Skocz do zawartości

LISTOPADÓWKI 2011 | Forum dla mam

aaa_aniusia_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
U nas też plaga. Jak bylismy nad wodą to właziły nawet do toreb. Trzy razy zmienialiśmy miejscówke, niepotrzebnie bo było ich ogrom wszędzie. W domu też mam ciapki na szybach, czeka mnie mycie. Codziennie zabjam lub przeganiam ok 10.

Ja dziś miałam obiadek z wczoraj, ale jutro coś wykombinuje mięsnego.. jeszcze nie wiemm co!

aa i mam super przepis na pizze - ciasto wychodzi rewelacyjne. Już nigdy nie zamówie pizzy bo ta jest przepyszna - oczywiście składniki wybierałam po swojemu- i bez oliwek bo ich nie lubimy.

dla chętnych:
Składniki
SOS:

* 1 posiekana cebula,

* 1 łyżeczka oliwy,

* 2 łyżki ketchupu,

* 1 łyżka wody,

* 1 łyżeczka cukru - dobrze by był to cukier karmelizowany, ale może być kryształ,

* 1 łyżeczka musztardy

* sól, pieprz,papryka - do smaku

Ciasto:

* 1 szklanka mleka,

* 25 g świeżych drożdży,

* 1 łyżeczka cukru,

* 400g mąki,

* 3 łyżki oleju,

* szczypta soli.

Przyrządzenie sosu:

Cebulę zeszklić na oliwie i poczekać aż zbrązowieje, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Gotować na ogniu ok 20 min. Najlepiej tyle ile będzie wyrastało ciasto. Następnie zmiksować. Sos powinien być gęsty.

Ciasto:

Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier, pomieszać. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli i olej, następnie wlać drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Zwykle nie czekam dłużej niż 20 minut.

Na ciasto wyłożyć i rozprowadzić równomiernie sos. Jeśli zdecydujemy się na cebule, to warto ją zeszklić na patelni. Na sos wykładamy dodatki, posypujemy po wierzchu serem. Zwykle posypuję mozzarellą.

Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 przez ok.20 minut.

Smacznego 🙂

ja robie z podwójnych składników i wychodzi pyszna i na całą blache 😁 (wtedy jest ciasta na ok 2,5cm) Ale musze też zrobić normalnie, na cieńszym 🙂

i jest tak szybka w przygotowaniu, że jak mi się nie chce obiadu robić to serwuje taką pizze (robi się ją dosłownie 5 min, potem jak wyrasta ciasto to robie sos i wrzucam do piekarnika )
Na góre daje szynke, duużo sera, pieczarki,pomidory,kukurydze - generalnie świetna jest na opróżnienie lodówki z resztek )

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Shelby_m

1290

• yenefer07_m

1098

• Cherry_m

1404

• lala89_m

1088

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Shelby ja jestem na chwilkę bo Emi spi a ja zabieram się za pracę mgr.
Dziękuję za pochwały w kierunku naszego domku!
Aniu jeszcze raz gratuluję ząbków.
Cherry czekam na przepisy!
Lala super ten przepis! Tak mi się chce pizzy że zrobię bo nie chciałam zamawiac póki karmię.

Shelby napisał(a):
Marinel - a już bliżej końca, czy jeszcze daleko?

Raczej daleko. Badanie zakończone. Przebadałam 160 dzieci, z każdym musiałam się spotkac osobiście. Ostatnio nawet Emi musiałam brac ze sobą i bawiła się na materacyku a ja badałam. Było trudno ale sobrze ze już koniec.
Teraz jak policzyłam wyniki to się okazało że powinnam uwzględnić jeszcze dzieci z poradni (nie wiem czemu wczesniej na to nie wpadłam) no i teraz muszę wszystko liczyć od nowa, potem to opisać. No i jeszcze sporo innej pracy aby wszystko dopracować. Do tego jeszcze mamy na obronie 2 pytania z całych studiów więc czeka mnie nauka 88 zagadnień 🥴

A tak przy okazji mam pytanie czy któraś z Was ma dobrze opanowany angielski i mogłaby przetłumaczyć mi streszczenie które napiszę po polsku (około 150 słów), żebym nie narobiła jakichś głupich błędów?

• Mamusie
Shelby a jak tam Maksiu? Zbiera go coś do raczkowania? Moja Maja zrobiła się tak żywiołowa że nie wysiedzi na chwilke 🙂 ADHD normalnie 🙃 Ale ładnie śpi, wczoraj od 19-8.00 a dziś też już poszła spać któtko po 19.00 - a do której zobaczymy 🙂

Marinel naprawde takiej pizzy nie jadłam nigdy. Sama byłamm w szoku bo ja + drożdże to nic dobrego - jedynie racuchy ;p. A tu prosze jakie miłe zaskoczenie.. No i robiłam ją już 3 razy.

