Skocz do zawartości

Mamy październikowe 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 96
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Witajcie 😁
My dziś byliśmy na badaniu bioderek...
Nie dość, że okazało się, że usg jest popsute.. to jak już po godzinie dotarło, to lekarz się nie spieszył... Później lekarz-starszy pan- nie wiedział, jak się to usg obsługuje....
To po drodze w kolejce zaczęły się spięcia... Oczywiście wywołane gadką tylko jednej osoby... Ludzie byli pozapisywani od 9 do 10 i wchodziło się kolejnością przyjścia.. A ten gość stwierdził, że on ma na 9.20 i jak to może tak być, że tu kolejka się jakaś tworzy... Eh szkoda gadać.. My weszliśmy tak jak mieliśmy i się stamtąd zmyliśmy.
Okazało się, że z bioderkami Krzysia w porządku, ale mamy przez 3 tyg pieluchować na noc. Krzyś ma spać na wznak na materacu pod kątem 30stopni... Do tego 2 godziny dziennie powinien leżeć, spać na brzuszku.
Pierwsze da się wykonać, z drugim może być trochę trudniej. Choć akurat teraz Krzyś zasnął na mnie na brzuszku i tak go przełożyłam do łóżeczka i śpi od 20minut 😉 (tfu, tfu... niech śpi 😉)
Poza tym.. Krzyś jakoś już ustalił sobie pory dnia i nocy. Nocą ładnie śpi nawet do 5 godzin bez przerwy. W dzień mamy małe problemy. Zaczęłam go delikatnie przykrywać i otulać buźkę pieluszką tetrową- jest troszkę lepiej.. Choć.. bardzo niespokojnie zasypia.
Do tego czasem ja sobie myślę jak on płacze, że chce cyca.. A on się drze w niebogłosy przy próbie dostawienia... Daje mu smoczka i jest ok... A czasem ssie pierś, aż ja mam wrażenie, że nic w niej nie ma i się złości, a po chwili ulewa... I jak tu takiemu małemu księciu dogodzić? 🙂
Na pewno staje się spokojniejszy, jak mu się odbije, więc na pewno warto na to czekać 😉
Wychodzi też na to, że miał za ciężką kołderkę... A lubi być lekko przykryty kocykiem i do tego lubi mieć otuloną główkę pieluszkami tetrowymi 🙂 wtedy śpi spokojniej 🙂
Takie to mam mamusine rozterki 😉

• Mamusie
krzysiowa_mama napisał(a):

Do tego czasem ja sobie myślę jak on płacze, że chce cyca.. A on się drze w niebogłosy przy próbie dostawienia... Daje mu smoczka i jest ok... A czasem ssie pierś, aż ja mam wrażenie, że nic w niej nie ma i się złości, a po chwili ulewa... I jak tu takiemu małemu księciu dogodzić? 🙂
Na pewno staje się spokojniejszy, jak mu się odbije, więc na pewno warto na to czekać 😉
Wychodzi też na to, że miał za ciężką kołderkę... A lubi być lekko przykryty kocykiem i do tego lubi mieć otuloną główkę pieluszkami tetrowymi 🙂 wtedy śpi spokojniej 🙂
Takie to mam mamusine rozterki 😉

Mam dokładnie to samo z Adasiem 😉 Poje zawsze jak smok, a cyca męczy z nerwami jeszcze prężąc się, też juz zorientowałam się, że to powietrze go męczy, bardzo często odbija, ale i tak najbardziej uspokaja się jak mu się już w łóżeczku uleje. Nie wiem jak temu zaradzić. Po odbiciu noszę go jeszcze dosyć długo w pionie, ale to niewiele daje. Czasami o zgrozo dochodzi czkawka jak jest taki najedzony i słychać jak mu tam cały pełny żołądeczek skacze i tylko patrzeć jak będzie fontanna na kolejne zmienione czyste śpiochy 😉

• Mamusie
Irenko to ładnie w tej przychodni ale dobrze, że udało się wam zapisać tak wcześnie i najważniejsze, że z bioderkami jest dobrze.
U Trusewicza niestety już do końca roku nie przyjmują na NFZ. My 29 listopada idziemy na kontrolę i oby się poprawiło 🙂
A co do krostek to przemywam Kajce buźkę tym krochmalem i się poprawia. Jednak nie ma jak babcine receptury 🙂

• Mamusie
Atenko co do bioderek to muszę Ci powiedzieć, że pieluszka u nas zdała egzamin 🙃 bylismy z maluszkiem na kotrolnym USG i wszystko po tym pieluchowaniu ładnie się wstawiło, cieszę się i trzymam kciuki aby u Was było podobnie 😉 Mamy oczywiście do 3-ego miesiąca zakładać tą pieluszkę jeszcze sporadycznie i tak jak irenka kłaść na brzuszku itd bo tam jeszcze wszystko kostnieje 😉

