Skocz do zawartości

Stycznióweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 25,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kasia_m

2553

• kolo177_m

2993

• HONORATKA_m

2177

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

To bez zębów zostały chyba tylko Anastazja, Laura, Majka i Judytka? no i Bartek 😁 ktoś jeszcze? moja ma tylko białą plamkę, ale na coś szybkiego to się nie zapowiada 😜

Blue napisał(a):
To bez zębów zostały chyba tylko Anastazja, Laura, Majka i Judytka? no i Bartek 😁 ktoś jeszcze? moja ma tylko białą plamkę, ale na coś szybkiego to się nie zapowiada 😜

Blue u nas nawet plamek nie było białych a już są zęby

SmoczaMama napisał(a):
Blue napisał(a):

No u większości nie było 🙂 tylko Justyna kiedyś pisała, że Maja miała później biały pkt,. który przerodził się w zęba a ona tą plamkę ma od ponad tygodnia i nic.. jedynie wszystko gryzie co znajdzie w zasięgu buzi po tej stronie, gdzie to ma i się stała okropna od tego momentu, nie chce spać na wieczór i po nocy budzi się z płaczem albo marudzi. Jest napisane o tej plamce, ale ona nie ma spuchniętych dziąseł..

Znalazłam coś takiego: "OBJAWY:

u większości dzieci ząbkowanie przebiega prawidłowo, bez patologicznych objawów klinicznych

nasilone ślinienie i ssanie palców pojawia się około 3-4 miesiąca życia; jest to jednocześnie okres wzmożonej stymulacji wydzielania śliny na drodze ręce-usta,

na obrzękniętym dziąśle, nad obszarem wyrzynającego się zęba, może się pojawić niewielka czerwona lub biała plamka,

czasami pojawia się niewielki stan zapalny lub krótkotrwałe krwawienie z dziąsła,

dziecko może być niespokojne, zwłaszcza w okresie wyrzynania się pierwszego zęba, zębów trzonowych lub gdy kilka zębów wyrzyna się jednocześnie,

niektórzy rodzice obserwują u swoich dzieci w okresie ząbkowania: drażliwość, niepokój, zaburzenia snu, niechęć do jedzenia lub zmianę rytmu karmienia, obecność wydzieliny z nosa, niewielki kaszel, wysypkę na bródce, gorączkę, biegunkę, pociąganie się za ucho i ocieranie policzkiem o posłanie; brak jednak podstaw, aby sądzić, że przyczyną tych objawów jest ząbkowanie; w związku z tym zarówno rodzice, jak i lekarze powinni szukać innej ich etiologii, aby nie przeoczyć współistniejącej choroby."

I znalazłam coś jeszcze haha dobiło mnie to.. U INNYCH TRWA MIESIĄCAMI 🙃

Ząbkowanie – czas oczekiwania
Czekasz z niecierpliwością razem z całą rodziną na pierwszego ząbka Waszego maluszka? Codziennie zaglądasz do buzi w poszukiwaniu białej plamki na dziąśle, czyli zalążka ząbka?
Ząbkowanie naszego malucha, to nie tylko czas oczekiwania. Niejednemu z rodzic ów przysporzył siwego włosa i worki pod oczami z niedospania. Każdy, kto przeszedł l już tą trudną drogę, wie, że sam proces wyrzynania zęba może trwać bardzo długo. Kiedy Twój pogodny zazwyczaj maluch nagle zaczyna być marudny, ślini się i wszystko wkłada do buzi, możesz być pewna, że właśnie wchodzicie w ząbkowanie.

Tym samym uzbrój się w cierpliwość i żel przeciwbólowy do dziąseł. Równie przydatne mogą być wszelkiego rodzaju gryzaczki i łyżeczki silikonowe. A ponieważ Twój maluch zacznie teraz wkładać wszystko, c o znajduje się w zasięgu jego ręki, do buzi, warto w aptece kupić Aftin na pleśniawki, których nie sposób uniknąć. Niestety czas wyrzynania się ząbka u jednego dziecka może trwać tylko kilka dni, by u innych dzieci ciągnąć się miesiącami. W tym czasie maluch naprzemiennie będzie marudny, to pogodny, czasem może mieć gorączkę, a nawet biegunkę.

Czasem zdarza się, że w czasie ząbkowania, dziecko jest bardziej podane na infekcje różnego rodzaju. U niektórych dzieci na dziąsłach mogą pojawić się duże, białe bąble. Nie panikuj i nie martw się. Niektóre dzieci właśnie tak przechodzą ząbkowanie. Po jakimś czasie z tego dużego bąbla, wyrznie się upragniony, pierwszy ząbek. A kiedy już się pojawi, pamiętaj, by od samego początku dbać o ząbki malucha specjalną szczoteczką.