Moje dziecię tak samo. W ogóle nie chce siedzieć a nie daj Boże leżeć. Ciagle wstaje. Jak ja włożę do łózeczka po sekundzie stoi. Mawet na łóżku przy ścianie wstaje i nabiła sobie dzisiaj guza.

Zawsze w pizzy wychodziły mi strasznie twarde pękające ciasto. Ten przepis na pewno wypróbuję.

• Mamusie
Hej,

odkryłam przyczynę niejedzenia !!! To prawa górna jedynka - przebiła się dziś ....

Dziś nowy postęp młody zaczął kucać 😮 😮 😮 trzymając się czegoś jedną ręką kucnie schylając się po przedmiot który mu np upadnie !!!

Nio i doszedł stoli i był SZAŁ!!! wOW ALE ATRAKCJI 😁 😁 😁 😁

No i nici z pisania bo Emi już nie spi. Usnęła przed 21 a teraz isę obudziła na kupkę. Już drugi raz tak zrobiła że się obudzi i kręci dopóki jej nie posadzę na nocnik. Jak posadzę to od razu robi kupkę. I teraz już rozbudzona.

• Mamusie
hej kochane
my dzis sie wychodzilismy za wszytskie czasy nasz spacerek od 10 rano do 20.....mega dlugi...:] ale korzystam z pogody poki jest!!!!OT CO!!!
marinel piekny dom !!! a gdzie to bedziecie mieszkac??w jakiej miejscowosc??
cherry super stoliczek edukacyjny...
agisal sliczne zdjecia

ja padam z nog wiec odezwe sie jutro rano...

• Mamusie
Hej Mamusie nie wiem co się stało, ale od niedzieli nie mogłam wejść na nasze forum 😮 😮 😮 Jak mi Was brakowało!!! Na szczęście już ok. Jutro nadrobię wszystko co napisałyście, bo dziś już idę spać.
W sprawie podpaleń pojawił się progress!!! Piwnice od 20 do 7 rano są zamknięte, a klucz ma tylko jedna babka w naszej klatce i druga w drugiej. Oby tylko przez szpary w oknach piwnicznych nic nikt nie wrzucił...czujnik dymu też zamontowany na suficie...zobaczymy czy w końcu będzie spokój.
Poza tym mały pełza już po całym domu, po kuchni, łazience itd...nie usiedzi w miejscu! I Ostatnio nie chce jeść,bo idą kolejne zęby!
A ja byłam u tej przyjaciółki na weekend...wybudowali sobie dom pod Wrocławiem...boshe jaki piękny pokój dziecinny zrobiła swojemu synkowi...nie każdemu musi się podobać , bo jest na styl marynarski zrobiony, ale jak dla mnie cudo!!! Nie mogłam się napatrzeć normalnie...aż mi żal, że Oskar póki co nie ma swojego pokoju 😞
Zrobiłam foteczki 🙂

Shelby ku mojemu zdziwieniu Emi dzisiaj zaczęła powtarzać "si" pewnie nie wiąże tego jeszcze z sikaniem ale może niebawem zacznie wołać 🙂 🤪 😜 😁 🤪 😁 🤪 😁

Yen no narzeszcie! Zaczęłyśmy się martwić co z Tobą.
Pokój przepiękny. Jak kiedyś będę miałą synka to taki pokoik mu zrobię 🙂
A Emilce taki jak Lala Majuni 😜

Rany już po 23 a mje dziecko nadal się bawi. Na szczęście grzeczna i nie gryzie odkąd jej dałam smoczek

• Mamusie
Jutro koniecznie nadrobię co u Was!!!
A i postanowiłam, że znowu będę blondynką...jak zobaczyłam fotki z tego weekendu...to nie ja...czekam tylko aż mi się ten kolor na maxa wypłuka i idę do fryza...no i zapuszczam obowiązkowo...już dawno tak źle się nie4 czułam sama ze sobą!

Marinel_E jest szansa, że dzięki temu Emilka da Ci pospać dłużej z rana...nocny marek 🙂
No i chyba już zrozumiała do czego służy nocniczek 🙂 Bravo!

• Mamusie
Ehhhhhhhhhhhhhhh na więcej nie mam siły !!!

