Skocz do zawartości

Stycznióweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 25,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kasia_m

2553

• kolo177_m

2993

• HONORATKA_m

2177

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
hej
u nas brzydko, pochmurno wiec drugi dzien siedzimy w domku, niuni poki co spi
u nas narazie wyszla dolna jedynka-oczywiscie nie cala, stoi w miejscu i czeka na drugą, juz widac kreseczke wiec pewnie lada dzien wyjdzie

Kasiu ze ty masz czas na robienie pierogów.....ja mam zamrozone kotlety wiec pewnie je rozmroze , ugotuje ziemniaki i bedzie obiad 🙂

• Mamusie
Kasia napisał(a):
hehe no miałam chwilę to zrobiłam 🙂i do tego jeszcze robię soki z jabłek 🙂
Gratuluję dla Marylki i sto lat dla niuńki 🙂z okazji 9 miesięcy 🙂

przyłączam się do buziaków dla Marylątka 😘
ja tam wyjęłam klopsy z zamrażarki, ziemniaki ugotowałam i tyle 😜 dziś mi się nie chce i nie mam już pomysłów na obiad 🤢 a pierogi to chyba zjem jutro...

Kasia napisał(a):
u nas wieście panuje jakiś wiruś że wszystkim ropieją oczy, dzisiaj dzwonila moja siostra że jej syn jest chory a przed chwilą dałam krople dla teściowej 🤪

Coś w tym jest.. mojej mamie też oko ropiało i od tygodnia ma strasznie spuchnięte 🤢

Dzisiaj gotujemy bigos z mięsem od łopatki i jak nie było jeszcze wszystko przyprawione tylko gotowane z kapustą to dałam Laurze kawałek mięsa to tak buzię rozdziawiała, że szok i potem nic jej nie dawałam tylko sama jadłam to wpadła w amok, że jem a jej nic nie daję zaczęła się histerycznie drzeć i wymachiwać w złości rękami 😮 to dawałam jej dalej. Mięsożerna jest strasznie, ale mnie to nie dziwi po mamusi 😁 ja tak jak ona nie lubię zbytnio zup i dla mnie obiad musi być z mięsem, bo inaczej to nie obiad 😜 a z kaszką i mlekiem mam tragedię, nie chce ich jeść.

Ania ile Bartek je Ci teraz mleka/kaszek?
Moja rano od 80-150ml mleka, kaszka kilka łyżek lub maks 60-100ml x 2, deserek mleczny często zamiast tej kaszki no i na noc 100-150 mleka 🤢 myślisz, że to przez zęby? bo znowu kupy ma luźne i robi np. po 4-5razy dziennie. Ja już wysiadam z tym wszystkim, znowu tyle kaszek wyrzucam i mleka, bo niby jest głodna, a potem nie chce tego jeść, a mijają 3-4godz.Nie wiem co mam jej dawać zamiast mleka lub kaszki.. no przecież nie będzie jeść już normalnego chleba z szynką (ostatnio jej robiłam dla sprawdzenia to jej smakowało kroiłam w takie malutkie kawałeczki i dawałam jak mikro kanapkę to wcinała) no, ale szynkę chyba może jeść po roku dopiero?. To co mu dajesz jak mleka nie chce pić? Dzisiaj chce zrobić jej kluski na mleku. Może to polubi. Ostatnio budyń zrobiłam z owocami to zjadła, ale od niechcenia 🤨

Kasia napisał(a):
a czemu kanapki nie? ja daję małemu kanapkę z pasztetem drobiowym i wcina aż mu się uszy trzęsą

A tak jakoś nie jestem jeszcze przekonana do chleba i normalnych kanapek, bo wszystkie produkty zawierają dużą ilość soli i przypraw, a ja chcę te przyprawy wdrożyć jak najpóźniej do jej diety, bo wiem sama jak to szkodzi na nerki. Czytałam, że po 1 roku można robić kanapki z świeżą szynką, smażyć naleśniki itd. 😉 tylko znalezienie takiej szynki graniczy z cudem, kiedyś znajomi prowadzili taki mięsny, że nie dodawali sztucznych składników, ale szybko zbankrutowali, bo wiadomo, że jak coś nie ma konserwantów to musi być drogie 😆

• Mamusie
Blue napisał(a):
Aha i się jeszcze pochwalę, że Laura zjadła pół talerza klusek z mlekiem na bardzo gęsto. Obżarciuch jeden. A teraz sobie śpi 🙂 a ja lecę oglądać tv.
Blue ja też pytanko do ciebie 🙂jak robiłaś te kluski z mlekiem?może też zrobie bo gotuje codziennie Soni dwa dania i pomyslow mi brakuje ☺️

• Mamusie
Kuba był dzisiaj u położnych środowiskowych z Tosiulką na bilansie z okazji ukończenia 9 miesięcy 🙂 Miała badany słuch, reakcje na dźwięki, światełka, głosy itp. Tatuś został wypytany o umiejętności córeczki, Jej dietę itp. Została zmierzona i zważona. Z miara wyszło jakoś dziwnie, bo pierwszy pomiar wykazał 78cm, a drugi 76cm(ale Jakub mówi, że przy tym drugim Tosiak miał podkurczoną nóżkę 😮 ). Waga zwaliła nas z nóg, bo co prawda widać i czuć na rękach, że Tosiek kruszynka nie jest, ale 11,1kg? 😮 Dodam tylko, ze ważona była nagusieńka, 2h po śniadaniu 🤢 Normalnie jakaś masakra! Powiedziano nam, ze mamy się nie przejmować, bo ta waga jest proporcjonalna do Jej wzrostu, ale ja mimo wszystko cały czas o tym myślę...

• Mamusie
Najlepszego dla Marylci i Mai

Blue u nas zjedzenie czegokolwiek z mlekiem graniczy z cudem. Ostatnio miał jeden dzień kiedy to samego mleka pochłoną 700 ml + jakieś 200 ml wody + 150 ml soku i talerzyk ziemniaków z masłem i sosem.
Tak normalnie to je
5.00 100/200ml mleka
8.00 płatki ryżowe na mleku, makaron na mleku albo kasze manną
12.00 obiad 2 dania inaczej będzie protestował że tylko zup dostał albo tylko drugie muszą być oba jednocześnie
15.00 deserek i/lub mleko 60ml
18.00 kasza na dobranoc
19.30 60ml mleka
więcej mleka nie chce czasami sam z siedzie krzyczy "ama am am" wtedy jest mleko albo chrubasy lub kasza.

Będziemy mieli kolejnego ząbka na górze jedynka lewa nam wychodzi.
Dzisiaj tez wizyta u lekarza bo mały strasznie kaszle, do tego ważenie, mierzenie i cara reszta a już za tydzień gastrolog i alergolog może w końcu coś się wyjaśni z jego ulewaniem a raczej znowu chlustaniem.