Skocz do zawartości

Stycznióweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
kolo177 napisał(a):
jak bym mieszkała za granicą i bym miała dziecko to nie wyobrażam sobie że ony mówiłoby tylko w języku tamtego narodu 🤪 i nawet rodzina z polski nie mogłaby z nim porozmawiać...

i my wlasnie mamy problem z ukrainskim. M nie chce mowic z mala po ukrainsku, bo mowi, ze mu jest ciezko tak sie przestawiac - ze mna po polku a z nia po ukrainku. a przeciez Kaya musi umiec tez ukrainski jezyk 🤨

• Odpowiedzi 25,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kasia_m

2553

• kolo177_m

2993

• HONORATKA_m

2177

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Izabela napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Blue napisał(a):
Nusiak a Ty już mówisz do Marylki po angielsku? A Ty Iza po niemiecku? ciekawi mnie to jak zamierzacie wychować dzieci? bo np. moja ciotka z synem wyjechała do USA jak był malutki i on w sumie nie zna polskiego już 🙂 zapomniał, wplata pełno angielskich słów, między polskie.

mój kuzyn mieszka od bardzo dawna w niemczech i ma chyba 4 letnią córkę (albo 3) i Ona mówi ładnie po polsku i niemiecku 🙂

pewnie dlatego, bo w domu uzywaja polskiego,a mala w przedszkolu uczy sie niemieckiego 🙂

no dokładnie 🙂 bo i mój kuzyn i jego żona są Polakami 🙂 na początku mówili do niej w dwóch językach a teraz w domu rozmawiają tylko po polsku a jak Leticia jest w przedszkolu to używa niemieckiego 🙂

• Mamusie
kasiak napisał(a):
kolo177 napisał(a):
jak bym mieszkała za granicą i bym miała dziecko to nie wyobrażam sobie że ony mówiłoby tylko w języku tamtego narodu 🤪 i nawet rodzina z polski nie mogłaby z nim porozmawiać...

i my wlasnie mamy problem z ukrainskim. M nie chce mowic z mala po ukrainsku, bo mowi, ze mu jest ciezko tak sie przestawiac - ze mna po polku a z nia po ukrainku. a przeciez Kaya musi umiec tez ukrainski jezyk 🤨

Twój mąż jest z Ukrainy?
a gdzie mieszkacie?

• Mamusie
Izabela napisał(a):
Kasiak,,, my od poczatku musimy uczyc podstawowych slow w niem, Mamy duzo znajomych niemcow,wiec klarcia musi cos niecos rozumiec albo odpowiedziec ...

niby tak, ale ja boje sie sama uczyc ja angielskiego. my polacy mamy taki silny akcent...
zreszta angole, z ktorymi rozmawialam potwierdzaja to, co mowilam - nauczy sie - bajki tez jej wlaczam z ang. telewizji 🙂 zreszta bardzo lubi sluchac tego jezyka, bo jak gdzies z nia pojde np. do banku, to zawsze tak sie wsluchuje, az sie wszyscy z niej smieja 🤪
tak moj M jest z Ukrainy 🙂 a mieszkamy w uk

• Mamusie
kasiak napisał(a):
Izabela napisał(a):
Kasiak,,, my od poczatku musimy uczyc podstawowych slow w niem, Mamy duzo znajomych niemcow,wiec klarcia musi cos niecos rozumiec albo odpowiedziec ...

niby tak, ale ja boje sie sama uczyc ja angielskiego. my polacy mamy taki silny akcent...
zreszta angole, z ktorymi rozmawialam potwierdzaja to, co mowilam - nauczy sie - bajki tez jej wlaczam z ang. telewizji 🙂 zreszta bardzo lubi sluchac tego jezyka, bo jak gdzies z nia pojde np. do banku, to zawsze tak sie wsluchuje, az sie wszyscy z niej smieja 🤪
tak moj M jest z Ukrainy 🙂 a mieszkamy w uk

o kurcze 🙂 to fajnie 🙂 będzie znała 3 języki 🙂

• Mamusie
hej 🙂widze że tu już gwarno od rana 😁
Blue zrobilam Soni te naleśniki naprawde pycha wyszly 🙂ale ona oczywiście sie dlawiła 🥴i tak jak ostatnio kupiłam jej te chrupki kręcone co Judytka jadla (na zdjęciu)i też sie dlawiła 🥴
no nie wiem co z Nią a raczej Jej przełykiem 😲....
u nas nawet pogoda w miare zaraz jak wstanie to idziemy na spacerek 😆miłego dnia 😘

