Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 16,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Gosiaczek_m

2854

• emilia1_m

1680

• McDa87_m

1834

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Przepis na pierniczki 🙂
Pierniczki świąteczne
Składniki (ok 100 szt ):
500 g mąki
200 g miodu
200 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiać mąkę z sodą i solą. We wgłębienie wlać rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodać resztę składników i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto po kawałku rozwałkowywać na grubość ok. 3mm i foremkami wycinać pierniczki. Pierniczki ułożyć na wyłożonej papierem blasze zachowując odstępy, aby nie posklejały się jak urosną. Piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą złote, ale nie brązowe. Wystudzone pierniki można udekorować lukrem, roztopioną czekoladą, polewą, bakaliami itp. Pierniki robią się miękkie po niecałych 2 tygodniach. Najlepiej włóż je do kartonowego pudełeczka lub papierowej torby wtedy szybciej staną się miękkie

• Mamusie
Witam

Znajomi wyszli o 1 wiec nockę miałam krótką 🤢 Dzisiaj pogoda do bani głowa mnie pobolewa. Ale byłam już na solarium i na zakupach jej jakie kolejki 😮

megan współczuję a co do jedzenia to Lenka też je wszystko czasem zje więcej a czasem mniej ale apetyt ma 😜 nie daję jej tylko słodyczy i smażonych rzeczy 😉

emilia Natalka z tego co piszesz to nie pierwszy raz budzi się w nocy i ogląda bajki pewnie już się do tego przyzwyczaiła i woli to niż ciemność 😉
Ja choinkę ubieram w poniedziałek 🙂

Lenka ma drzemkę wiec idę się położyć bo wieczorkiem przyjeżdża koleżanka z chłopakiem wiec muszę nabrać sił 😉

Miłego dnia 😘

a oto moje choineczki i ta na dole po prawej moja osobistosc 🙂
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/13/choinkiw.jpg/][IMG]http://img13.imageshack.us/img13/7695/choinkiw.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

• Mamusie
Maja wielkie dzięki za fatygę i super przepis na pewno je zrobię i to na dniach ,żeby do świąt były miękkie 🙂 i piękne choinki 🙂 ja jakoś nie mam czasu na wklejenie zdjęcia ☺️ Natalia ma drzemkę a ja zdążyłam poleżeć całe 45 min , a ona jeszcze śpi 🙂 Maja dobre z tym nocnikiem hehehhe

gosiaczek tez tak mi sie zdaje ,że ona do tego przywykła, jak w zegarku godz 3,45 nad ranem i woła baja chcesz heheheh . U mnie tez pogoda do bani pada i pada deszcz , oby ból głowy szybko przeszedł 🙂 i szybkiego nabierania siły 😉

megan znam ten ból hehehe , ale kiedyś chyba się wyśpimy co 😜 😜

Ja dzisiaj byłam po roku u ginekologa na badaniach kontrolnych, pobrał cytologie i zbadał mnie , przepisał tabletki anty i za miesiąc wynik cytologi 😉 A i Natalia zaczęła podchodzić do choinki i łapać za łańcuch 😠 a ja ją postawiłam na stolik co jest bardziej niebezpieczne bo jak ją pociądnie.... 😮 🤢 I robi to specjalnie , patrzy na mnie i z uśmiechem od ucha do ucha biegnie do choinki i łapie a jak ja wołam ojjjjjj nie wolno to śmiech na całego 🙃

• Mamusie
Lenka spała 2,5h a ja 2 godziny i tego mi było trzeba po bólu głowy ani śladu 🙂

Maja a pisałaś że masz trzy choinki a tu widać że masz cztery ta choinka Zuzia najfajniejsza 🙃

emilia moja robi tak samo łapie za głośnik i zaczyna nim ruszać i tylko patrzy co ja na to ale mam nadzieję ze jak rozłożę choinkę to jej nie dosięgnie choć ma już długie rączki 🤢

A i Lenka od jakiegoś tygodnia jak coś piję to po jakimś czasie trzyma to w buzi a potem wypluwa na podłogę i siebie czy wasze dzieciaczki tez tak robią????

hehe nie dam się je je je... 😜 wypiłam teraflu i lepiej...ale jutro albo pojutrze przyjdzie okres 😠

a gdzie emiliaeem 🤔

emilia1 z tym snem hmm...dobrze być optymistą albo chociaż pomarzyć w naszym przypadku 😮 śliczności ta Natalka patrzyłam na avatarek lubie sobie czasem pooglądać wasze pociechy 😁

hejka hejka mój szogun już skacze po parapecie i klatce królika 🤨 ja się biorę za robienie obiadu dzisiaj sos z karkówki z ziemniakami oczywiście ilości jak dla trzody bo mój mąż poniżej kg padliny nie schodzi ...chciałabym tyle wpierdzielać i nie tyć 😮

