Skocz do zawartości

Lutóweczki 2012 | Forum dla mam

timecontrol15_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• monisiaj22_m

1131

• konefka_m

1074

• olcia157_m

1118

• aniag070_m

886

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
http://allegro.pl/lampka-dla-maluszka-projektor-pozytywka-kwiatek-i2785834308.html?utm_medium=ppc|newsfeed|desktop&utm_campaign=domain&utm_source=facebook&camp_source=spo

koleżanka kupiła i mi przesłała jej mały usypia sam przy tym w 5 minut a mały juz długo nie chciał spać sam tylko z nią,tez to kupię i jak mi noga wyzdrowieje wezme sie za Nikosia i naucze go zaś usypiać samego i w łóżeczku 🙂

• Mamusie
Ja kiedyś tez słuchałam techno ale teraz to już nie mam pojęcia co jest na topie 🙂 🙂
U nas tez projektor nie działa kompletnie, a dzisiaj Amelka wieczorem jakiegoś katarku dostała i już się boję jak będzie w nocy czy nie będzie jej przeszkadzał!
Amelka tez lubi pchaczyk ale jako zabawkę póki co bo ma fajne pianinko i kolorowo świeci ale chodzić z nim nie chodzi bo za szybko jeździ i sie przewraca!!

• Mamusie
ja cały dzień chodze zła na te Polskie urzędy 😠 no jak można nie wypłacić matce pieniędzy!
Jak sie cieszyłam na to raczkowanie tak teraz trochę mniej, no szok, Miś wszędzie włazi, wszystko go interesuje, zamiast zająć się domem i musze za nim biegać 🤢
jestem padnięta dziś, szorowałam całą łazienkę, miałam jeszcze kuchnie ale tylko zetre podłoge i ide spać.
I jeszcze żeby tego było mało to syn szwagierki 3x dstał zapalenie krtani, a ma dopiero trzy lata ;/
Miłej nocki Wam życze

• Mamusie
Gabryś jest kąpany codziennie i codziennie ma mytą główkę.Tak jest jak jesteśmy u moich rodziców bo u nich jest w domu gorąco i bardziej się poci.A jak jesteśmy w domku to kąpiemy się co 2 dzień bo u nas jest zdecydowanie chłodniej.
A ja od kilku dni ciągle "kulam" rurki z gazet na choinki z wikliny papierowej i już jedną jedyną sama zrobiłam 🙂 Ale jestem z siebie dumna.
Zapraszam do mojej siostry :
http://rekodzielobeatabawel.blogspot.com/
Gabryś usnął a ja mam chwilkę dla siebie 🙂

• Mamusie
my kapiemy sie codziennie i codzinnie Ada ma myta głowke. Nie wyobrazam sama sie kapac co dwa dni, a co dopiero dziecko gdzie wszedzie lazi brudzi się i poci 😮

Jutro mamy szczepienie :/ sama zoltaczke bo jedna dawke Ada pomineła. Ciekawe ile wazy, bo ostro ja tuczyłam 😁D.

Aniu, ja tez czekam na pieniazki :/ taki kruwa zasrany kraj!! :/ złozyłam papiery w pazdzierniku, a dopiero prawdopodobnie dostane w grudniu wyrownanie, a do grudnia nic :// a w sumie do 27 grudnia!! :/ tez wkurwiona jestem, no ale mam jeszcze zaddzownic po 26 listopada bo mooooooze juz bedzie decyzja, i mooooze dostane pieniazki za kilka dni :/ wyrownanie za pazdziernik i litopad + grudzien po 450 zl, wiec troche kasy by wplynelo :d, ale z moim szczesciem to pewnie dostane pod koniec grudnia cala sume 1350 zl, a tak w listopadzie bym dostała 900, i w grudniu 450 :/. A to dlatego, ze baba za pozno moje pismo wyslala! :/

• Mamusie
innicone napisał(a):
my kapiemy sie codziennie i codzinnie Ada ma myta głowke. Nie wyobrazam sama sie kapac co dwa dni, a co dopiero dziecko gdzie wszedzie lazi brudzi się i poci 😮

hahaha
Kamila to ze dziecko jest kapane co 2 dni to nie znaczy ze idzie spac zarosniete brudem. Rece i buzia jest myta i to nie tylko na wieczor a i pupa idzie pod kran czasami nawet i nie a nie uwazam ze dziecko poci sie jak dorosly, wiec nie widze sensu porownywac dbania o higiene dziecka a doroslego 😁

• Mamusie
Konefka niestety na wkrętarce się nie da.Robimy rureczki ręcznie 🙂To muszą być bardzo cienkie rureczki żeby choinka wyglądała estetycznie.
Jutro moja siostra ma zabieg na oko,będzie miała znieczulenie miejscowe robione w oko i będzie miała nacinaną skalpelem powiekę...Oj ta nasza rodzina coś pechowa jest w tym roku ze szpitalem i operacjami 😞

• Mamusie
Malwina jak sobie wyobraziłam ten zabieg to aż mnie ciary przeszły.
Miałam iść spać a mam oczy jak 5złotych, więc podreperuje jeszcze moją prace mgr
my kąpiemy codziennie, lubię ten rytuał, i mojego kochanego golaska 🙂 a odkąd mamy problem z katarkie i kaszlem to pomijam mycie głowy. A tak to codziennie pupeczka i główka razem 😉

