Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum dla mam

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

moniq, my też szczepiliśmy tradycyjnymi szczepieniami 😉

a co do przemywania buzki, to ja nie robie tego z nadmiaru higieny 😉 bo daleko mi do tego 😉 po prostu moja siostar zawsze tak robiła swoim dzieciaczkom i mi tez weszło to w nawyk 😉 oczywiscie nie czyszczę co dziennie... połozna też mówiła, że dobrze jest przemywać dzieciaczkom paszczkę, bo tak jak się myje zęby tak i pyszczyki dzieciaczków powinno sie myć 😉
a co do nadmiaru higieny to nie myje też brodawek przed kazdym jedzeniem, rąk przed każdym dotknięciem malucha 😜 a smoczek wyparzyłam tylko na początku jak był nowy 😜

• Odpowiedzi 18,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ann5353_m

1287

• Kornelka7_m

1085

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Ja jednak będę dawać ten Aphtin - skonsultowałam się z naszą pediatrą. Nie muszę smarować tego konkretnego miejsca na języku (kurcze - to nawet niewykonalne jest - jak tylko włożyłam patyczek umoczony w Aphtinie, Hanka zaczęła go ssać:cheer 🙂, wystarczy, że do buźki wpuszczę kropelkę tego specyfiku.
Na wypadek gdyby którejś z was była potrzebna ta informacja - należy dawkować dwa razy dziennie po kropelce.

A co do nadmiaru/niedostatku higieny - ja sterylizuję smoczki z butelki i uspokajające, no i łyżeczki, którymi podaję kropelki, ale na tym się kończy "szczególna" dbałość o higienę.
Brodawek piersi nie myję (poza normalną codzienną higieną) a ręce to tak od czasu do czasu 😉

• Mamusie
Foga moja Alicja bardzo ulewała od urodzenia, od kiedy nie jem nabiału przestała, w szpitalu niestety z braku jedzenia bo nic sobie wtedy nie wzięłam wykupiłam jedzenie no i sam nabiał, miałam do wyboru jeść chleb lub twarożek i zupe mleczną i to był test bo jej się znów ulało. Teraz dostałam mleko do dokarmienia też dla dzieciaczków z podejrzeniem skazy białkowej i nie ulewa

hej dziewczyny. Zauważyłam, że Szymek jak jest chory dłużej śpi w nocy budzi się co 3 godziny a czasem nawet później.
Dziś miałam pierwszą akcję inhalację- myślałam, że będzie dużo krzyku, ale mały by dzielny 🙂 oby tak dalej.

Daniela- to była dopiero sprawa rozpoznawcza- kolejna 6 grudnia. A co do ZUS-u to jestem w szoku ile ludzi się z nimi sądzi. Chyba w 2 czy w trzech salach były sprawy związane z ZUS-em co pół godziny (teoretycznie) od 9-14 🤪

jo- aneczka- dziękujemy, a podobno sporo dzieciaków teraz choruje.

• Mamusie
Dzień dobry. Przyznaję się że jak zdążę to przeczytam co sie działo od wczoraj. Dziś mamy jakiś gorszy dzień. W nocy Rysio spał byle jak i tylko przy cycu i prężył się i pojękiwał. Zrobił kupkę przed południem ale niby oo ale coś mnie niepokoi. Kupa koloru prawidłowego tylko troszkę takie glutki poleciały a potek jak dorobił to taka rzadka była. W brzuchu mu jeżdzi i burczy jak go karmię i spac nie może. Zasnął przed chwilą dokładnie o 14.52. Zmęczona już jestem ale dam radę tylko się martwię co jest z tą kupą i brzuszkiem. Czy to kolka???
Poczytam teraz trochę.

wpadlam poki maly spi
dostal antybiotyk,zaraz mu podam lek oslonowy. Kolejna dawka o polnocy 🤢 i tak pewnie spac znowu nie bede
weszlam na mamusie a tam o SIDS 😞 ze moze byc przy antybiotykoterapii 😞 pierdykam juz wiecej nic nie czytam bo oszalec mozna 😞 i tak co chwile w nocy sprawdzam czy oddycha 🤨 chcialabym zeby Norbert mial juz ze 4 miesiace nie balabym sie juz o to

Justyna nie możemy popadać w paranoję- ja też się martwię o małego, ale musimy być twarde. Wszystko się dobrze skończy. Ja już u Szymka widzę poprawę- gilek ma mniej i są już ładniejszego koloru

marta-lion napisał(a):
madalena20 napisał(a):
lydziaa84 napisał(a):
magdalena- możesz usunąć z naszej stronki fotki z Alicją 🙂 ?

oki 🙂

już gotowe
Hehehe.... Jakby się tak Szymek dowiedział 🤪 🤪 🤪

to będzie nasza słodka tajemnica 😉
dzięki Madzia

• Mamusie
Dobranoc wszystkim.
Rysio pospał od 16 do 18.30 potem pomykał cyconia, znów pospał i znów się budzi. Teraz na kąpiel pora i pewnie znów o północy zaśniemy. Każdy mięsień mnie dziś boli i śmiac mi się chce z tego. Ile to jeszcze takich dni przed nami i nocy nieprzespanych więc nie ma się co użalac, martwic na zapas, tylko robic co do nas matekpolek należy, bo kazda z nas kocha swoje dzieci najbardziej na świecie. Dziewczyny nie wolno nam myślec że jesteśmy złymi matkami.
O I TERAZ DOBRANOC.
O, JEDNAK JESZCE NIE 😉 jA też zaglądam to paszczęki Rysia a tam tylko bialo. śmieszny ma ten języczek, taki mały biały i cieniutki. Nie widzę żadnych krostek i nie myję niczym i piersi też tylko przy kąpieli. Wszpitalu mówili nam że nie praktykują przemywania piersi, wystarczy codzienna kąpiel. Aręce to myję w zależności od dnia. Czasem wydaje mi się ze to jakaś paranoja bo co chwilę latam pod kran a jak coś brudniejszego wezmę to manusanem myję, a innego dnia normalnie, bez żadnej przesady bo zgłupiec można a dziecku to wcale na dobre nie wyjdzie.
Maluszkom które mają problemy zdrowotne życze szybkiego powrotu do zdrowia.
Syrena mnie wzywa. Papapa.

Witam wieczorkiem 🙂

My już po wizycie u nowej położnej... Pani jest super, miła, konkretna - po prostu normalna 🙂 Co prawda zapomniałam z wrażenia zważyć małą ale w sobote idziemy do nowego pana doktora na badanie po 4 tygodniu życia, więc na pewno on to zrobi 🙂
Pani położna stwierdziła, że jagódka jest zdrowa, napięcie mięśni ma dobre i w ogóle ładnie się rozwija 🙂 a ulewanie i wymioty to wg niej nieprawidłowe karmienie.. Powiedziała, że za często karmię Jagodę i dlatego ulewa i wymiotuje czasami, po prostu jej brzuszek nie nadąża z trawieniem.. Od dziś mam ją karmić conajmniej co 2 godziny i przy cycu ma siedzieć najmniej 30 minut, po to by się najadła a w czasie przewy między posiłkami żołądek ma przetrawić to, co otrzymał.. hmm tylko muszę jakoś maleństwo oszukiwac, by tyle czasu bez cyca wytrwała, bo w sumie jadła kiedy chciała... najlepszy byłby smok, mam nadzieję, że w końcu sie do niego przekona 🙂

No nic, my juz pokąpane i wyszykowane do spania, więc uciekam.

Dobranoc mamusie i maluszki - spokojnej i dobrze przespanej nocki życzę 🙂