Gosiaczek Zuzia juz to przerabialo mam na mysli to wypluwanie 😁
Megan zdrowka!!!!
Jakie u Was potrawy kroluja w Wigilie???
Ja robie bigos,salatke, karpia, krokiety chce zrobic, lazanki,pierogow nie robie bo lepic mi sie nie chce a kupne sa ohydne, moze pieczarki faszerowane. ..

• Mamusie
hejka 🙂

dzis nocka była przespana, wstawałam tylko 2 razy dać pic i przykryć, nie było pobudki o 3,45 na bajki 🤪 wstała dopiero o 6,30 🙂 teraz ogląda bajki w łóżeczku 😉 Ja obiad już zrobiłam pałki z kurczaka w sosiku i ziemniaczki mniam pycha 🙂 No i jak mąż kupi składniki będę robiła PIERNICZKI 🙂

megan no to niezłe Marcel szaleje 🙂

gosiaczek starczy już tego solarium , bo zmarszczek dostaniesz 😜

maja a ty robiłaś te pierniczki , pewnie nie ?? nie wiem czy je od razu udekorować czy dopiero jak zmiękną :huh 😞 oby nikt zębów nie połamał )

emiliaeem pewnie nie ma jeszcze internetu na nowym mieszkanku 🙂

• Mamusie
gosiaczek Natalia mięso wyssie i nie połyka tylko wypluwa 😉 i tak samo z jedzeniem którego juz nie chce z piciem jeszcze tego nie robiła 😁

Maja ja na wigilie jadę do mamy także nie robię kolacji , ale na stole zawsze jest zupa owocowa z suszu z makaronem , śledzie w śmietanie, groch z kapusta , ryba po grecku, barszczyk do picia, karp smażony i inne ryby . A na drugi dzień mam ju bigos zrobiony , teściowa lepiła pierogi z kapusta i grzybami to mi troszkę da, zrobię sałatkę z tuńczyka i zwykłą warzywna, i mięso no i galarcik obowiązkowo 😉 Mam w planach upiec sernik taki larwy na oleju tylko gdzieś przepis schowałam i nie wiem gdzie 😉

Natalia znalazła sobie nowe zajęcie , postawiłam lampę koło łóżeczka i właśnie ja zapala i gasi , zapala i gasi ....

emilia1 zupa z suszu? 😮 my mamy grzybową z łazankami i kompot z suszonych śliwek do tego makówka czyli makaron wstążki z makiem i bakaliami paszteciki z kapusta i grzybami karp smażony kapucha z grochem i pierogi sałątka śledziowa

Majach pieczarki faszerowane a jak je robisz? ja mam produkcje pieczarek tzn 7 hal produkcyjnych jak będzie zbiór to wam zrobie foto

Megan oczyszczam pieczarki obcinam nozki i osobno farsz dusze - ne nozki poszatkowane,cebulka wegeta i mozna dac jajko zeby sie kupy trzymalo, pozniej na pieczarki nakladam tak,ze wygladaja jak kotlety taka maja forme mielonych i obtaczam w jajku i bulce i na oliwe na patelnie. Bardzo smaczne, polecam, Oczywiscie farsz mozesz kombinowac inny wedlug uznania.

• Mamusie
Witam

Niedziela zleciała nie wiem kiedy spaliśmy do 9.30 🙂 i jakoś dzień nam się skrócił 😜

Lenka waży 11kg 🙂

emilia spoko na solarium chodzę raz w tygodniu na 5-7 minut żeby podtrzymać opaleniznę 😉 Moja jak czegoś nie chce albo jest już najedzona to kręci głową że "nie" 🙂 a z tym wypluwaniem picia coś jej się ubzdurało 😮 pewnie jej się podoba 😉

Maja moja mam a na wigilię robi kompot z suszu, pierogi z kapusta i grzybami, racuchy, śledzie w oleju, rybę po grecku, kutię 😉