Puree owocowe:

1 duże jabłko
2,5 łyżki stołowe Sinlac
do smaku sok jabłkowy lub koperek

Jabłko obrać i pokroić na kawałki, a następnie dusić na małym ogniu z niewielką ilością wody aż do uzyskania papki. Następnie wysypać Sinlac i zamieszać. Do smaku dodać soku jabłkowego dla nie mowląt lub koperek. Po 7 miesiącu jabłko można zastąpić gruszką, brzoskwinia lub morelą a po 10 bananem.

Zupka z brokułów:

100 ml wody
1 łyzka gotowanych brokułów
1 łyzka stołowa Sinlac

Gotuj brokuły w wodzie (muszą być bardzo miękkie). Włóż je do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj łyżeczką na gładką masę. Dolej ostudzona wodę w której je gotowałaś wsyp Sinlac i wymieszaj.

Lane kluski:

- 50 ml wody
2 płaskie łyżki Sinlac
2 płaskie łyżki maki bezglutenowej „z PPK”
ew. szczypta soli

Sinlac rozmieszaj z wodą, dodaj makęi starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę cieńkim strumieniem co jakiś czas mieszając.Gotuj 1-2 min. Wylej na sitko.

Budyń bez mleka:

butelka soku owocowego dla niemowląt
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżek kleiku ryżowego
1 łyżka wody

Soczek wlej do garnka i zagotuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj z wodą. Gotuj aż zgęstnieje. Odstaw na 15 min. Wymieszaj dokładnie z kleikiem. Podawaj na zimno.

Placuszki ryżowe:

3 łyżki wody
1,5 łyzki mąki ryżowej
2 płaskie łyżki Sinlac
0,5 łyżeczki cukru
oliwa

Sinlac połącz z pozostałymi składnikami, dolej wodę i starannie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię daj odrobinę oliwy . Odczekaj chwilę i łyżką nakładaj placuszki tak żeby nie stykały się ze sobą. Smaż po obu stronach na złoty kolor. Smażąc bez tłuszczu na specjalnej patelni do której placki nie przywierają odwracaj je natychmiast gdy ciasto się zetnie. Będą wtedy zdrowsze chodź mniej chrupiące i bez złotego koloru.

Kluseczki bananowe:

3 łyzeczki tartego banana
5 łyzeczek wody
2 czubate łyzki Sinlac
2 łyżeczki mąki ryżowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sinlac rozmieszaj z wodą, dodaj pozostałe składniki i starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wodę cienkim strumieniem co jakiś czas mieszając. Gotuj 1-2 min. Wlej na sitko.

Zapiekanka

2 ugotowane ziemniaki
1 łyżka ugotowanego zmielonego mięsa
1 ugotowana mała marchew
1 łyżka ugotowanych brokułów
2 łyżki Sinlac

Utrzyj marchewkę na tarce o bardzo małych oczkach. Rozgnieć ziemniaki i brokuły. Każda jarzynę włóż do osobnego naczynia. DO marchewki i brokułów dodaj Sinlac. Weź małą misieczkę do zapiekanek. Na dno połóż połowę ziemniaków, następnie warstwę marchewki, miesa a potem brokułow. Na końcu przykryj to resztą ziemniaków. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 6 min.

N atej samej zasadzie można robić inne zapiekanki uzywając dowolnych tolerowanych przez dziecko składników. Np. zamiast ziemniaków można użyć ryżu lub bezglutenowego makaronu.

Kluseczki ziemniaczane:

1 średni ugotowany ziemniak
2 łyżki wody
1 łyżezka Sinlac
szczypta soli
łyzka mąki ryżowej do panierowania

Ziemniaka starannie rozgnieć lub utrzyj na tarce o małych oczkach. Do małego kubka wlej wodę, dodaj Sinlac i starannie wymieszaj. Masę połącz z roztartym ziemniakiem i solą. Z powstałej masy rób małe kuleczki. Każdą kulkę obtocz w mące ryżowej. Smaż na oliwie na złoty kolor.

Kluski z owocami:

50 ml wody
1 płaska łyżka Sinlac
1 płaska łyżka kleiku ryzowego
3 płaski łyżki maki ryzowej
1 ml oleju, sól
5 wiśni bez pestek lub innych owoców na które dziecko nie jest uczulone.

Wymieszaj Sinlac z wodą, doadaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Kawałki ciasta rozgniataj na placuszki, połóż na ie wiśnie i zrób kulki tak aby cały owoc był schowany w środek.

JUTRO RESZTA .....

• Mamusie
Yen pokoik piękny!!!