Blue napisał(a):
SmoczaMama napisał(a):
Blue napisał(a):

No u większości nie było 🙂 tylko Justyna kiedyś pisała, że Maja miała później biały pkt,. który przerodził się w zęba a ona tą plamkę ma od ponad tygodnia i nic.. jedynie wszystko gryzie co znajdzie w zasięgu buzi po tej stronie, gdzie to ma i się stała okropna od tego momentu, nie chce spać na wieczór i po nocy budzi się z płaczem albo marudzi. Jest napisane o tej plamce, ale ona nie ma spuchniętych dziąseł..

u większości dzieci ząbkowanie przebiega prawidłowo, bez patologicznych objawów klinicznych

nasilone ślinienie i ssanie palców pojawia się około 3-4 miesiąca życia; jest to jednocześnie okres wzmożonej stymulacji wydzielania śliny na drodze ręce-usta,

na obrzękniętym dziąśle, nad obszarem wyrzynającego się zęba, może się pojawić niewielka czerwona lub biała plamka,

czasami pojawia się niewielki stan zapalny lub krótkotrwałe krwawienie z dziąsła,

dziecko może być niespokojne, zwłaszcza w okresie wyrzynania się pierwszego zęba, zębów trzonowych lub gdy kilka zębów wyrzyna się jednocześnie,

niektórzy rodzice obserwują u swoich dzieci w okresie ząbkowania: drażliwość, niepokój, zaburzenia snu, niechęć do jedzenia lub zmianę rytmu karmienia, obecność wydzieliny z nosa, niewielki kaszel, wysypkę na bródce, gorączkę, biegunkę, pociąganie się za ucho i ocieranie policzkiem o posłanie; brak jednak podstaw, aby sądzić, że przyczyną tych objawów jest ząbkowanie; w związku z tym zarówno rodzice, jak i lekarze powinni szukać innej ich etiologii, aby nie przeoczyć współistniejącej choroby."

no to u nas są wszystkie objawy oprócz biegunki.

wesa napisał(a):
ja stawiam na 10 -ty miesiąc tak jak u Mai . ciekawe czy sie sprawdzi

No pewnie tak 🙂 u mnie się każdy dziwi czemu mała nie ząbkuje, bo ja już dawno miałam zęby, ale widocznie mój chłop musiał później mieć zęby, że to się u niej tak wydłuża.

SmoczaMama napisał(a):
Blue napisał(a):
SmoczaMama napisał(a):
Blue napisał(a):

no to u nas są wszystkie objawy oprócz biegunki.

No, ale przynajmniej zaczął już to szybko reszta mu wyjdzie i będzie po sprawie 😁

anka111 napisał(a):
Blue napisał(a):
Titanic 2 - próba II 😁 na końcu musiałam ją złapać, dlatego rzuciłam koma tak szybko 🙃 😁

http://imageshack.us/clip/my-videos/594/wj8.mp4/

boska jest ! zostaję fankom jej akrobacji ! 😁 🤪

Ona chce zostać aktorką 😁 już trenuje ostro do filmu 🙂

• Mamusie
Blue napisał(a):
anka111 napisał(a):
Blue napisał(a):
Titanic 2 - próba II 😁 na końcu musiałam ją złapać, dlatego rzuciłam koma tak szybko 🙃 😁

jak już zostanie sławna to będziesz musiała załatwić mi od niej autograf 🙂 🤪

anka111 napisał(a):
Blue napisał(a):
anka111 napisał(a):
Blue napisał(a):

jak już zostanie sławna to będziesz musiała załatwić mi od niej autograf 🙂 🤪

Nie ma sprawy 😎

Joanna2236 napisał(a):
blue sliczny masz glosik 😜
tylko jeszcze fotke chcemy

Asiu nie powracaj do starego jak świat tematu buehehe 😁 fotka była z daleka z ślubu szwagra 😁 oj jakiś tam zarys widziałyście. Niefotogeniczna jestem.

Blue napisał(a):
Joanna2236 napisał(a):
blue sliczny masz glosik 😜
tylko jeszcze fotke chcemy

Asiu nie powracaj do starego jak świat tematu buehehe 😁 fotka była z daleka z ślubu szwagra 😁 oj jakiś tam zarys widziałyście. Niefotogeniczna jestem.

A ja nie widziałam buuuuuuuuuu 😞

• Mamusie
hej Kochane 😘Blue no Laura jest super 😘Buziaki dla Bartusia 😘 😘........a u nas po wczorajszej imprezie-niespodziance(wyszło zajebiście 🤪mąż o mało zawału nie dostał 😉 😁)nic sie nie kapnął 😁wysłałam go do sklepu i jak wrócił przeżył szok 😁ach super było siedzieliśmy wszyscy prawie do rana 🤪spałam moż 2 h 🙃i jestem nieprzytomna a jescze Sonia tak daje popalić że oszaleje z nią 😠