• Mamusie
czesc kochane!
ja przechodzę gehennę!
dzisiaj Jagoda dała do wiwatu! zasnęła po 22, potem o 24 wstała i do 3 w nocy trzeba było do niej gadać, bujac i na rączkach nosić.. w koncu zasnęła! i o 6,40 wstała i tak do 11 póki na spacer nie wyszłam to nie spała! 😮

o 1.30 w nocy obudziłam juz Mojego, zeby przejął wartę.. bo odpływałam już normalnie.
Myslę że to reakcja na wcześniejsza wizytę wujków.. Jeden ma 6 lat a drugi 2 latka.. biegali po całym domu nie szczędząc gardeł więc dla Jagódki to był wieki szok!
no i musiała odreagować- szkoda że nie snem 😉 tylko marudzeniem 😠

A te pieluszki do snu to kładziecie tak jak Mduondi zdjęcie wstawiła? tak na około głowki, czy na buźkę? 🤔
bo ja nie kumam 😜 Może i Jagodziance to pomoże.. bo wczesniej zasypiała od razu po cycu a teraz to trzeba ja nosić i nosić, i gadać.. i gadać! 🤨 Nie ma mowy o spokojnym rozglądaniu się i poznawaniu świata ! 🤨

• Mamusie
carpioo napisał(a):
czesc kochane!
ja przechodzę gehennę!
dzisiaj Jagoda dała do wiwatu! zasnęła po 22, potem o 24 wstała i do 3 w nocy trzeba było do niej gadać, bujac i na rączkach nosić.. w koncu zasnęła! i o 6,40 wstała i tak do 11 póki na spacer nie wyszłam to nie spała! 😮

o 1.30 w nocy obudziłam juz Mojego, zeby przejął wartę.. bo odpływałam już normalnie.
Myslę że to reakcja na wcześniejsza wizytę wujków.. Jeden ma 6 lat a drugi 2 latka.. biegali po całym domu nie szczędząc gardeł więc dla Jagódki to był wieki szok!
no i musiała odreagować- szkoda że nie snem 😉 tylko marudzeniem 😠

A te pieluszki do snu to kładziecie tak jak Mduondi zdjęcie wstawiła? tak na około głowki, czy na buźkę? 🤔
bo ja nie kumam 😜 Może i Jagodziance to pomoże.. bo wczesniej zasypiała od razu po cycu a teraz to trzeba ja nosić i nosić, i gadać.. i gadać! 🤨 Nie ma mowy o spokojnym rozglądaniu się i poznawaniu świata ! 🤨

PIELUSZKI

akurat Krzysiowi nie zawsze podoba się przysłonięta buźka, ale wiele dzieci tak właśnie lubi.
Krzysiowi otulam na około główkę i to mu pomaga, jest spokojniejszy 😁

• Mamusie
Hej dizewuszki.

Mam pytanie do mam ktore karmia troszkę cycuszkiem i troszke butloą z modyfikowanym...jak wasze maleństwa robią kupke?? Bo ja zaczynam sie martwić o moją Hanię bo ostatnio zaczeła robić rzadko kupki..przed wcozraj po nocy była tylko kupka z bączka i rano nastepnego dnia porządna kupa i od wcozraj rana do teraz nie bylo kupy wogóle...puszcza bąki, pręży sie jak na kupę ale jej nie robi. Brzuszek ma miekki i jej napewno nie boli. Co polecacie na pracę jelit..macie jakieś rady??

• Mamusie
Moja robi róznie kupki jednak nie zdarzyło sie zeby miala jakiś dluzszy przestój, baczki tez sobie puszcza prezac sie przy tym, czasami mysle ze juz jest niespodzianka w pampersie a tu falszywy alarm, co do koloru to sa albo zolte abo zielonkawe i rzadkie. Mysle ze to normalne i ze za jakis czas zacznie robic kupki jak na normalnego czlowieka przystalo. a moze sie myle? niech sie wypowie jakas doswiadczna mama

• Mamusie
Aguśka21 moja Kaja z dnia na dzień zaprzestała robić kupy nawet po 4 dni ale nie ma zaparć ma normalne kupy,pytałam pediatry po prostu niektóre dzieci tak mają ii tyle a co do konsystencji to tez żółta z białymi kawałkami także myślę ,ze spoko ta kupa Zuziaczku.
Mam pytanie co do szczepień wczoraj byłyśmy na szczepieniu mała darła się w niebo głosy wieczorem spuchły jej oba uda ale akurat była u mnie moja siostra która jest pielęgniarką więc mnie uspokoiła trochę płakała wieczorem temp.37,2 więc nie było tragedii ale nie o tym ,chciałam zapytać czy wam lekarz zabronił wychodzić z domu z dzidzią po szczepieniu bo mi nic nie mówił a moja siostra powiedziała,ze nie powinnam przez 2dni?? 😮A jak było u was?

