Skocz do zawartości

Mamy październikowe 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 96
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
witam i ja. Choć urodziłam we wrześniu ale jestem całym sercem z październikowymi mamami z brzuszka (miałam termin na październik)

alinam my właśnie też się zastanawiamy czy szczepić na pneumokoki. Na początku byłam pewna na 100% że zrobimy to już po 6 tyg. życia. Ale czym dłużej o tym myślę i pytam znajomych rodziców to mam więcej wątpliwości....i już nie chodzi o kasę, tylko o to czy warto i jakie są tego konsekwencje...naprawdę nie wiem co zrobimy

• Mamusie
bylismy juz u pediatry na pierwszej wizycie - Julek ladnie przybral na wadze 🙂
i chyba odpuscimy sobie rotawirusy i pneumokoki... jeszcze troche czasu jest na podjecie decyzji.

Dziewczyny, a Wam maluszki przesypiaja caly dzien i noc? Maly co prawda w nocy spi jak susel i to ja go wybudzam na karmienia, ale w w ciagu dnia zazwyczaj pol dnia marudzi i placze. Jak to jest u Was?

pozdrowionka

• Mamusie
koyotka napisał(a):
witam i ja. Choć urodziłam we wrześniu ale jestem całym sercem z październikowymi mamami z brzuszka (miałam termin na październik)

alinam my właśnie też się zastanawiamy czy szczepić na pneumokoki. Na początku byłam pewna na 100% że zrobimy to już po 6 tyg. życia. Ale czym dłużej o tym myślę i pytam znajomych rodziców to mam więcej wątpliwości....i już nie chodzi o kasę, tylko o to czy warto i jakie są tego konsekwencje...naprawdę nie wiem co zrobimy

dziewczyny jestem mama rocznego bobaska i chciałabym wam dac radę taką jaką ja dostałam od pediatry: szczepienia na pnełmokoki i meningokoki chronią dziecko przed kilkoma rodzajami wirusów i tak naprawde wirusy były te od zawsze od jakigos czasu istnija szczepionki które są szczególnie zalecane w momęcie posyłania dziecka do przedszkoli, żłobków, a także jeśli zamierzacie przebywac z dziecmi w miejscach charakteryzujących się dużym skupiskiem ludzi bądz zamierzacie wyjechac za granice (ja swojego jeszcze nie szczepiłam zamierzam to zrobic w momęcie jak pojdzie dp przedszkola albo złobka bo 1. wczesniej nie miałam potrzeby, 2. po skonczeniu roczku wychodzi zakup tylko 2 dawek, po 2 latach- jedna), szczepienie na rotawirusy działa tylko na jeden szczep tego wirusa który powoduje biegunkę na inne nie ale to wy jestescie mamami wiec przeanalizujcie za i przeciw bo najważniejsze zdrowie malucha 🙂 Pozdrawiam

• Mamusie
Jula wielkie dzięki za podpowiedź. my z mężem właśnie jesteśmy raczej za tym żeby nie szczepić na rotawirusy, a na pneumokoki ewentualnie jak mały będzie miał 2 latka, bo nie wysyłamy go do żłobka... jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji mamy, ale raczej zaszczepimy tylko pakietem podstawowym.

Dziewczyny, a wasze maluchy w ciągu dnia śpią? Ile godzin średnio?
pozdrowionka 🙂

• Mamusie
jula dzięki 🙂 za odpowiedź. Ja właśnie jestem bardziej za tym, żeby teraz nie szczepić małej. Mąż uważa inaczej, więc musimy znaleźć jakieś porozumienie 😉
alinam jakoś przyznam się, że nie liczyłam ile godzin mała śpi w dzień. Jednak jak się tak zastanowić to już sporo sobie robi przerw na obserwację świata. Myślę, że w sumie wyjdzie min. 6 h w ciągu dnia. ale tak dokładnie to nie powiem.Bywa tak że pośpi z 30min. i później leży.

• Mamusie
Witam
po porządkach w szafie Anastazji robię małą wyprzedaż
na moich aukcjach można znaleźć zimowe kombinezony, dresiki, pajace, bodziaki, rajstopki, skarpetki, śpiworki i wiele innych od 2,90 bez cen minimalnych
zapraszam do obejrzenia i licytacji
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=6008355

• Mamusie
🙂 witam kobietki
alinam mój mały z tego co pamiętam przez pierwsze 5 miesięcy jadł i spał, jadł i spał, od czasu do czasu lubił poobserwowac sobie świat ale to takie max godzinne przerwy między spaniem i jedzeniem w nocy budził się tylko raz później już się zmieniło im starszy tym dłużej wytrzymywał bez spania, karmiłam go piersią do około 9 miesiąca życia bo taki cycuch mały z niego był plus od 5 miesiąca mleczko modyfikowane i teraz chodzi średnio 2-3 razy dziennie spać od 30 min do 1 h śpi, za to w nocy budzi się kilka razy..

oczywiście wsze dzieciątka mają swój indywidualny tryb snu, także to ile śpią zależy wyłącznie od zapotrzebowania ich organizmu 🙂 zdrówka życze wam bo teraz zimnuchno już coraz bardziej wiec trzymajcie się cieplutko 🙂

jeśli się nie obrazicie znów maleńka rada 🙂 malucha opłaca się brać na spacerki tak do plus jednego stopnia jeśli było zimniej nie zalecała mi, warto wtedy go hartować w domku. Cieplutko ubrać, wsadzić do wózeczka otworzyć okno i niech sobie poleży nie przy bezpośrednim chłodzie ale tak około metr od okna z 15-20 minut, możesz poradzić się tez swojego pediatry na pewno doradzi 🙂

• Mamusie
Wiecie co zaczynam sie naprawde martwic ze Igor robi kupke raz na 3-4 dni. Je normalnie i brzuszek miekki ale jak za kazdym razem komus to mowie ( np. mamie,kuzynce , cioci itp) to robia wielkie oczy i mowia ze to dziwne bo dziecko powinno robic kupke okolo 2 na dobe... Juz sama nie wiem czy cos jest z nim nie tak? Dzis jest jakis marudny , a to wlasnie 3 dzien bez kupki 🥴

• Mamusie
Jestem i ja 🙂
Joane ja też słyszałam , że przy karmieniu cycem kupka może pojawiać się rzadko , ale jak masz wątpliwości to zapytaj swojego pediatry , będziesz spokojniejsza 🙂
Mam nadzieję , ze tutaj nikt nie będzie wpadał nam w paradę i robił niepotrzebny szum 🙂
Aaaa minona normalnie uwielbiam Cię za te słowa na brzuszku 🙂 🙂