Doskonale Cię odnośnie włosów!!! Sama dlatego wróciłam do prawie czarnego brązu!!!

Marinel brawooooo za nocnik!!!

Ja jeszcze nie nocnikuję bo mam troszku inne zdanie ale to moje zdanie .... Rozumiecie no nie?
Nie będę go sadzała na siłę póki nie rozumie i nie umie w miarę kontrolować swoich potrzeb...
Do rozku nie widze potrzeby 🙂 🙂 🙂

yyyyyyyyyyyy jestem zmęczona i idę spać 😘 😘 😘 😘 😘

DObranoc dziewczynki 😘 😘 😘 😘

• Mamusie
Dobra a jednak skusiłam się z nadrabianiem teraz, bo jutro pewnie Oskar nie da mi spokoju 🙂

I tak z tego co zapamiętałam 🙃

Cherry dziękuję za zaproszenie 🙂 Pogodę faktycznie mieliśmy super, choć późnym wieczorem błyskało i nawet kropiło.
Stolik edukacyjny suuuuper!!! A z Kacperkiem to masz faktycznie urwanie głowy, ale tylko się cieszyć, że synek tak pięknie się rozwija! No i przystojniak z niego rośnie 😉

Lala89 foteczki cudne i te z nad jeziorka i z sesji Majeczki z mamą 🙂 Figurke faktycznie masz super, tylko pozazdrościć!!!

Judzia odlotowa ta foteczka Zośki za kółkiem 😁

Marinel_E domek cudny!!! Ach zazdroszczę!!! No i zazdroszczę jeszcze czegoś...tego Emilkowego jedzenia, że tak ładnie radzi sobie z kawałkami. Mój Oskar w większości nadal papki, bo boje się , że będzie się dławił...może gdyby miał więcej ząbków , to byłoby inaczej!

Gosiaq super, że spotkałaś się z Zanią 🤪

Zaniu pogoda Ci chyba dopisuje!!! 🙂

Agisal śliczne fotki...Dominiś pięknie wystrojony, a mamusia jaka ładna, no no!!!

Aaa-Aniusia dobrze, że z tej biegunki nic poważniejszego się nie wywiązało...współczuje takiej pieluszkowej przygody 🥴

Krusyna
ale się uśmiałam czytając, że już miałaś zbierać na protezkę 😁 Gratuluję ząbka!!!

A i widzę, że Gosia734 się odezwała i , że Kinia choruje...dużo zdrówka dla niej!!!

A Cherry co za za przepisy tutaj zapodaje?
...a swoja droga to już nie pierwszy raz miałam problemy z mamusie .net...ciągle mi przerywało połączenie i miałam komunikat, że przeglądarka Firefox nie może odnaleźć tego adresu czy czegoś tam 😲 Dziwne!

Wiecie co...a ten mały mojej przyjaciółki...to ten co jakiś czas temu miał operacje na serduszku...to tak wcina , że aż w szoku byłam...on jest z kwietnia, więc pół roku straszy od naszych maluchów...a na obiad wcisnął dużego gołąbka, a potem jeszcze dwie kromki suchego chleba 😮 Tylko, że u niego ząbków cała paszcza 🙂... normalnie odkurzacz 🙂

• Mamusie
A co do wiekszego fotelika to ja będę zamawiać w sierpniu jak Mój przyleci na tydzień i zdecydowaliśmy się na Maxi Cosi Priori SPS. Bliźniaczki mojej przyszłej szwagierki mają takie...Oskar raz w nim jechał i wyglądał na zadowolonego 🙂 Na dodatek nie jest jakiś drogi...może w testach nie jest w czołówce, ale na droższy po prostu nie możemy sobie teraz pozwolić.

Oki uciekam Mamusie spać...bo już dawno powinnam 🙂 Ciekawe czy Emilka Marinel nadal buszuje? 🙂 Dobranoc!

Yen Emilka yusnęła o północy więc mogę pracować dalej. I tak rano będę musiała ją obudzić przed 8 żeby nam dłuższe spanie nie zaburzyło rytmu dnia.
Cherry ja jestem mega zadowolona z nockiczka bo nie wyobrażam sobie czekania i patrzenia jak Emi robi kupę w pieluchę i brudzi sobie dupinkę po tych naszych przygodach z podejrzeniem zakażenia układu moczowego a u dziewczynek o to bardzo łatwo gdy zabrudzi się kupką. Szybko nauczyłam się wyłapywac ten moment i kupka ląduje w nocniku a dupinka czyściutka 🙂