• Mamusie
Zuziak jeśli chodzi o spoconą główkę to myślę ,że na noc powinnaś trochę przykręcać temperaturę bo my też mieliśmy na początku 23 stopnie ale mała budziła się z charczącym noskiem dosłowni ei położna kazała zmniejszyć do 21-21 w nocy ,żeby się jakiegoś choróbska nie nabawiła bo oskrzela ponoć siadają od wysokiej temperatury no i śluzówka w nosku może spróbuj u nas działa mała też się już nie poci 🙂

• Mamusie
Zuziaczek napisał(a):
Mojej Mai się strasznie głowa poci, gdy śpi.
Wstaje cała mokra.
A śpi bez czapki w temp. 23 stopnie.

To normalne ?

A kupki (3/4 cyca, 1/4 modyfikowanego), robi rzadkie, żółte, z kawałkami hmmm... czegoś 😉 z grudkami jakby.

Mojemu Mateuszowi tez sie glowka pocila i do dzis mu sie poci. Ale on to ma po tacie 😁

• Mamusie
Luka napisał(a):
Atenko co do bioderek to muszę Ci powiedzieć, że pieluszka u nas zdała egzamin 🙃 bylismy z maluszkiem na kotrolnym USG i wszystko po tym pieluchowaniu ładnie się wstawiło, cieszę się i trzymam kciuki aby u Was było podobnie 😉 Mamy oczywiście do 3-ego miesiąca zakładać tą pieluszkę jeszcze sporadycznie i tak jak irenka kłaść na brzuszku itd bo tam jeszcze wszystko kostnieje 😉

Luka- to bardzo dobra wiadomość! Oby i u nas tak było 🙂 W sumie to już się przyzwyczailiśmy do zakładania tej pieluchy, zdejmujemy ja tylko do kąpieli i na czas przewijania ale na pewno Kajce wygodniej byłoby bez niej...dziękujemy za kciuki :*

Co do kupek to znajduję coś w każdej pieluszce. Kilka na dobę jest obfitych a tak praktycznie co 2-3 godziny jakiś kleksik się pojawi. Karmie tylko cyckiem a tego tak dużo 🤨, może moje mleko nie jest dobrze tolerowane ale Kaja ładnie przybiera na wadze więc sama nie wiem.

• Mamusie
Hej dziewczyny
a mój Adaś to mały rozbójnik. Nie rozumiem go, bo czasem nie płacze, a czasem nic nie pomaga, a brzuszek go chyba nie boli. Jest strasznie niecierpliwy, długo w jeden pozycji nie wytrzymuje i potem płacze. Ludzie gadają, żeby smoczka nie dawać, ale to czasem jedyny sposób, ale też nie zawsze. Czasem mam dołka, że już ma ponad 3 tygodnie, a ja dalej nie rozumiem swojego dziecka. Nie wiem. jutro idziemy do pediatry, zapytam może ... czuję się taka bezsilna 😞

• Mamusie
Atagusia mój Młody ma półtora miesiąca i czasami jak płacze to też nie wiem o co chodzi. To chyba za mało czasu by poznać tak do końca o co chodzi , myślę , że nasze dzieci zawsze będą nas zaskakiwać i zawsze będzie coś takiego , że nie będziemy wiedziały o co chodzi. Głowa do góry Kochana 🙂 Jesteś super Mamą 🙂

• Mamusie
meegotka napisał(a):
Zuziak jeśli chodzi o spoconą główkę to myślę ,że na noc powinnaś trochę przykręcać temperaturę bo my też mieliśmy na początku 23 stopnie ale mała budziła się z charczącym noskiem dosłowni ei położna kazała zmniejszyć do 21-21 w nocy ,żeby się jakiegoś choróbska nie nabawiła bo oskrzela ponoć siadają od wysokiej temperatury no i śluzówka w nosku może spróbuj u nas działa mała też się już nie poci 🙂

dzięki meegotko, spróbuję 🙂

• Mamusie
Atenka84 napisał(a):
Luka napisał(a):

Luka- to bardzo dobra wiadomość! Oby i u nas tak było 🙂 W sumie to już się przyzwyczailiśmy do zakładania tej pieluchy, zdejmujemy ja tylko do kąpieli i na czas przewijania ale na pewno Kajce wygodniej byłoby bez niej...dziękujemy za kciuki :*

Co do kupek to znajduję coś w każdej pieluszce. Kilka na dobę jest obfitych a tak praktycznie co 2-3 godziny jakiś kleksik się pojawi. Karmie tylko cyckiem a tego tak dużo 🤨, może moje mleko nie jest dobrze tolerowane ale Kaja ładnie przybiera na wadze więc sama nie wiem.

U nas też tak było do pierwszego msc życia. A później Laski was czeka wymuszenie kupki. Jak zacznie robić raz na dzień i dojdą problemy z brzuszkiem. Ehhh.. Mówie wam Masakra z tymi kupkami jest. Ps: Piękne Wasze pazdziernikowe Pociechy