupy B (GBS – Group B Streptococcus) wywołują rodzaj infekcji bakteryjnej, która jest nieszkodliwa dla nosiciela ale w niektórych przypadkach może być śmiertelna dla noworodka przechodzącego przy narodzinach przez kanał rodny matki. GBS są obecne w pochwie i końcowych odcinkach jelit u 10-30% dorosłych kobiet. GBS nie jest chorobą przenoszoną płciowo – kobiety, u których stwierdzono GBS określa się terminem „skolonizowane”

Wyniki badań opublikowane 1 sierpnia 2008 w Obstetrics and Gynecology zawierają dane dotyczące ponad 5000 kobiet zamieszkujących na obszarze Houston, które urodziły dzieci w latach 2003-2004. Spośród tych kobiet 418 rodziło w sposób naturalny swoje drugie lub kolejne dziecko i wynik testu na GBS był w przypadku tych kobiet pozytywny. Na podstawie tych badań stwierdzono, że ryzyko nosicielstwa GBS u tych kobiet podczas drugiej ciąży wynosiło 53%. Dalsze badania prowadzi się w celu stwierdzenia dlaczego niektóre kobiety są kolonizowane przez GBS a niektóre nie.

Obecne wytyczne CDC (Centers for Disease Control and Prevention) i ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) określają, że ponieważ kolonizacja bakteriami jest różna w kolejnych ciążach to kobiety powinny być badane podczas każdej z ciąż. Przeprowadzane badanie miało przedstawić wyniki dotyczące opłacalności każdorazowego badania kobiet w ciąży.

Chociaż GBS nie są szkodliwe dla matki, mogą być zabójcze dla dziecka, które przyszło na świat w sposób naturalny. Objawy występują zazwyczaj w kilka godzin po urodzeniu. Mogą to być trudności z oddychaniem, problemy z sercem, nerkami i układem pokarmowym, ciśnieniem krwi, a także sepsa, zapalenie płuc czy opon mózgowych. Niektórymi z czynników, które zwiększają ryzyko przeniesienia GBS z matki na dziecko są poród przed 37 tygodniem ciąży, przerwanie błony owodniowej 18 godzin przed porodem, gorączka porodowa, infekcje układu moczowego podczas ciąży spowodowane przez GBS oraz poprzednie dziecko z GBS. CDC zaleca badanie w kierunku GBS wszystkich kobiet ciężarnych. Badanie (w postaci pobrania wymazu) jest wykonywane pomiędzy 35 a 37 tygodniem ciąży. Jeśli wynik przyszłej matki jest pozytywny podaje się jej dożylnie antybiotyki podczas porodu by chronić noworodka.

Według CDC jedno na 100-200 niemowląt, których matki są nosicielami streptokoków grupy B, bez antybiotyków będą miały oznaki infekcji GBS.
Jeśli nie ma danych odnośnie nosicielstwa GBS u matki w momencie porodu zaleca się podawanie dożylnie antybiotyków, a proponowanym antybiotykiem jest penicylina.

Źródło: EurekAlert

dodam tylko, że badanie jest zalecane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne
Więcej o tym na stronie:

http://www...ask=view&id=15&Itemid=28

• Mamusia
Witajcie 🙂
Jak się spało? Moja Mała całą noc szalała 🙂 Jeja tak się rozpycha, aż mi skóry brakuje. Mój brzucho stanął w miejscu nie rośnie coś ostatnio... Ile macie cm na wysokości pępka? Ja mam 96 cm.

Olamat nie słyszałam o czymś takim jak GBS. Muszę też podpytać na wizycie.

Udanego dnia 🙂

• Mamusia
Hej Esia 🙂
Ja mam rowniutko 90cm.
Ale jestem podekscytowana, dzisiaj jedziemy kupic wozek, przyszly dostawy do slonia 🙂
Dziewczyny a jak wy stoicie z wyprawka? my powoli zaczynamy zakupy bo boimy sie, ze jak zostawimy wszystko na koniec to nie podolamy finansowo...

• Mamusia
Zazdroszcze Ci Silvusia 🙂 Wózek tylko kupujesz czy coś jeszcze?
Ja składam i przekładam po 10 razy ciuszki dla Amelki, jeszcze 2 pralki zostały, ufff...
Też bierzemy się ostro za wyprawkę, ja się boję, że nie daj Boże szpital mi wyskoczy to co wtedy, mąż sam nie da rady jak to chłop :P Listę zrobiłam, ale pewnie i tak wzystkiego nie spisałam.

• Mamusia
Wózek i wypełnienie.
Też mam obawy związane ze szpitalem, a mąż to jest przerażony 🙂 pocieszam go, że w razie czego moja matula wszystko kupi 🙂 wie co potrzeba, gust mamy podobny, więc problemu by nie było.
Jak czytam sobie co jakiś czas forum rodze w marcu i tam kobitki piszą, że mają to czy tamto to mężulek aż się biały robi z przerażenia:laugh:
Też zrobiłam listę, tzn. spisałam z neta 🙂
Kilka dni temu zamówiłam na allegro poszewkę z ochraniaczem, także najgorsze będzie za nami 🙂 Jeszcze tylko łóżeczko z takich poważniejszych zakupów zostanie, ale mamy wybrane, więc gdyby coś... to da sobie radę 🙂

• Mamusia
My tutaj zdani jesteśmy na siebie... Łóżeczko i komódkę robi dziadziuś, wózek dostajemy po chrześniaku męża, nosidełko mamy, wanienkę też. Zostają pościele, ręczniki, kocyki, ubranka na wyjście, kosmetyki i inne mniejsze rzeczy (których troszkę jest).
Pochwal się wózeczkiem jak wrócisz 🙂