• Mamusie
Jadę do H&M zaraz moje karty wymienić.
Aga dla takiego dziecka dobrze że zna 2 lub 3 języki.
Mój kuzyn pracując we Włoszech poznał Rumunkę urodziła im się córa i mieszkali we Włoszech mała zna Włoski bo tak tam rozmawiali ale też polski i rumuński a teraz w polskim przedszkolu doszedł jej Angielski i Francesca bardzo dobrze i płynnie rozmawia, śpiewa i liczy w czterech językach, polskim, włoskim, rumuńskim i teraz angielskim. A ma 6lat obecnie.

Asia napisał(a):
hej 🙂widze że tu już gwarno od rana 😁
Blue zrobilam Soni te naleśniki naprawde pycha wyszly 🙂ale ona oczywiście sie dlawiła 🥴i tak jak ostatnio kupiłam jej te chrupki kręcone co Judytka jadla (na zdjęciu)i też sie dlawiła 🥴
no nie wiem co z Nią a raczej Jej przełykiem 😲....
u nas nawet pogoda w miare zaraz jak wstanie to idziemy na spacerek 😆miłego dnia 😘

To mleko modyf., daje taki inny posmak 🙂 mi osobiście to ciasto bardzo smakuje. A może ona nie wie, że trzeba dobrze przeżuć i połknąć tylko od razu połyka?

Blue u nas tak jak u Femki. Glownie po polsku ale bajki po angielsku i ksiazeczki tez czytam jej po angielsku 🙂 ja na szczescie nie mam silnie polskiego akcentu 😜 uczylam sie angielskiego od najlepszych 😜 😉

nusia27 napisał(a):
Blue u nas tak jak u Femki. Glownie po polsku ale bajki po angielsku i ksiazeczki tez czytam jej po angielsku 🙂 ja na szczescie nie mam silnie polskiego akcentu 😜 uczylam sie angielskiego od najlepszych 😜 😉

To nas też naucz 😁 mój jak zaczyna gadać po angielsku to ciężko rozpoznać czy to polak czy angol, niemcy myśleli, że on przyjechał z ameryki 😁 i jak chce to gada identycznie jak Mariusz Max Kolonko haha sikam z tego 😜 a angielskiego się nauczył przez grę z uczestnikami z różnych krajów, bo grali i rozmawiali.

• Mamusie
Blue napisał(a):
nusia27 napisał(a):

To nas też naucz 😁 mój jak zaczyna gadać po angielsku to ciężko rozpoznać czy to polak czy angol, niemcy myśleli, że on przyjechał z ameryki 😁 i jak chce to gada identycznie jak Mariusz Max Kolonko haha sikam z tego 😜 a angielskiego się nauczył przez grę z uczestnikami z różnych krajów, bo grali i rozmawiali.

widzisz, gry kształcą 🤪

znaie dziewczyny jakies programy do obrobki i pisania na zdjeciach ?

porobilam klaruni foty i robie kartki swiateczne .....przez picasa nie idzie mi podpisywac jakbym chciala, nie mam polskich znakow,a skopiowany wpis mi nie wchodzi

• Mamusie
Izabela napisał(a):

porobilam klaruni foty i robie kartki swiateczne .....przez picasa nie idzie mi podpisywac jakbym chciala, nie mam polskich znakow,a skopiowany wpis mi nie wchodzi
niestety nie pomogę 😞

• Mamusie
Izabela napisał(a):

Izuś tutaj 🙂 http://www.dobreprogramy.pl/Ashampoo-Photo-Commander,Program,Windows,12977.html sama korzystam z tego programu jak coś z zdjęciami robię