• Mamusie
Monia nie chodzi mi o to, ze zarosniete brudem idzie spac :P. Np moja Ada poci sie bardziej ode mnie Oo i musze ją codziennie kapac i myc glowe bo po calym dniu noralnie cala sie klei. A jak mam jej pod karanem dupe, tarz i raczki myc to wole wsadzic ją cała do wanny :P.
Poza tym ona bez kapania jest nieznosnia, bo wie, ze jest kapiel, potem mleczko i idzie normlanie spac: ) a jak nie ma ktorej czynnosci to ona nie wie co sie dzieje i jest nie znosna :/

• Mamusie
Acha musze sie pochwalic ze dostalismy zwrot za ogrzewaniez za caly rok (gdzie ludzie sporo zawsze doplacaja) wyszla niemal jedna pensja miesiaczna 😜juz jak sie wprowadzilismy to podnieslismy sobie oplaty miesieczne i teraz mile zaskoczenie. U nas w domu nie ma sauny jak chodzimy po znajomych to ja sie zawsze zle czuje teraz o tej porze bo goraco jak nie wiem. ciesze sie bo po tych wakacjach splukani jestesmy i mieliosmy zlegle rachunki do poplacenia, byla opcja nawet sprzedazy auta a tu taka niespodzianka!!!!!!! 🙃 🙃 🙃 kurna spac nie moge 😠
Kamila spox bom myslala ze tu nas o brudasowanie dzieci posadzasz 😜 😜 😜
MLWINA powiedz jak babacia to ta babuszka co miala ost urodziny byla w szpitalu? a ten zabieg na oczko- no masakra 🤢 az nie chce sobie wyobrazac jak to wyglada 🤢
mnie leb nawala i kreci sie w glowie bo od 2 dni szoruje chate gruntownie chlorem, zczelam od wilgoci wczoraj a dzisiaj gruntowne porzadki robilam, drzwi szorowalam, fugi itd itp mi zostala lAzienka tam to dopiero jazda bedzie. Pierwsze gruntowne sprzatanie po powrocie z Tunezji weny nie mialam tyle czasu i mega lenia w dupie ☺️ ☺️ ☺️ tylko po lebkach ogarnisz byl robiony

• Mamusie
My już się obudziliśmy i to chyba ze stresu.
Monia nie to nie ta babcia co miała ostatnio urodziny,mam jeszcze drugą babcie i ma 78 lat.Babcia po zabiegu oki,śmieję się,że ją pozszywali jak po porodzie i jest prawiczka 😁 😁 😁
Ale co my się z nia mieliśmy jak w szpitalu leżała,marudna taka że masakra a to ją cewnik szczypie a to jej się bąka chce puścić a nie może makabra...
Gabryś jak wczoraj zjadł przed 21 mleczko to obudził sie do jedzenie dopiero o 5:55 🙂

• Mamusie
a ja sobie Kamila nie wyobrażam codziennego kąpania dziecka 😜
Emilka brudna nie chodzi a u nas w mieszkaniu 21 stopni 🙂

Pielęgnacja noworodka i niemowlęcia jest niezwykle ważna. Czy można jednak przesadzić z czystością? U niektórych dzieci - tak!
Delikatna i niezwykle wrażliwa na alergeny skóra niemowląt może źle znosić codzienne moczenie w wodzie.
Naszym mamom i babciom bezwzględnie nakazywano codzienną kąpiel ich pociech. Obecnie podejście do tej kwestii nie jest już tak jednoznaczne. Stwierdzenie, że dziecko do ukończenia pierwszego roku życia nie potrzebuje kąpieli częściej niż 2-3 razy w tygodniu zyskuje ostatnio na popularności.

Delikatna i niezwykle wrażliwa na alergeny skóra niemowląt może źle znosić codzienne moczenie w wodzie. Często powtarzana kąpiel, zwłaszcza przy użyciu środków kosmetycznych, może też nadmiernie wysuszać skórę dziecka. Poza tym, wraz z wyimaginowanym często brudem, ścieramy też wierzchnią część delikatnego naskórka, niszcząc naturalną florę bakteryjną, która chroni mały organizm.
Dlatego właśnie coraz więcej specjalistów – położnych, pediatrów – zaleca kąpanie noworodków i niemowlaków co dwa, trzy dni, a w skrajnych przypadkach nawet raz w tygodniu. Takie podejście nie zwalnia jednak rodziców z konieczności codziennej pielęgnacji dziecka. Miejsca szczególnie narażone na zapocenie, jak fałdki na udach i koło szyi, pupa, która ma styczność z moczem i kałem, czy rączki u raczkujących niemowląt, powinny być regularnie przemywane. Utrzymanie tych newralgicznych miejsc w czystości nie wymaga jednak pełnej wieczornej kąpieli.

😜 🙂 wiadomo jak przyjdzie wiosna, zabawy w piaskownicy... to kąpiel bęzie obowiązkowa 😉 🙂