• Mamusie
witam

jak po kolejnym cięzkim dniu, ale już nasz domek zaczyna przypominać mieszkanie a nie budowę, jak przyjedzie łóżko do Paulinki to wtorek idziemy na nowe 🙂 tyle że będzie wszystko jeszcze w kartonach, potem rozpakowywanie przez kilka dni 🙂

my na wigilie mamy całkiem co innego niż Wy: zupa z karpia (a dokładniej z ich głów)- moja ulubiona 🙂, ziemniaki z kapustą z grzybami, karp, sałatka jarzynowa, tzw. pieczki czyli śliwki duszone z fasolą, taka zapiekanka rogale w mleku, masło, jabłka, cynamon (to teściowa robi, ja tego w domu nie miałam) dodatkowo zupa grzybowa bo teściowa nie je z ryb 🙂 no i potem takie drobne przekąski, owoce, ciasteczka drobne (nasze 🙂 )

ja dziś na budowie dużo zrobiłam ale powiem Wam, że teściowa mnie dziś zaskoczyła, przyszła ze szczoteczką i zaczęła mi czyścić fugi miedzy płytkami w kuchni i jadalni 🙂 ja wycieram całą podłogę trzy razy, wysprzątałam na gotowo łazienkę, jeszcze lustra musze przetrzeć, kuchnia została do ogarnięcia, kanapa zaimpregnowana i przetestowana 🙂 stół z krzesłami rozłożony 🙂 schody wyszorowane 🙂 został na jutro jeden pokój, kuchnia i zaczynam prznosić rzeczy do garderoby, jeszcze karnisze, listy podłogowe, wiatrołap do skończenia-tapeta i klatka do pomalowania co ma tata jutro zrobić, ALE SIĘ CIESZĘ!! 🤪

McDa ja tez sie cieze Twoim szczesciem 🙂 az milo poczytac jak masz z gorki 🙂 a tesciowa po rekach mozesz calowac 🙂!!! moja by mnie chyba tak mile nie zaskoczyla bo jest leniwa.
A moja corcia niedawno zno weszla na wage w lazience i nie przybrala nic a nic od ponad miesiaca ciagle 10700 jje coraz wiecej ale powiem Wam,ze ma po mnie smaki, nie chce jesc miesa, woli zupki warzywne,wczoraj caly talerz zjadla, lubi jajka gotowane ,jajecznice tez i chclebek w jajku. No i ziemniaki w kazdej formie.
A Wasze dziewczynki co jedza?
Bo wiem ,ze chlopaki miech owcinaja pamietam jak Emiliaeem pisala o Olku.

• Mamusie
Witam

Nocka może być ciągle się budziła miedzy 20.30 a 23 ale dałam jej ibufen i było juz dobrze, standardowe dwie pobudki 🙂 spała do 9 ale leżała w łóżeczku do 10 więc i ja na łóżku do 10 gniłam 😁

McDa najfajniejsza jest sama wykończeniówka sama przyjemność 🙂 a teściowa no no tylko pochwalić 😉

Maja nie przejmuj się dzieci już tak nie przybierają 😉a moja uwielbia łososia, kurczaka i i indyka czyli to co tatuś i mamusia, choć tatuś to każde mięcho je 😉 z warzyw to czasem marchewkę i fasolę szparagową zje a czasem ich nie chce, uwielbia ogórki kiszone (moja mam robi przepyszne), ziemniaki kocha ale poza tym je wszystkiego po trochu 😉 Jak pisałam nie daję tylko słodyczy, smażonego, kapusty kiszonej i grzybów 😉 a jak uwielbia kanapki z wędlinką oczywiście wędlinkę zje a chlebek nie zawsze 🙂

Uciekam na śniadanko 😘

• Mamusie
Wita*,32,
1111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111[m 🙂

U mnie nocka tez super, zasnęła o 20 i spała do 7,20 🙂 🙂 Dwa razy wstawałam o 23,30 piła 🙂olk[dopiero mleczko 😉 i nad ranem ok 4 żeby przykryć 😉

No i mi sie dorwała do laptopa 😠

maja pierniczki super wyszło ok 70 sztuk połowa zjedzona jutro zrobię z podwójnej porcjii 🤪 😁 😁

• Mamusie
hmm ale cisza 🤨 Natalia zasnęła a ja znalazłam przepis na rybę po japońsku i tym razem zrobię na święta zamiast ryby po grecku 😉 http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=ryba%20po%20japo%C5%84sku&source=web&cd=6&cad=rja&ved=0CEYQFjAF&url=http%3A%2F%2Fna-talerzu.blogspot.com%2F2011%2F12%2Fryba-po-japonsku.html&ei=_PjOUN-PL6qF4gT3iIDYBg&usg=AFQjCNFA75lpz5P5qFsIlg0cU9sBLBRGbQ&bvm=bv.1355325884,d.bGE